reklama

diel 85 - rubrika: moje najhranejšie (v januári a februári 2023)

Powerplay of the Week, blog o alternatívnej hudbe, diel 85, 20. marca 2023, Bratislava

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

logo
logo (zdroj: robert stepanik)

Myslím, že rok 2023 začal dosť zostra. Až je prekvapením, koľko dobrej hudby sa povydávalo napriek tomu, že (euro-atlantický) svet je tak nejako celkovo v úpadku a rozvrate. A aj myslenie ľudí je v úpadku a chaose. Uvidíme, či múzy začnú mlčať, keď zbrane začnú naozaj rinčať (ďaleko už k tomu v Európe nemáme).

O čo je rok 2023 hnusnejší a zákernejší geopoliticky, o čo bezútešnejší ekonomicky, o to je fascinujúcejší hudobne. Nie je to štatistika plne objektívna (to by som musel fakt veľa zdrojov kumulatívne dať dohromady), ale subjektívne vnímam úvod roka 2023 za najsilnejší za ostatných možno aj 5 rokov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Poďme k novinkám prvých dvoch mesiacov roka 2023 (s malým presahom do decembra 2022).

Mazey Haze z Holandska (z Amsterdamu, ale pôvodne z Assenu zo severu Holandska) sa tu už mihla... a dosť prekvapivo a dosť relevantne, keď sa jej song Sad Lonely Groove stal mojím osobným hitom roka 2021 (viď diel 60).

Mazey Haze je predovšetkým Nadine Appeldoorn (autorka hudba a textov). Minimálne rovnako dôležití sú však aj Simon Christiaanse ako spoluautor hudby a mimoriadne šikovný producent a zvukový inžinier Sam Verbeek, ktorý pre Mazey Haze kreuje atraktívny nostalgický indie zvuk, ktorý je jednou nohou "zakvačený" v 80-tych rokoch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nadine má rada staré talianske a francúzske filmy (French New Wave Cinema) a soundtracky k nim, organický akustický sound a psych-rock zo 60-tych rokov. Do dnešných dní má rada skupinu ABBA. "I still listen to THE ALBUM by ABBA. It reminds me of the warm parts of my childhood, when I was just vibing to the music with my mom in the car. Later when I started to try and build a music career, I listened to it in a different way and was very amazed by how beautiful, tasty, clever and detailed the melodies, arrangements and production are." (stilllisteningmagazine.com)

S hudbou vlastne začala už ako malé dieťa: "I just remember having a really strong feeling towards music that sounded pretty to me when I was a tiny kid. It brought me to another beautiful world, but I couldn't really describe it. I was fascinated with this toy keyboard when I was 5 or something. Maybe that was the starting point." (stilllisteningmagazine.com)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tiež sme doma mali kopec miniklavírikov, xylofónov, bubienkov, kazoo, okaríny, mini-gitarky. Škoda, že tie detské klavíriky mali veľmi ohraničený rozsah tónov. Veľmi rýchlo sme sa dostali k tomu, že tam nemôžeme hrať úplne všetko to, čo by sme boli chceli... Chceli sme imitovať reálne pesničky, ale tie klavíriky nemali dosť tónov (a poltóny už vôbec nie). Znelo to čudne...

Od polovice februára 2023 až do začiatku mája 2023 sú Mazey Haze na turné po Francúzsku, Belgicku, Holandsku, Nemecku + jeden koncert v Londýne.

Mazey Haze vydali 2. februára 2023 na značke LUSTRE nový singel Kill Me I Got You. Myslím, že je to tretí singel z pripravovaného épečka BACK TO THE START, ktoré by malo vyjsť 7. apríla 2023.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ach tie gitary, ach tie klávesy, ach tá bublajúca basa... Všetko tam znie dobre a bezchybne.

Oproti 22-23-ročnej Nadine je Kanaďanka Leslie Feist už oprsklá alternatívna "harcovníčka", ktorá má na svojom konte už 5 albumov (šiesty je na ceste). A je genetickou nositeľkou jedného z najkrajších ženských hlasov na svete... Nielen v Kanade, ale na svete. Krásne jej narástol. A ona sa s ním naučila krásne narábať.

Feist je v jadre stále urban-folk, ale mala aj obdobie, keď skúšala elektronickejšie a tanečnejšie aranžmány. Bola aj súčasťou kanadskej indie-superskupiny Broken Social Scene.

Jej šiesty album MULTITUDES vyjde 14. apríla 2023 na značke Polydor. Predošlý album vydala v apríli roku 2017, takže k novému albumu jej to trvalo takmer 6 rokov. Ako ochutnávku najprv uvoľnila 3 piesne a Hiding Out In The Open je prvý singel (bol k nemu natočený klip).

A zmnoženie ("multitudes") sa objavuje aj vo vizuálnom koncepte klipu. Toto sú naozaj domyslené a dotiahnuté veci. Koncept, obraz, zvuk... všetko spolu korešponduje a smeruje k jednej pointe.

Dråpe (vyslovuj "drop") sa kedysi dávno volali Takk a sú z Osla (Nórsko).

Najprv som tomu ani nechcel uveriť... Lebo keď som si preveroval ich históriu a diskografiu, ukazovalo sa mi, že kedysi boli dosť hlučnou shoe-gaze kapelou... Nešlo mi to do hlavy. Hovoril som si, že to je asi len zhoda mien, že to nemôže byť tá istá kapela. Ale viacero zdrojov mi to potvrdzovalo.

Vznikli v roku 2009, v roku 2011 podpísali zmluvu s Riot Factory a vydali debutové épéčko. Svoj prvý album vydali na jar 2013. O svojom žánri vtedy hovorili, že je to "indieshoegazepostrocknoise".

No a ja som ich spoznal až teraz. A ten zvuk je úplne iný (aj keď akýsi druh "psychedélie" v ňom je aj teraz). A k zmene zvuku mohlo naozaj dôjsť, pretože ostatný album vydali v roku 2015 a to je už dobrých 8 rokov naspäť. Medzitým sa môže hudobníkom všeličo v hlave zmeniť (že by došlo v medzičase aj k personálnej zmene som však zatiaľ nedokázal zistiť)... Ale veru, stále som trochu v pomykove.

Singel French Canada vyšiel 9. decembra 2022. Po dlhých rokoch neaktívnosti vydali Dråpe pieseň, v ktorej znejú skoro ako Stereolab. 10. marca 2023 vydali épéčko OMNITONE (myslím, že 5-piesňové), na ktorom majú aj pieseň Brad Pitt.

Predošlá podoba Dråpe znela napríklad takto.
We Want The World je z debutového épečka DRÅPE, ktoré vyšlo v júni 2011 na značke Riot Factory.
Zaujímavý vývoj je to... od roku 2011 po rok 2022.

Spacey Jane je kvarteto z Perthu (Západná Austrália) so zvláštnymi menami - Ashton Le Cornu (gitara), Caleb Harper (spev), Kieran Lama (bicie) a slečna Peppa Sophie Verwuster Lane (basgitara).

Hrajú od roku 2016, prvé oficiálne nahrávky vydali v roku 2017. Hrajú v takmer pôvodnej zostave, vymenili iba pôvodnú basáčku, ktorá sa svojho času rozhodla sústrediť na štúdium medicíny.

It’s only rock’n’roll, but I like it! Nekomplikujú to a aký efekt... Príjemný hlas (mierne chraplák), sympatické melódie. Znie to trochu ako... ako keby Kings of Leon coverovali The Kooks.

Ich prvému albumu (2020) sme sa tu už venovali. Ich druhý album sa akosi nevošiel do mojich mesačných výberov v roku 2022 a možno aj celkom škoda, lebo singel Hardlight z mája 2022 som mal celkom rád (a mal pekný klip, ktorý natočil Nick McKinlay, ktorý spolupracuje aj s Juliou Jacklin).

Ale dobre, nezameškali sme veľa, lebo vo februári 2023 vyšla deluxe verzia druhého albumu HERE COMES EVERYBODY (pôvodne vyšiel v júni 2022) a na nej sú doplnené 4 bonusové skladby. Jednou z nich je doteraz nevydaná Sorry Instead. Tak dobrá, že k nej natočili aj klip.

Na prvom albume (a predpokladám, že dlhú dobu pred ním) boli Spacey Jane dosť rockoví, postupne sa im stalo to, čo mnohým iným, že trochu popovatejú... Ale štúdiový zvuk majú parádny a Sorry Instead má taký refrén, že si viete ľahko predstaviť, že ho s nimi spieva celý klub alebo dokonca celý štadión.

A keď od 02:35 príde tá ďalšia stopa gitary, tej nervnej gitary, tak Spacey Jane preukazujú, že ešte nezabudli znieť aj trochu alternatívne.

Inak, práve Austrália je plná takýchto gitarových kapiel, ktoré majú viac či menej retro zvuk. Pre Austráliu, ktorá je "mimo geografie" nie je až taký problém byť vlastne aj "mimo času".

Kedysi bola Austrália aj výstavným kúskom klasickej (britskej) demokracie, ale neomarxizmus a elitársky globalistický "great reset" sa zahryzol aj do nich a pri covide im zadrbávalo priam ukážkovo (viď kauza Djokovič). Napriek tomu... čo by sme mnohí dnes dali za to, keby sme zopár mesiacov či rokov mohli teraz prežiť v mierovom "závetrí" Austrálie, ktorej sa svetové turbulencie (vďaka špecifickej geografickej polohe) týkajú predsa len v menšej miere.

Sorry Instead vyšlo 10. februára 2023.

Hardlight je ten spomínaný singel z mája 2022. Vyšiel teda tesne pred vydaním albumu HERE COMES EVERYBODY (jún 2022).

Zostaneme ešte v Austrálii. Eternal Dust je vraj "dream pop/art-rock/goth/post-punk band". Sú trio (Ebonny Munro/vokál, Oscar Sulich/gitary a Finn Parker/basa). Vznikli v roku 2019 a stali sa postupne dôležitou časťou sydneyskej undergroundovej scény.

Ich zvuk vychádza z post-punku, cold-wave a dokonca trochu aj z gothic rocku (Siouxsie and The Banshees, Bauhaus, The Cure, niektoré skupiny z vydavateľstva 4AD)... Stroho zahraté, ale efektné a intenzívne. A príťažlivo temné a melancholické.

Ebonny a Oscar sa spoznali v prvom ročníku VŠ (obaja študovali umenie). Ebonny a Finn bývali v spoločnom podnájme hneď vedľa najväčšieho sydneyského nočného gay-klubu ARQ. Oscar chodil k nim, aby mohol cvičiť na gitaru a všetci spoločne tiež jamovali, pričom bolo výhodou, že v blízkosti nočného klubu nemuseli dodržiavať nočný kľud: "which meant we could jam in our small terrace house without having to worry about noise complaints" (post-punk.com)

Ebonny spomína: "Stáli sme na prednej verande s našimi zosilňovačmi, ktoré hučali na ulicu, zatiaľ čo drag queens vychádzali a chystali sa na svoje vystúpenia." "We would set up on our front porch with our amps blaring out onto the street while drag queens would be coming out and getting ready for their shows." (post-punk.com)

Dlho robili iba to, že sa zabávali a robili hluk... až raz Finn (ktorý jediný mal už za sebou hudobnícku minulosť) rozhodol: "Finn decided we should start writing some songs instead of just making noise for the sake of expression. ... Finn being the most experienced showed us how to create something simple." (post-punk.com)

Debutový album SPIRITUAL HEALERS, DEFENCE LAWYERS vydali 17. februára 2023 na značke Lulu’s Sonic Disc Club. Skvelý singel Candy (s postpunkovým zvukom ako z polovice 80-tych rokov) vyšiel 16. decembra 2022.

Ich debutové épečko ETERNAL DUST (2020, DERO Arcade) vydali takmer úplne na konci roka 2020. Z neho pochádzal singel Salome.

Pozor! Existuje ešte jedna ruská doom-metalová skupina z mesta Kaluga, ktorá má identické meno (Eternal Dust)... Ono niekedy tá gothic symbolika má veľmi blízko ku temnejším metalovým prúdom, tak ani nie som veľmi prekvapený, keď im tiež napadne názov "Večný prach". Kde gothic-rock končí, black a doom-metal začínajú :-)

DRAMAS sú takmer naši susedia. Je to duo z Viedne. Viktoria Winter a Mario Wienerroither.

Vznikli v roku 2016. V roku 2018 vydali debutový album NOTHING IS PERMANENT. Album DRAMAS vydali v apríli 2021. Aktuálny (non-albumový) singel Virgin Everyday vyšiel 8. februára 2023 na Fabrique Records.

DRAMAS sú skupinou, ktorá mieša dohromady všetky možné elektronické žánre. Nie sú žánrovo ukotvení a ani im to veľmi nechýba. Niekedy im tak vychádza tanečnejší výsledok a niekedy zase temnejší. "With apparent ease, Wienerroither blends stylistic ingredients from various genres, cinematic soundscapes, synthesizer, electro, drum and percussion sounds with Winter’s unmistakable voice to create an even greater whole." (musicexport.at)

Klip ku predošlému singlu (Fame z júna 2022) bol natáčaný v hoteli Altstadt vo Viedni.

Undercover Dreamer je z ich zatiaľ ostatného albumu DRAMAS, ktorý vyšiel v apríli 2021 na Fabrique Records.

Nighttime je Eva Louise Goodman - dlhoročná spolupracujúca huslistka a back-vokalistka hudobného projektu Mutual Benefit.

So svojou sólovou tvorbou pod hlavičkou Nighttime začala v roku 2015, keď si sama nahrala (self-recorded) album L' AGE D'OR. Bol prirodzene dosť lo-fi (low fidelity). Na ďalšom albume (2018), ktorý sa volal HAND IN THE DARK, už spolupracovala s producentom. Album mal menej rozostrený zvuk a Eva začala používať aj iné registre svojho hlasu ("brought a stronger, falsetto-type head voice into play").

Neskôr sa začala zaoberať britským folkom 60-tych rokov a stredovekými trubadúrskými piesňami. Istá folková "oslobode-nosť od času" sa preto prejavuje na jej treťom albume (a prvom na značke Ba Da Bing!) KEEPER IS THE HEART, na ktorom sa ďalej rozvíja inštrumentálne aj výrazovo. Album si produkovala sama, ale v štúdiu je pomáhal zvukový inžinier Rick Spataro, basista a klávesák skupiny Florist. Ten na albume občasne hrá aj na gitaru (sólo v piesni The Way je jeho).

Zaujímavá inštrumentácia (pochopiteľne, že častejšie sláčikové party, pretože autorka je huslistka) a zmysel pre atmosféru vyvažujú celkom bohato to, že Eva Goodman nemá nejaký veľký hlas.

Singel When The Wind Is Blowing vyšiel hneď začiatkom januára 2023.

The Way bol singel z albumu KEEPER IS THE HEART (2023, Ba Da Bing!), ktorý vyšiel 13. januára 2023.

Snové a surreálne klipy pre Evu natáča, režíruje a postprodukčne spracováva David Sater.

11-piesňový album KEEPER IS THE HEART vyšiel 12. januára 2023 na značke Ba Da Bing! Records.

A obal albumu je veľmi pekný. Je to ručne nakreslené. Kaligrafickým perom na tuš, na ktorom si môžete vymieňať tie násadce a docieliť tak rôznu hrúbku stopy.

Feeling The Weeks z albumu KEEPER IS THE HEART (2023, Ba Da Bing!)

Poďme do Fínska. Čo je celkom exotika... Ak by tento blog bol o metalovej hudbe, tak by sa tu asi objavilo omnoho viac fínskych kapiel. Ale v alternatíve Fínsko nehrá úplne prvú ligu. Ale keď sa hľadá, tak sa dohľadá... a nielen 22 Pistepirkko (vraj to znamená niečo ako "22-bodková lienka").

No tak sa aj mne podarilo niečo nájsť. Fínske urban-folkové (resp. folk-popové) duo MeriTuuli... To sú dve sestry Meri Wallenius a Tuuli Wallenius z Helsínk.

Skupina vydala zatiaľ 3 albumy (2015, 2017, 2023) a jedno EP (2019).​ Vo Fínsku recenzenti tvrdia, že MeriTuuli hrajú "maliarsky folk" (maalailevan folkin). Mohli by sme to nazvať asi aj "obrázkový folk", folk plný živých intenzívnych obrazov. Pre live vystúpenia sa zostava kapely rozširuje o bicie, sláčiky, dychy a back-vokalistov.

12-piesňový album RUNOT vyšiel 20. januára 2023 na značke Eclipse Music.

Mieron nuotio z albumu RUNOT (2023, Eclipse Music).

Sympatický a skvelo zaranžovaný singel Tropiikki predznamenával vydanie albumu RUNOT. Vyšiel 2. decembra 2022. (Samozrejme, song nájdete aj na albume RUNOT). Veľmi zvláštna je tá fínčina... trochu smiešna a trochu hypnotizujúca. Je to zaujímavý zážitok, počúvať fínske verše.

Nieee, to nemôže byť naozajstný funkčný jazyk. Ja si myslím, že si tie slová vymýšľajú :-) Purpurainen huuuli...

No dobre... len ako zaujímavosť k tej fínskej jazykovej téme... Fínska post-punková skupina Uhrisavu, pieseň Murhae. Len neviem kedy to vyšlo. Samotný upload je nový, ale to neznamená, že pieseň nemôže byť staršieho dáta. Nedokázal som zistiť, ale o to nejde... Je to tu preto, že si v lyric videu môžete trochu trénovať fínsku výslovnosť (teda, ja som si skúšal).

Je veľa čudných kapiel... a tie najčudnejšie skupiny majú názov, ktorý pripomína meno niekoho :-)

Nie, žartujem... moja štatistika v tomto rozhodne nie je relevantná (platná), ale ak sa kapela volá ako osoba, vždy tak trochu spozorniem. A urobil som dobre aj v prípade skupiny Ulrika Spacek.

Ulrika Spacek je anglická skupina. Vznikla v roku 2014 v Readingu. V tomto čase sú kvintet (5 kusov), frontmanom je Rhys Edwards. Ale niektorí členovia skupiny boli predtým členmi skupiny Tripwires a poznajú sa (z rôznych situácií a udalostí) už od roku 2002.

Zatiaľ vydali tri albumy, v rokoch 2016, 2017 a teraz, v roku 2023. Album COMPACT TRAUMA vyšiel 10. marca 2023 na značke Tough Love Recordings.

Skvelý singel If The Wheels Are Coming Off, The Wheels Are Coming Off vyšiel 15. februára 2023.

Ulrika Spacek mi svojimi veľmi úspornými melódiami, trochu "math-rockovým" repetitívnym prístupom a krásnou post-punkovou nedočistenosťou zvuku pripomína napr. americkú skupinu Helvetia, ale nielen tú (len na všetky tie mená si hneď nespomeniem). Ale Helvetia je dobrá referencia začať sa motať v tomto žánri hudby...

Ale kto je (resp. bola) Ulrika Špaček? To ešte budem musieť trochu pátrať.

Far From Saints... čo je vlastne Far From Saints? Nový hudobný projekt do ktorého sa spojili Kelly Jones (spevák z welšskej brit-popovej skupiny Stereophonics) a americké duo The Wind And The Wave (Patty Lynn + Dwight Baker).

Úplne prvý singel, ktorý Far From Saints spoločne vydali, sa volá Let's Turn This Back Around... a bude to veľký hit. Lebo to už ani nie sme v žiadnom indie-svete, ale vlastne v jasnom mainstreame... avšak s ľuďmi, ktorí kedysi začínali kdesi na jeho alternatívnom okraji.

Nie je to úplne nová spolupráca. Jones a Lynn+Baker prvýkrat spolupracovali v roku 2019, počas anglického turné Kellyho Jonesa ... jednak The Wind And The Wave mu robili predskupinu a tiež počas samotného koncertu boli prizvaní aj na zahratie spoločného coveru piesne Stop Draggin’ My Heart Around (pôvodne slávny duet Stevie Nicks a Toma Pettyho).

V polovici marca 2023 vyšiel ďalší singel (Take It Through The Night), ktorý nie je až tak výrazný. Far From Saints ohlásili, že ich dlhohrajúci album vyjde v lete 2023. Album mixoval Al Clay, ktorý spolupracoval aj s Blur či Pixies.

Chystajú sa aj na turné a už sa na to dosť tešia: “We’ve got a great band, half Welsh and half American..."

Viac o projekte New German Cinema nájdete v dieli 64. Preto pre tentoraz len stručne.

Jessica (Jess) Weiss je Angličanka, teraz dočasne usadená v Brooklyne (NYC). Pôvodne členka anglickej skupiny Fear of Men z Brightonu. Stále existujú (aj keď aktuálne nie sú aktívni), vznikli v roku 2011, albumy vydali v rokoch 2014 a 2016 na Kanine Records.

Jessica začala s hudbou tak, že pre jej absolventské krátke filmy (študovala umenie) si pripravovala aj soundtracky. A tie sa zapáčili jej spolu-študentovi Danielovi Falveyovi. Tak vzniklo duo Fear of Men.

Bol som minulú jar (2022) celkom uchvátený debutovým singlom I Become Heavy jej sólového projektu New German Cinema. A potom bolo veľmi dlho ticho...

Vlastne až presne po roku (február 2023) vychádza jej druhý singel Being Dead, ale tentoraz už aj s klipom. Jessica zostala verná strohému elektronickému zvuku z prvej polovice 80-tych rokov (trochu post-punk, trochu new wave, trochu cold-wave). Dúfam však, že nebude vydávať v kadencii 1 pieseň/rok a že sa v tomto roku dočkáme minimálne épečka, ak už nie albumu... Heeej, Jessica, počuješ nás?

Constant Smiles je hudobný projekt, ktorý má občasne podobu aj skupiny. Hlavnou postavou je autor/producent/spevák a multiinštrumentalista Ben Jones z mesta Martha´s Vineyard (Massachusetts, USA). Niektoré albumy vydával iba elektronicky, niektoré sa dočkali aj fyzickej podoby.

"The project was shifting and free-form from the beginning, sometimes materializing as experimental noise and other times drawing on the influence of synth pop or chilly goth tendencies. Constant Smiles finds the nexus of several generations of shadowy pop songcraft, merging the laid-back style of '70s singer/songwriters with elements of shoegaze, dream pop, and notes from the American indie rock underground. Constant Smiles operates more like a collective than a traditional band, with both the band membership and the overall sound of the music shifting from one release to the next." (allmusic.com)

Projekt Constant Smiles začal na konci roka 2000. Od syntetického elektronického zvuku skorších albumov sa postupne posunuli k viac organickému a akustickému indie-folkového lo-fi zvuku, predovšetkým na albume PARAGON (2021, Sacred Bones), aby sa na novom albume KENNETH ANGER (2023, Sacred Bones) zase vrátili viac k elektronike a k niečomu, čo sa v aranžmánoch podobá na bedroom-pop a kombinuje akustické a elektronické nástroje.

O projektoch ako Constant Smiles sa nepíše ľahko, lebo vlastne neponúkajú žiadny záchytný bod - žiadnu garanciu personálnej zostavy, ani hudobného žánru. Takže vám v zásade stačí vedieť, že existujú a že niekedy v budúcnosti vydajú akýsi album, ktorý bude zase o dosť iný, než ten čo vydali predtým... a z ponuky si vyberiete (alebo aj nevyberiete).

Singel Gold Like Water vyšiel začiatkom februára 2023. Album KENNETH ANGER vyšiel 3. marca 2023 na Sacred Bones Records.

Samostatným marketingovým fenoménom sú slávnostné - výročné - edície hudobných albumov. Pri takej príležitosti vychádzajú tieto albumy znovu, avšak väčšinou s nejakým bonusovým obsahom... Je to fajn pre zberateľov a pre skalných (die-hard) fanúšikov.

Každý zrealizovaný album je len vrcholom ľadovca, len výberom toho najlepšieho za nejaké obdobie. Nahratého materiálu je vždy ďaleko viac. Takže interpreti zvyčajne majú dosť a dosť materiálu, z ktorého môžu vyberať raritky, vyradené tracky (ktoré sa nedostali do dramaturgie finálneho albumového tracklistu), živé nahrávky, remixy a ďalšie pikošky.

Album TRAMP vydala americká pesničkárka Sharon Van Etten začiatkom februára 2012. Bol to jej tretí album v poradí. Album produkoval Aaron Dessner.

A niečo navyše - nevydané (unreleased) - sa našlo aj u Sharon. Dokonca sa v šuplíkoch našiel nevydaný (nezverejnený) videoklip ku piesni Serpents. Natočený v roku 2012. Takže je to tak trochu aj "time-capsule". Sharon o cca 10 rokov mladšia.

Album TRAMP (Anniversary Edition) vyjde 24. marca 2023 na značke Jagjaguwar.

Doplnené dňa 28. 3. 2023.

Našiel som ešte (dodatočne) jedno video, v ktorom samotná Sharon hovorí o období, v ktorom pôvodne vznikalo video k singlu Serpents. Takže si ho pozrú iba oneskorenci alebo tí, ktorí sa k dielu 85 náhodou vrátia.

PRISMA by mali byť dve dievčatá z Dánska - Frida Sofie Møl Kristensen a Sirid Oline Møl Kristensen.

Vydali zatiaľ dve épečká (HERE v roku 2020 a INSIDE OUT v roku 2021).

"Together they create small wonders in the shape of darkened dream-pop songs. PRISMA creates atmospheric guitar-based pop songs." (roskilde-festival.dk)

Zaujímavoťou je, že na pódiu, počas koncertov, stoja nie čelom k publiku, ale čelom k sebe a spievajú akoby jedna druhej... "On stage, they stand at the forefront, positioned across from and looking towards each other. As if they sing their songs to each other." (roskilde-festival.dk)

Vo februári 2023 oznámili, že dánska skupina The Raveonettes si ich vybrala medzi interpretov cover verzií piesní z prvého épéčka The Raveonettes (WHIP IT ON) z roku 2002. Medzi tými, ktorí sa na coverovanom épečku objavia, budú Dave Gahan, Trentemøller, alebo Eagles of Deathmetal. PRISMA si na coverovanie z épéčka WHIP IT ON vybrali pieseň Bowels of the Beast (nájdete ho aj na YT).

Singel Honey vyšiel začiatkom decembra 2022 na Luna Sky Recordings.

Singel Drive vyšiel v máji 2022.

Pod málo komunikatívnou skratkou JFDR tvorí islandská slečna - Icelandic experimental singer-songwriter - Jófríður Ákadóttir. Aktuálne 28-ročná. Z Reykjavíku. JFDR by teda asi malo znamenať skrátenie jej krstného mena (Jófdur).

My tuná v strednej Európe o nej vieme prd, ale ona nie je žiadny nováčik - začínala keď mala 14 rokov, bola členkou skupín Pascal Pinon (so svojou sestrou), tria Samaris a od roku 2014 skupiny Gangly. Má na konte už 12(!) albumov a spolupracovala aj s Ólafurom Arnaldsom. Venovala sa aj hudbe k filmom: "She has also contributed multiple scores for film including for Dakota Fanning's short film Hello Apartment, Silja Hauksdóttir's Agnes Joy, and the award-winning Icelandic film Backyard Village."

V roku 2017's vydala pod menom JFDR album BRAZIL a v roku 2020 album NEW DREAMS. “Very haunting, electro-pop music, that’s very subtle, very inward looking.” (NPR Music)

Po mimoriadne úspešnom albume NEW DREAMS vraj prežívla tvorivú krízu a nevedela, kadiaľ pokračovať. Nový album MUSEUM prináša riešenie. "This album is a step to somewhere I feel I'm right... It is an album about clearing and healing. Like breathing fresh strong air through your old self." (z jej bandcampu)

Sama Jófridur povedala, že najviac jej pomohla podpora a dôvera, ktorú dostala od svojho okolia pri príprave nového albumu. Jej sestra (dvojča) jej nahrala na album klavírne party, kamarátka zahrala na viole a violončele a od spriaznených duší dostala zapožičaný aj ručne vyrobený tradičný islandský strunový nástroj, ktorý sa volá "langspil". "It has such an eerie metallic sound. We used it a lot because it's so strange, it sounds like nothing else and its frequencies can move above everything else." (z jej bandcampu)

Singel Spectator vyšiel v polovici februára 2023. A tie vysoké zvuky, ktoré znejú ako saxofón(?), sú v skutočnosti husle a viola (prehnané cez efekty). 9-piesňový album MUSEUM vyjde 28. apríla 2023 na značke Houndstooth.

