
Špenát (čes.). Spinach (angl.), Spinat (nem.), Spinaci (tal.), Espinaca (špan.), Épinard (franc.), Spenót, paraj (maď.), "špinat" (rus.), Szpinak (poľ.), Spanac (rum.)
ŠPENÁT A FAKTY
Spinacia oleracea L. - Špenát siaty
Podľa viacerých zdrojov sa k nám dostal špenát v 16. storočí z územia dnešného Iránu cez Indiu a arabské krajiny.
Posunutie jednej desatinnej čiarky v prospech železa(pritom vraj čokoláda v rovnakom množstve obsahuje oveľa viac železa!)spôsobilo, že hlavne staršie generácie sa mu jednoducho nevyhli: "Medzinajčastejšie prejavy nedostatku železa patrí únava, bolesti hlavy,znížená pozornosť a nesústredenosť, u detí môže dôjsť k poklesuschopnosti učiť sa. Preto pozor! Nedostatok železa negatívne vplýva navývoj inteligenčných schopností a následky jeho nedostatku v detskomveku sa v dospelosti sa už nedajú korigovať!"
Za konzumáciu špenátu: Byliny.sk: "Betakarotén a vitamín E zachytávajú voľné radikály. Kalium znižuje krvný tlak a magnézium pôsobí proti svalovým kŕčom. Môže ochrániť pred degeneráciou zraku. Je užitočným zdrojom železa. Okrem toho obsahuje vitamíny C, B1 a B2, jód, vápnik a kyselinu šťavelovú, ktorá viaže vápnik, takže pri väčšej spotrebe si treba dávať pozor, aby sa organizmus neochudobnil o tento minerál." J. Bodlák: "vynikajúci prostriedok v prevencii proti rakovinepľúc, ale aj hrubého čreva, konečníka, žalúdku, prostaty, hrtanu,hltanu a krčku maternice. Okrem toho sa môže podávať aj privšetkých stavoch chudokrvnosti, srdcových a krvných chorobách,ľadvinových poruchách, pri stavoch zníženej vitality a celkovejslabosti. Znižuje taktiež aj hladinu cholesterolu v krvi."
Proti konzumácii špenátu: J. Bodlák: "Vzhľadom kvysokému obsahu kyseliny šťavelovej by špenát nemali konzumovať ľudiatrpiaci oxylátovými žlčníkovými a ľadvinovými kameňmi, reumou a dnou,ani veľmi malé deti." MVDr. Ludwig R. Burian: "Existuje ešte ľahší argument proti špenátu a to je kyselina oxalová.Táto sa nachádza tiež v rebarbore a zabraňuje rezorpcii železa v čreve,ba zabraňuje aj príjmu zdravého vápnika. U náchylných jedincov to môževiesť aj k tvoreniu obličkových kameňov."
Obchodná úprava špenátu:
Predáva sa čerstvý (listový alebo listové ružice), alebo sakonzervuje spracovaním na pretlak a zmrazením. Potravinový kódex SR uvádza: "Špenát (čerstvý) musí spĺňať po obchodnej úprave a pri jeho uvádzaní do obehu tieto minimálne požiadavky na kvalitu: zdravý, čistý, čerstvého vzhľadu, bez chorôb a škodcov, nevybehnutý, bez nadmernej povrchovej vlhkosti, bez cudzieho pachu a cudzej chuti...".
Pestovanie šalátu:
Viete, že existuje viac druhov šalátu? Moja stará mama, keď sme mladučké lístky trhali v záhradke, vravela, že sa množí ako burina (a podobne aj kôpor, ktorý bol takmer všade). Chcete semená? Alebo stačia len informácie o správnom pestovaní - Pěstujeme salát, špenát a další listové zeleniny? Vraj sa pri raste kamaráti s hlúbovinami, redkvičkou, zemiakmi, fazuľou a paradajkami, no nesaďte ho ku cibuli, cesnaku, uhorkám a cvikle! Ktovie, ako by to dopadlo.
ŠPENÁT V KUCHYNI
Suroviny na klasické prívarkové recepty: mrazený špenátový pretlak, cesnak, cibuľa, smotana/mlieko, múka, vajcia, soľ, biele korenie, doplnkové: syr, slanina, údené mäso, prílohy: zemiaky, zamiakové placky, volské oko, párky...
Recepty:
Klasická úprava špenátu á la Miro Veselý - pokiaľ ste ešte nikdy nevarili špenát, Miro Veselý, autor publikácie Chudnutie v sebaobrane pripravil pre začiatočníkov názorný spôsob prípravy z mrazeného polotovaru.
Špenát zo žihľavy - recept pre vegánov - Biospotrebiteľ ponúka recept na špenát zo žihľavy. Veľmi jednoduchý, zdravý, i na chudnutie :-). Len kde teraz vziať mladú žihľavu?
Špenát s paradajkami - mikrovlnkový recept - recept z čerstvého špenátu, zaujímavá kombinácia...
Rímsky špenát s hrozienkami - recept, ktorý stojí za povšimnutie, už na prvý pohľad vyzerá veľmi lákavo - a kombinácia s hrozienkami? Určite vyskúšam aj ja.
Špenát s mandľami pre Blížencov - že už aj zelenina sa dá pripravovať podľa horoskopov? Alebo len blížencom chutí takáto úprava?
Špenát s píniovými orieškami - úžasné predjedlo (z čerstvého i mrazeného) - už len obrázok vyzerá lákavo :-)
Produkty:
špenát ako korenie - vraj sa používa do polievok a na dofarbovanie pokrmov (poznáte zelené cestoviny, nie?)
špenát pre kojencov - dostať ho bežne, odskúšali sme (nič, čo by Jasmínke mimoriadne chutilo alebo nechutilo :-) )
špenát s cestovinami - hotové jedlo, čo už, keď máte naponáhlo a žalúdok nespokojný
špenátová pizza - keby som bývala v Prešove, veru si objednám - áááž do domu :-)
TROCHA KULTÚRY SO ŠPENÁTOM
Špenát patrí neodmysliteľne k Pepkovi námorníkovi, vraj vplyvom seriálu sa zvýšila konzumácia špenátu o 33 percent,
Což takhle dát si špenát - neopakovateľný a nezabudnuteľný film z dielne Václava Vorlíčka (ako VHS alebo DVD)
Což takhle dát si špenát - slová filmovej pesničky J. Schellingera s akordmi, a večer bude v pohode :-)
ŠPENÁT V SPRÁVACH
Špenát ako zabijak? - kauza spred pár týždňov v USA
Špenát ako súčasť solárnych článkov - trochu takmer sci-fi do nášho života
Špenát pri liečbe slepoty? - zaujímavá, trocha staršia správička
A EŠTE RAZ ŠPENÁT
Crystal City (Texas, USA) - hlavné mesto špenátu
No, a tu končím, chcela som ešte písať o sviatkoch špenátu, špenátových mestách atď. Ale keďže som vyberala všetky linky tak, aby boli dostupné v slovenčine a češtine, tak musím končiť. Veď môže byť aj pokračovanie, či nie?