reklama

Ako by mal vyzerať ideálny program na svadbu? Buďte kreatívni!

Váš svadobný program si pripravte poriadne, pretože od toho bude závisieť pohodová nálada, plynulá organizácia a hostia si isto odnesú skvelé útržky v tento skvostný večer aj so sebou domov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Zdravím, milé nevestičky a budúce manželky,

isto sa už veľmi tešíte na svoju svadbu a nič nechcete nechať na náhodu. Váš svadobný program si pripravte poriadne, pretože od toho bude závisieť pohodová nálada, plynulá organizácia a hostia si isto odnesú skvelé útržky v tento skvostný večer aj so sebou domov. 

Dovoľte mi, aby som sa najprv predstavil. Volám sa Štefan Sklenár (www.djprevas.sk) a trpím tým, že ešte nikdy som nebol na svadbe ako hosť :-) Všetko to začalo, keď som robil obyčajného čašníka. Tam som sa prvý krát dostal na svadbu ako brigádnik - cez kuchyňu. Keďže som muzikant telom aj dušou, investoval som všetky svoje úspory do aparatúry a začal sa živiť ako svadobný DJ. Tomuto málo kedy doceňovanému remeslu sa venujem už 5 rokov, nonstop, každý víkend som na plese, svadbe, oslave, zábave, všade, kde to žije.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Svadobný program

V prvom rade je tu jedna dôležitá vec. Možno ste už boli na svadbe v rodine alebo ste videli rôzne videjka na internete, takže už máte istú predstavu, čo všetko by do svadobného programu malo patriť. Aj ja som si to myslel, no čím viacej svadieb som pochodil, tým viacej som si uvedomil, že žiadna partia nebola taká istá dokonca ani podobná. Preto by som Vám poradil, riaďte sa sami sebou, svojím srdcom pri výbere programu pre hostí a dokonca, čím kreatívnejší a "iní" budete, tým viac si to budú vaši rodinní blízki pamätať.

1. Odobierka

Síce som naznačil, že svoju svadbu môžte naplánovať "ledabolo", sú tú isté morálne zvyklosti, ktoré by mali mať svoje poradie. Tie sú očakávané hlavne staršou generáciou a Vy predsa chcete, aby bol každý na Vašej svadbe spokojný. Prvou, pre mňa nie veľmi lákavou a hlavne veľmi zodpovednou povinnosťou býva odobierka nevesty od svojich rodičov. Pri tejto udalosti asistuje starejší a bere sa to ako prvý svadobný zvyk, kedy mladomanželia prejavujú svoju úctu a vďačnosť rodičom. Čo by som však zo skúseností mohol povedať, tak odobierka nevesty dneska býva veľmi zriedka. Často sa poďakovanie rodičom prenesie na rodičovský tanec, ktorý zvyknem moderovať. Už tu sa nám cesty rozchádzajú medzi tradičnou a "modernou" svadbou - a to sme ešte len začali :-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

2. Svadobný obrad

Nie som súčasťou.

3. Privítanie mladomanželov

Keď sa zíde celá rodina na mieste, kde sa začína svadobná hostina, zväčša si spraví najprv pár pamätných spoločných fotiek. Ak sú všetci prítomní, namieste a pripravení nasleduje privítanie mladomanželov. To vykoná starejší. Často to však robí reštaurácia, menej často ja. Ženích prenesie nevestu cez prah a už tu začínajú hostia vnímať prvú hudobnú vložku.

4. Svadobná večera

Hostia sa pomaly usadia na svoje miesta, tu je veľmi důležité, aby každý vedel nájsť svoje miesto. Stále sa stáva, že ľudia blúdia a nemajú menovky. Reštaurácia, vie rovno na určité miesta takto doniesť ak sú objednané nejaké špeciálne, bezlepkové alebo vegetariánske jedlá. K tomuto bodu by som vedel rozprávať hodiny, ale skrátim to len na tú moju časť - hudbu. Vhodné je začať niečo pomalšie, buď nejaký kaviarňový jazzový podklad, zažil som už aj požiadavku na Gary Moora, Franka Sinatru, Eru, hocičo, čo sa Vám páči a je pomalé. Niekto má rád salsu, bachatu. Toto by nemalo trvať dlho, lebo hosťom pomaly klesá hlava a nechceme ich predsa uspať. Ešte keď sa k tomu dobre najedia :-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

5. Prvý tanec

Niekedy býva aj pred večerou, ale neni to veľmi vhodné, keďže hostia pricestovali zďaleka a potrebujú doplniť energiu, aby nás vnímali. Ženích a nevesta otvárajú tanečný parket. Hudba býva rôzna. Tie klasické mixy viacerých pesničiek už nebývajú v móde, ale vždy je to milé. Stáva sa, že v tejto uponáhľanej dobe nieto času nacvičovať nejaké choreografie a potom trpieť, že by nevyšli. Veľmi jednoduché a pekné valčíky sú: Dean Martin - That's Amore alebo Doris Day - Que Sera Sera. Nemusí to však byť nič viac ako Vaša obľubená pesnička, ktorá Vás spája a vystihuje, také posledné, čo ma napadá: Robo Grigorov - Modlitba Lásky alebo Ed Sheeran - Photograph - úplne odlišné veci. A keby ste si mysleli, že ľudia nie sú výmyselníci, tak už som zažil na prvý tanec: Majk Spirit - Ženy Treba Ľúbiť. Je to vec vkusu. Po tomto tanci niekedy následuje rodičovský tanec. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

6. Sprievodné hry

Keď je partia, ktorú viac baví sedieť ako tancovať, je lepšie ich zabaviť sprievodnými hrami, ako sú napr. Svadobný koč, metlový tanec, stoličkový tanec, klobúkový tanec, Otázky. Niekedy sa premietajú spoločné videá, existuje veľa variant.

7. Krájanie torty

Veľmi dobrá príležitosť zase poďakovať najbližším. Taktiež spraviť si malú pauzu medzi tancovaním.

8. Únos nevesty

Nie veľmi častý zvyk, niekedy narobí viacej škody ako osohu. Ak sa Vám však páči treba ho zahrnúť a hlavne dobre naplánovať, prípadne vyhlásiť medzi ľudí nech vedia všetci, čo sa deje.

9. Začepčenie nevesty

Tu je tá osudná chvíľa, kedy nevesta konečne prichádza o svoj vienok (biely) - ktorý predstavuje symbol jej slobody a nevinnosti. Ženíchovi starejší tak isto niekedy odoberá pierko (rovnaký význam). Tieto tradičné zvyky sa robia v mnohých podobách. Niekedy sprevádza snímanie vienka spevácky súbor, niekedy mladí junáci, často iba starejší alebo to ani nebýva. Ako si kto povie. V pozadí hrá často pieseň ''Od Buchlova''. Mladá nevesta sa potom poberie prezliecť do obyčajných šiat, na hlave má čepiec (šatku) a následuje vykrúcanka.

10. Vykrúcanka (rosa, redový tanec)

Svadobná družina vytvorí obrovský kruh. V jeho strede tancuje nevesta aj ženích. Pointa je však v tom, že kto si bude chcieť zatancovať s nevestou prispeje mladomanželom malou čiastkou do ich spoločnej pokladnice. Tá by mala mať tvar misy (najlepšie kovovej nerozbitnej) a je v rukách krstnej mamy (alebo koho starejší poverí). Keď sa všetci vytancujú, odchádza ženích so svojou nevestou s pokladnicou na rukách z parketu. V pozadí hrá klasická ľudovka ¨Na zelenej lúke kopa sena, včera bola dievča, dnes je žena" alebo slovenské ľudové valčíky, polky a čardáše - najlepšie striedať.

Dúfam, že som Vám v krátkosti spravil prierez takým klasickým svadobným programom, ak sa niečo nebude zdať, kľudne ma doplňte. Na všetko by som sa vedel rozpísať, ale takto to máme pekne stručne výstižne. Určite sa program líši aj podľa regiónu, ja ako DJ sa pohybujem najviac: Banská Bystrica, Krupina, Zvolen, Prievidza, Handlová, Bojnice, Brezno, Levice, Nitra ... Ďakujem

Štefan Sklenár

Štefan Sklenár

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som profesionálny DJ na svadbu, oslavu, zábavu, ples či stužkovú. Bude to piaty rok, čo budujem svoju značku DJPREVAS.SK. Chcem Vám poskytnúť pomoc pri organizácii Vašich nezabudnuteľných chvíľ. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu