
Najprv k chlebovaču



Chlebovač - je podľa mňa najvhodnejšie pomenovanie mašinky, do ktorej dáte buď hotovú zmes na chlieb a vodu, alebo všetky suroviny na prípravu chleba. Keďže sa tam suroviny asi hodinu zohrievajú, potom miesia, potom kysnú, napokon sa cesto pečie a u nás doma sa tam aj sem-tam chlebík uskladňuje, myslím si, že chlebovač je najpresnejšie slovo.
Mám doma takú "starú herku" Panasonic, spred 5 rokov, no som s ním výsostne spokojná. Kúpili sme ho v zahraničí, keď na Slovensku o ňom ešte nechyrovali. Dnes je už aj tu veľký výber rôznych druhov chlebovačov, v ktorých sa dajú robiť rôzne druhy chleba a pripravovať kysnuté cesto. V chlebovačoch sa veľmi nevyznám, no tu vám poradia. Ja v ňom bežne pripravujem chlieb, kysnuté cesto a cesto na pizzu (trvá cca 45 minút) - múka, olej, soľ, voda a trochu droždia - kým sa vymiesi a vykysne, máme s deťmi nakrájané huby, paradajky, nastrúhaný syr - zábava, ktorú rady realizujeme aj s hosťami-škôlkarmi. Štandardné pečenie chleba (cca 750g) vrátane prípravy - od naloženia všetkých surovín - trvá 4 hodiny, a výsledku sa niekedy ani nevieme dočkať.
Stále sme viac leniví fajnšmekri - testujeme všetky dostupné zmesi na chlieb. Do všetkých zmesí stačí pridať vodu. Najprv sme ich kupovali vo viedenskom Metre, teraz už na našom trhu: IKEA (obchod s nábytkom) - 2 druhy chlebovej zmesi, Lidl - 5 druhov, Tesco - 2 druhy. Najradšej máme sedliacky chlieb, najdrahší a najťažší na trávenie je ražný z Ikea. Najmenej obľúbený je zeleninový a ciabattu sme v chlebovači neskúšali.
Brusnicový chlieb (IKEA)



Balenie stojí 79 Sk a my sme ho použili na dva chleby. Špecialitou oproti ostatným baleniam bolo to, že sušené droždie sa nachádza osobitne na obale (v dvoch sáčkoch), čím bolo zabezpečené rovnomerné rozdelenie. Oproti ostatných chlebom bol menej slaný, brusníc sme tam očakávali viac. Deti hodnotili - taký normálny...
Švédsky ražný chlieb (IKEA)



Balenie stojí 99 Sk (je na našomtrhu najdrahší), použili sme ho na dva chleby. Výhoda balenia je, že sa dávymiešať priamo v v dodávanej škatuli... Už štruktúra zmesi dávalanajavo nie každodenné dobrodružstvo. Chuťovo je asi pre tých"najfajnšmekrovatejších" - asi ako 98 %-ná čokoláda (mne pripomenulkedysi kupovaný Moskovský chlieb). Deťom veľmi nechutil, najlepší bol smaslom a čerstvou zeleninou.
Sedliacky chlieb - zmes na pečenie chleba (Lidl)



Predávajú ho v sieti Lidl (ako jeden z 5 rôznych druhov), stojí 49 Sk, zmes vyjde na dva chleby. Je u nás doma najobľúbenejší, a aj keď by sa teplý ešte nemal konzumovať (vraj droždie je aktívne 24 hodín), nevydrží vychladnúť... Ako aj ostatné druhy z tohto radu je dosť slaný, takže ho jeme buď čistý - najmä deti, s maslom, málokedy s nátierkami...
Viaczrnný chlieb - zmes na pečenie chleba (Lidl)



Predávajú ho v sieti Lidl, stojí 49 Sk,zmes vyjde na dva chleby. Je u nás doma druhý najobľúbenejší.
Slnečnicový chlieb - zmes na pečenie chleba (Lidl)

Predávajú ho v sieti Lidl, stojí 49 Sk,zmes vyjde na dva chleby, chutil nám dovtedy, kým sme nezačali piecť sedliacky...
Celozrnný chlieb - zmes na pečenie chleba (Lidl)
Predávajú ho v sieti Lidl, stojí 49 Sk,zmes vyjde na dva chleby, priznám sa, že rozdiel medzi celozrnným a viaczrnným bol asi len v zložení, oba vykysli a upiekli sa rovnako pekne...
Ciabatta - zmes na pečenie chleba (Lidl)
Predávajú ho v sieti Lidl, stojí 49 Sk,zmes vyjde na dva chleby, neskúšali sme, pretože naša predstava tvaru ciabatty sa "nezmestí" do chlebovača.
Všetkých 5 druhov "lidláckeho" chleba je chutný zážitok za prijateľnú cenu, už sa stáva, že nie vždy ho majú a začíname nakupovať do zásoby. Zeleninový a viaczrnný chlieb (Tesco)


Jedno balenie (39 Sk) vyjde na jeden chlieb, kedysi som ho piekla, celozrnný bol dobrý, zeleninový nás neoslovil. Teraz ho uvádzam len do počtu.
Aj takto sa dá...


Minule som robila pizzu, cesto na dvakrát, no po tej prvej sa už akosi nikomu nechcelo. Tak som jednoducho zmenila program vykysnutého cesta a upiekla chlebík... Taký obyčajný domáci, skoro ako sendvič... (aby ste vedeli, že aj iz obyčajnej múky chlieb vieme upiecť :-) ), ale o tom až nabudúce..., pretože nech si kto chce, vraví, čo chce, niet nad dobrý krajec doma upečeného chleba!