Ku klipu JFDR uviedla: “The clouds represent thoughts, and getting swallowed by a big cloud is symbolic of the thoughts that can overtake you, when you lose your ground." (clashmusic.com)

Typický Island... tú skladbu by mohli (mierne prearanžovanú) hrať aj Sigur Rós.

Yeah Yeah Yeahs je indie-rockové trio z New Yorku. Vznikli v roku 2000. Najvýraznejšou tvárou skupiny je speváčka Karen O. (Karen Lee Orzolek).

COOL IT DOWN je ich piaty štúdiový album. Vyšiel 30. septembra 2022 na značke Secretly Canadian. Je to ich prvý album vydaný na Secretly Canadian a prvý album po dlhých 9-tich rokoch (od roku 2013). Na 65. ročníku Grammy bol album nominovaný v kategórii Best Alternative Music Album.

Názov albumu je odvodený podľa piesne od The Velvet Undergound z albumu LOADED (1970, Atlantic). Tracky na albume COOL IT DOWN sú zaranžované výrazne elektronicky. Takže ak ste mali Yeah Yeah Yeahs zafixovaných doteraz ako dosť razantnú gitarovku, tak na nový sound si budete trochu zvykať...

Singel Blacktop vyšiel začiatkom februára 2023 aj s videoklipom.

* I feel priviliged knowing about the existence of Yeah Yeah Yeahs and I feel sorry for those who don't.
* Karen O's voice aging like a fine wine.

Zo Lief sú dream-popové duo zo Severného Londýna. Holandská autorka a speváčka Laura Chen a britský multi-inštrumentalista James Attwood. Prvého februára 2023 vydali svoj debutový singel Fool.

Zo Lief znamená "so sweet" po holandsky. Laura Chen je veľká milovníčka Alexa Turnera (Arctic Monkeys). Má rada nielen tvorbu Arctic Monkeys , The Last Shadow Puppets, ale aj jeho filmovú hudbu alebo produkčné aktivity (napr. pre Alexandru Saviour).

Singel Fool vyšiel na začiatku februára 2023. Druhý singel Familiar Strangers vydali na prelome februára a marca 2023.

Épéčko BELIEVE WHAT YOU BELIEVE vyjde 23. marca 2023. Spolupracovali na ňom s Jamesom Bagshawom zo skupiny Temples (s ktorou aj spoločne koncertujú).

Elena Tonra (Daughter), narodená v Anglicku, ale s írsko-talianskym pôvodom, už chystá vydanie nového albumu. Vlastne celkovo majú zmiešaný pôvod, pretože Daughter je fakticky trio, ktoré tvoria ešte švajčiarsky gitarista a francúzsky bubeník.

Elena vraj s hudbou začala ešte ako teenagerka, keď sa cez hudbu vyrovnávala so šikanovaním v škole. Potom sa chvíľu pokúšala vystupovať len sama akusticky, ale nejako to nešlo... ale všimol si ju vtedy ten švajčiarsky gitarista, ktorý v Londýne študoval hudbu a začali robiť spoločné vystúpenia, v ktorých skombinovali akustickú a elektrickú gitaru. Tak vzniklo jadro projektu Daughter. Už ako trio vydali albumy v rokoch v rokoch 2013 a 2016, takže nový album vydávajú po 7-ich rokoch! V roku 2017 vydali inštrumentálny album s hudbou k videohre (ten sa niekedy nezaraďuje do ich bežnej diskografie). V roku 2018 vydala Elena sólový album pod menom Ex:Re.

Ide im to teraz postupne po mesiacoch. Prvý singel Be On Your Way vyšiel začiatkom januára 2023. Druhý singel Party vyšiel začiatkom februára 2023. Singel Swim back (nie až tak dobrý) vyšiel začatkom marca 2023.

Tretí album STEREO MIND GAME vyjde 7. apríla 2023 cez vydavateľstvá 4AD a Glassnote (pre USA a Kanadu).

Ak chcete počúvať niečo melancholické, Dcérka nikdy nesklame.

Robert Štepaník

Robert Štepaník

Bloger 
  • Počet článkov:  103
  •  | 
  • Páči sa:  69x

Tento blog vás pozve do zaujímavého a pestrého sveta alternatívnej hudby... a ako doplnok sa objavia témy z umenia, spoločenských vied a politiky. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu