reklama

Oprášte pionierske šatky a spartakiádne gaťky, súdruhovia!

Ešte donedávna som si myslel, že už nikdy nepoznám zážitok z komunistického prvomájového sprievodu. Áno patrím k tým „nešťastníkom“, ktorí sa ho nikdy nezúčastnili. Nie, nie, moji rodičia neboli disidenti, ani žiadne protištátne živly. Jednoducho sa im na tie komunistické majálesy chodiť nechcelo. A to aj napriek tomu, že ako na potvoru, vždy prvého mája robili u nás v obci celoročnú revíziu elektrických rozvodov. Takže ani televízny program na prvom kanáli (lebo druhý začal vysielať až od 16.00 hod.) sa nedal pozerať. A čo bude teda človek robiť v komunistickom paneláku? Nuž pôjde zrejme na oslavy sviatku práce, domnievali sa komunisti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (64)

Lenže rodičia boli vynaliezavejší. Na prvého mája sme väčšinou chodili k starej mame sadiť zemiaky. Však, keď už máme sviatok práce, ako inak ho osláviť, než prácou. Alebo niekedy sme si len tak s celou rodinou zašli do hory, uvariť guláš. Však, kto bude furt pracovať.  

Ale nielen na prvomájové oslavy nemám žiadne spomienky. Neužil som si ani spartakiádu. Aj tá ma nejako obišla. V druhej triede zvíťazila moja lenivosť a v siedmej sme sa prihlásiť nemohli. Vraj sme sa už museli pripravovať na prijímacie pohovory na strednú školu (?!).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale na čo určite nezabudnem, tak to bol Prechod frontovou líniou. Z Podbrezovej rovno do Krpáčova, na jedno z miest v Nízkych Tatrách, kde zoskakovali počas povstania sovietski partizáni. Niekoľkokilometrový pochod, pre istotu aj s plynovou maskou a s minimálne jedným stanovišťom, kde sa cvičila streľba zo vzduchovky... 

Nezabudnem ani na ten blažený pocit, keď som si po skončení druhej triedy, v letnom pionierskom tábore na Bystrej, vymenil svoju krvavočervenú pioniersku šatku so svetločervenou šatkou jedného sovietskeho pioniera. Pamätám si na hrdosť, ktorú som pociťoval, keď sme sa po prázdninách stretli opäť na školskom dvore a ja som mal ako jeden z mála vtedajších tretiakov na svetlomodrej košeli nie československú, ale sovietsku pioniersku šatku. Rovnako mi ostane v pamäti pocit averzie k spolužiakovi, ktorého po sérii priestupkov proti školskému poriadku, vylúčili z pionierskej organizácie a odobrali mu tú „krásnu“ šatku červenej farby.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Veru, dnes si len hlavu chytáme nad tým absurdným obdobím, v ktorom sme žili (prežívali) a v ktorom som nielen ja strávil svoje detstvo. Nechápavo dnes krútim hlavou nad mnohými spomienkami, viažucimi sa práve na tento obludný režim. Bolo to obdobie totality, v ktorej komunisti nepotrebovali viac používať brutálne násilie. Dlhoročným vštepovaním komunistickej ideológie do našich myslí sa im podarilo dosiahnuť to, po čom túži každý diktátor. Ich perverzné normy sme prijali za vlastné.  

A potom prišiel práve ten November 1989, ktorý dnešný premiér, zrejme vtedy ako nádejný komunistický káder, vôbec nespozoroval. Zrušili sa prvomájové pochody, spartakiáda, na vešiak sme zavesili aj tie pionierske mundúry. Zrušil sa aj nezmyselný Medzinárodný deň žien, ktorým komunisti vynahradili matkám ich vlastný sviatok. Niektoré mestá sa nehanbili prinavrátiť svojim mestám prívlastok Svätý. A levica v štátnom znaku mala na hrudi opäť slovenský dvojkríž.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lenže čas uteká ako voda a mnohí ľudia si z reálsocializmu pamätajú už len to pozitívne. Pamätajú si 8. marec ako príležitosť, poriadne si vypiť na pracovisku, prvý máj ako uliatie sa z práce, ale aj zo školy, prvomájové vrtuľky ako náhradu deťom za ich boľavé nohy z dlhých pochodov, deda mráza ako smiešnu postavičku nosiacu darčeky...  

Lenže všetky tie „krásne“ veci, na ktoré sa dnes docent Fico pozerá s nostalgiou, nás všetkých stáli slobodu (hoci mnohí si to nechcú pripustiť) a niektorých aj život.  

Radoslav Štefančík

Radoslav Štefančík

Bloger 
  • Počet článkov:  62
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Keď budem niekým významným, tak to sem určite dopíšem. Zoznam autorových rubrík:  Príbehy z KocúrkovaPozdravy z HňupoviecSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu