Čítať etikety je nanič. To by sme raz-dva prestali kupovať väčšinu poživatín. E 150 c je síce len karamel, ale pri študovaní obsahu viacerých potravín na trhu má človek často dôvod na nervozitu. Myslíte si napríklad, že šunka je z mäsa? Áno je. No okrem neho je v nej kopa vody. V niektorých lacných druhoch až polovica hmotnosti. A aby tá voda držala pokope, treba do nej pridať fosfáty. Na zvýšenie trvanlivosti zasa dusitany.
Už ani ten chlieb nie je len múka, voda a droždie. Regulátory, emulgátory, stabilizátory, kyseliny, enzýmy, človek žasne, bez čoho všetkého sa už dnes jeden obyčajný chlieb nezaobíde, kým vám ho s láskou zabalia do igelitu.
Preto ak si chcete pochutnať na hydinovej paštéte, kúpte si ju, zjedzte a príliš sa v tom nešprtajte. Inak zistíte, že hydinového mäsa v nej nie je ani tretina. Zvyšok tvoria bravčové (!) kože a siahodlhý zoznam aditív, pri ktorých by Mendelejev híkal vzrušením a bez ktorých by to svinstvo nemalo svoju konzistenciu, chuť a kazilo by sa. Veď je to zvláštne, že mäsové konzervy sa neskladujú v chladiacich boxoch, nie?
Problém s nedobrým pocitom pri čítaní zloženia výrobkov riešia za nás niektorí výrobcovia tak, že sa jednoducho nedajú prečítať. Sú také dlhé, že ich musia vytlačiť extrémne drobnými písmenami, na ktoré treba lupu. Veľký čierny nápis v úmrtnom rámčeku s magickým slovkom rakovina na nich nenájdete. Tento informačný luxus je doprianý len fajčiarom. Nik už priveľmi nevykrikuje, že cigaretový dym je podpísaný pod 30timi percentami nádorových ochorení. Že 70 percent, teda väčšinu, spôsobuje čosi iné. Bolo by snáď načase začať sa seriózne zaoberať tým „čímsi iným" a po tabakovom priemysle preskúmať trochu aj ten potravinársky. Pretože sa teraz nemôžeme všetci zobrať a pozakladať si ranče a farmy, chovať kozy a pestovať biomrkvu.
Pozatvárať fajčiarov do špeciálnych miestností nestačí, hoci sa národ trochu upokojil. Pravda je totiž taká, že aj keby všetci fajčiari fúkali svoj dym do vzduchotesných balónov a tie sa následne vypúšťali kamsi do vesmíru, problém s civilizačnými chorobami sa nestratí. Protifajčiarsky pohon to akurát pekne porozdeľoval: v jednej uzavretej časti reštaurácie sedia tí, čo sa poškodzujú cigaretovým dymom, v druhej zasa tí, čo sa poškodzujú - jedlom.