reklama

Spravodlivosť zachráni len rázna zmena, nepomôže premiešavanie krivákov s poctivými

Informácie o stave našej justície sú alarmujúce. Kozmetické zmeny, ktoré politici skúšali doteraz, už nestačia. Preto sa treba zamyslieť nad ráznym postupom. Napríklad zavedením voľby sudcov len na určité obdobie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Ten vybavoval to, tá vybavovala tamto, donášanie, kupčenie, úplatky, nevysvetliteľné zbohatnutia a majetky a v neposlednom rade nahrávky, kde si to môžeme všetci vypočuť. Stav spravodlivosti, presnejšie tých, ktorý ju majú strážiť, že žalostný a ešte horší, ako sme mohli reálne očakávať.

Keď v posledných týždňoch otvorím akékoľvek relevantné noviny, vždy si prečítam niečo o ďalšom podozrení z tej najhoršej korupcie v súdnictve či na prokuratúre. Tieto informácie dostávajú celý systém súdnictva a prokuratúry a orgánov ochrany pravá do veľmi zlého obrazu. Je verejným tajomstvom, že okrem Mariana Kočnera je takýchto “vybavovačov” na Slovensku viac. Preto je čas na vážnu diskusiu, ako ďalej.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súčasných sudcov a prokurátorov je možné prirovnať k debne jabĺk, v ktorej je každé druhé jablko otrávene a smrteľne jedovaté pre konzumenta.

Všetky doterajšie iniciatívy slovenskej vlády ako aj ostatných aktérov ale pripomínajú akciu, kedy ide len o premiešanie týchto jabĺk. Výsledkom tejto akcie je nakoniec vždy len premiešanie jabĺk tak, aby na vrchu zostali tie dobré a tie otrávene sa prepadli na spodnú časť debny.

Že veď takto sa vlastne tá debna, tá justícia očistí. Už minimálne raz sme zažili, že toto malo pomôcť – keď predchádzajúca vláda odstavila Štefana Harabina zo Súdnej rady aj šéfovania na Najvyššom súde. Na zástupy jeho morálne pokrivených posluhovačov a posluhovačiek sa však samozrejme „zabudlo“.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takto to podľa nás už ďalej nejde a ľudia na Slovensku nemôžu byť vystavovaní ruskej rulete, či práve ten „ich“ sudca/prokurátor bude dobrým alebo zlým jablkom. Povinnosťou štítu je zabezpečiť zdravý sudcovský a prokurátorský stav.

Preto prišiel podľa nás čas na atypické riešenia, ktoré celú debnu s jablkami vysypú a naspäť sa dostanú už len tie zdravé a dobré jablká.

Navrhujeme preto nasledovné opatrenia:

  • Nahradíme doživotné menovanie sudcov v občianskoprávnych, trestnoprávnych a správnych veciach ich voľbou na 6 rokov a to aj opakovane.

  • Presunieme agendu obchodno-právnych sporov zo všeobecných súdov na verejné arbitrážne súdy, za nasledovných podmienok:

  • Budeme limitovať počet verejných arbitrážnych súdov na maximálne 3 súdy v územnej pôsobnosti kraja

  • Verejný arbitrážny súd bude formovaný a spravovaný na báze spolupráce verejného a súkromného sektoru

  • Rozhodcom (samosudcom) bude môcť byť len osoba s morálnym kreditom, s právnickým vzdelaním a s minimálne 15 ročnými skúsenosťami v oblasti hmotného a procesného obchodného práva

  • Rozhodcovia nebudú mať definitívu, ale budú volení na funkčné obdobie 6 rokov. Voľba rozhodcov bude realizovaná v priamych voľbách. Právo voliť rozhodcu bude mať každý podnikateľ, ktorý je oprávnený uchádzať sa o verejné zákazky v zmysle zákona o verejnom obstarávaní (teda nemá nedoplatky na daniach a poistnom)

  • Arbitrážne súdy budú oprávnené rozhodovať len spory, kde výška hodnoty sporu predstavuje 100 000 € a viac

  • Rozsudky rozhodcovských súdov budú po jeho doručení stranám sporu konečné a vykonateľné, čím sa odbúra možnosť špekulatívnych odvolaní. Voči rozhodnutiu arbitrážneho súdu bude prípustná len ústavná sťažnosť

  • Poplatok rozhodcovského konania bude stanovený na úrovni 4-5 percent z hodnoty sporu, čo predstavuje pre navrhovateľa nižšie náklady ako v prípade konania pred všeobecným súdom. Pričom výška súdneho poplatku bude klesať v závislosti od rýchlosti a efektívnosti konania a konečného rozhodnutia sudcu rozhodcovského súdu (t.j. ak spor trvá dlho, poplatok sa znižuje).

  • Sudca rozhodcovského súdu nebude mať žiadny fixný plat, ako je to u sudcoch všeobecných súdov, ale jeho odmena bude závislá od rýchlosti a efektívnosti konania. Tento systém odmeňovania sudcov rozhodcovských súdov má viesť k motivácií sudcov rozhodcovských súdov v snahe maximálnej pripravenosti, profesionalite, rýchlosti a hospodárnosti rozhodcovského konania.

  • Každé rozhodnutie s odôvodnením bude povinne zverejňované, aby sa zabezpečila odborná a verejná kontrola nad rozhodovacou činnosťou rozhodcov

  • Rozhodca bude niesť za svoje rozhodnutie hmotnú zodpovednosť a pre tento prípad bude povinne poistený, pričom v prípade úspešnej ústavnej sťažnosti voči rozhodcovskému rozsudku bude rozhodca povinný naradiť spôsobenú škodu

  • Budú eliminované akékoľvek obštrukcie v konaní – napr. nezaplatenie súdneho poplatku nebude mať za následok zastavenie súdneho konania, ale automaticky sa stane exekučným titulom alebo zmena právneho zástupcu po začatí konania nebude mať odkladný účinok a nebude dôvodom odročenia pojednávania

  • Trovy konania a právneho zastúpenia bude znášať neúspešná strana sporu

Na Slovenské pomery ide síce o zásadné zmeny, nie je to však niečo, čo by bolo vo svete novinkou. Už musí odzvoniť skorumpovaným a nemorálnym sudkyniam a sudcom, rovnako tak predstaviteľom prokuratúry, ktorí ťahajú za jeden povraz s mafiánmi.

Štefan Holý

Štefan Holý

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Podpredseda Vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie.V minulosti som pôsobil ako advokát a podnikateľ.Celoživotne sa venujem financiám a rád rozmýšľam o tom, ako robiť veci lepšie a prospešnejšie pre všetkých. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu