reklama

Vŕtačka

Sú ľudia, ktorí, keď im treba čosi vyvŕtať, siahnu do skrine po vŕtačku a spravia, čo treba. V druhej skupine sú tí, ktorí v takýchto prípadoch musia otravovať ľudí z prvej skupiny. Patrím do tej druhej a cítim sa preto tak trochu menejcenne. Vlastníctvo vŕtačky posúva chlapa do vyššieho levelu. Vŕtačka hovorí o svojom majiteľovi toto: Tento chlapík vie vziať veci do svojich rúk, nič ho len tak nezaskočí, s hocičím si poradí. Myslím, že prvá vec, ktorú by sa mala žena muža na pilotnom rande opýtať je: „Prepáč, bude to znieť trochu divne, ale... máš doma vŕtačku?"

Písmo: A- | A+
Diskusia  (49)
Obrázok blogu
(zdroj: www.flickr.com)

Dôvod, prečo ten skvelý vynález stále nevlastním je ten, že vŕtam veľmi málo. Moja vŕtacia štatistika predstavuje zhruba 0,1 vrtu za rok a na takéto mizerné číslo je investícia do vŕtačky zbytočným luxusom. Ale zdá sa mi, že je to tak trochu začarovaný kruh: vŕtam málo, to je pravda, ale nie preto, že by som vŕtal nerád. Vŕtam málo, lebo skrátka nemám vŕtačku. Keby som ju mal, ej, hneď by som si schuti zavŕtal.

Steny nášho bytu svojou panenskosťou priam volajú po niekoľkých dobre mierených vrtoch. V mojej debničke s náradím však nie je nič, s čím by sa dalo vŕtať - kladivo, kombinačky, pílka, rašpľa, hoblík, dokonca i kelňa a hladidlo na pucovku, ale nič, s čím sa dajú robiť diery. Ak teda nepočítam jeden malý nebožiec, čo je veľmi neadekvátna náhrada, zoči-voči panelovej stene úplne bezradná. Sada dávnejšie kúpených hmoždiniek márne čaká na svoju príležitosť zahniezdiť sa v nejakom príjemnom, útulnom otvore.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skúšam rodinke naznačiť, že vŕtačka by mohla byť zaujímavým vianočným darčekom. Vždy na jeseň, zhruba od začiatku októbra zvyšujem frekvenciu slova vŕtačka v partnerskej konverzácii v kombinácii so zasneným pohľadom do neurčitého bodu v diaľke. Ale akosi to nefunguje, vždy dostávam samé intelektuálne darčeky - anglickú literatúru, írsku whiskey a tak. Hibernujúci robotník vo mne zatiaľ piští po veci, ktorá robí skvelé diery do panelu a nasiera všetkých susedov.

Hovorím, stačí mi aj lacný no name model z Tesca, taký, čo ti vymenia kus za kus, keď sa ti pokazí. „Načo ti je vŕtačka? Kúpime ti hrnce!" vravia, „aj tak si už všetky poničil." Je pravda, že som pár hrncov spálil, keď som neskoro večer, po návrate z pubu, nemal lepší nápad, ako ísť si čosi uvariť a - zaspal som pri tom. Lenže hrnce, to je úplne prevrátená symbolika. Potešia toho, kto rád varí, ale nerozvibrujú chlapovo ego ako príklep hiltky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď som bol malý chlapec, veľmi som túžil po bicykli. A potom, jedného dňa, som sa z ničoho nič našiel na sedadle novučičkého bajgla a uháňal ním po chodníkoch sídliska a potom ďalej a ďalej až hen, kamsi za mesto a vravel si neveriacky: „Ja mám bicykel, doparoma, veď ja mám bicykel!"

Tak aj teraz mám svoj bod v diaľke, lebo človek musí mať nejaké body v diaľke, inak sa načisto môže hotovať do hrobu. A viem, že príde deň, keď si zrazu natešene uvedomím, že sa mi ruky trasú od silných vibrácií a robím neuveriteľný rámus. Suseda bude klepať metlou o stenu, lebo nemá pochopenie pre chlapíkov, čo si plnia svoje čudné túžby v čase, keď v telke dávajú Kaviareň Slávia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď sa dosýtosti navŕtam, odložím svoj nový stroj do skrine, aby som po roku zistil, že mi ho vlastne vôbec nebolo treba. Ale budem už niekym, za kým vy, z tej druhej skupiny, môžete prísť a opýtať sa, či náhodou nemám požičať vŕtačku. A ja blazeovane prikývnem.

Števo Šanta

Števo Šanta

Bloger 
  • Počet článkov:  243
  •  | 
  • Páči sa:  1x

https://www.youtube.com/watch?v=5F1mDITTv1k Zoznam autorových rubrík:  ahahorecenziaglosaneobeatsongyfilozofia z práčovnekomentárNezaradenévideo killed the radio starrozprávka

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu