reklama

Nová obranná dohoda medzi USA, Veľkou Britániou a Austráliou vyvoláva napätie nielen s Čínou, ale aj Francúzskom

Prekvapujúce oznámenie, že USA, Spojené kráľovstvo a Austrália sa dohodli na obrannom pakte, ktoré bude určitým spôsobom smerovať k boju proti Číne v indicko-tichomorskom regióne, vyvolalo množstvo emócií.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Obrázok blogu
(zdroj: Flickr)

V posledných dňoch sa stupňuje napätie súvisiace s trilaterálnou obrannou dohodou AUKUS medzi USA, Spojeným kráľovstvom a Austráliou. Dohoda zahŕňa diplomatickú, bezpečnostnú a obrannú spoluprácu v Indo-pacifickom regióne, pričom sa sústreďuje  na kybernetické schopnosti, oblasť umelej inteligencie, kvantové technológie či ďalšie technologické oblasti ako je využívanie dronov. Hovorí aj o nákupe najmenej osem ponoriek s jadrovým pohonom, ktoré budú dodané Austrálii.

 Založenie dohody bolo predstavené po osobitných stretnutiach medzi Joe Bidenom, Borisom Johnsonom a austrálskym premiérom Scottom Morrisonom na mítingu G7, ako aj po stretnutí medzi Morrisonom a Emmanuelom Macronom v Paríži. Podľa USA nejde o podporu Austrálie pri vyvažovaní moci Číny v Juhočínskom mori, cieľom je podľa prezidenta Joe Bidena posilnenie strategických partnerstiev. Experti však upozorňujú, že ide o posun v stratégii a politike v rámci celého regiónu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Austrália zároveň zrušila niekoľkomiliardovú objednávku ponoriek z Francúzska, čo vyvolalo diplomatické nezhody medzi štátmi. Zmluva s Francúzskom z roku 2016 sa týkala výstavby 12 ponoriek triedy Attack. Francúzska strana pritom tvrdí, že bola o pakte AUKUS informovaná iba niekoľko hodín pred jeho verejným vyhlásením.

 Francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian vzápätí uviedol, že nová dohoda bola „jednostranným, brutálnym a nepredvídateľným rozhodnutím“ USA. Americký krok taktiež prirovnal k unáhleným zmenám politiky bežným počas Trumpovej administratívy. Na znak nespokojnosti odvolalo Francúzsko svojich veľvyslancov z USA a Austrálie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Čína na vyhlásenie bezpečnostného paktu reagovala negatívne. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Zhao Lijian uviedol, že dohoda vážne poškodzuje regionálny mier a stabilitu, zintenzívňuje preteky v zbrojení a v dobrom meradle podkopáva zmluvu o nešírení zbraní.

Pakt AUKUS zároveň odhaľuje nekoordinovanosť prístupu k Číne. Predstavuje skôr konfrontačnú stratégiu, naproti tomu, štáty Európskej únie, vrátane Francúzska, sa chcú priamej konfrontácii s Čínou vyhnúť. Tento postoj štáty zdôraznili aj v dokumente „Stratégia EÚ pre spoluprácu v indicko-tichomorskom regióne“. Únia naznačila, že bude pokračovať v mnohostrannej spolupráci s Čínou. Otvorené však majú zostať otázky, kde existujú zásadné nezhody, ako je napríklad téma porušovania ľudských práv v Číne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autorka : Michaela Ružičková

Inštitút strategických politík

Inštitút strategických politík

Bloger 
  • Počet článkov:  113
  •  | 
  • Páči sa:  97x

Sme Inštitút strategických politík STRATPOL - nezávislý think-tank pôsobiaci v oblasti výskumu medzinárodných vzťahov a bezpečnostných politík. Zameriavame sa na slovenskú národnú bezpečnosť, európske susedstvo, transatlantické vzťahy a globálne záležitosti. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu