reklama

Obnovené boje v Etiópii

Veliteľ povstaleckých síl v Tigray vyzval na rokovanie o prímerí s etiópskou vládou a politické riešenie konfliktu v severnom regióne s tým, že vláda nemôže vojnu vyhrať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Abiy Ahmed, etiopský premiér. (Zdroj : Wikimedia commons)
Abiy Ahmed, etiopský premiér. (Zdroj : Wikimedia commons) 

V posledných týždňoch sa objavilo niekoľko správ o obnovení bojov v etiópskom regióne Tigraj. Medzi nimi boli aj správy o leteckom útoku v blízkosti Togoga či informácie o útokoch na humanitárnych pracovníkov v regióne. Tigrajský ľudový oslobodenecký front (TPLF) obnovil kontrolu nad Mekelle, hlavným mestom regiónu, ktoré ku koncu novembra 2020 obsadili jednotky federálnej vlády. Podľa posledných správ TPLF stále postupuje a zaznamenáva územné zisky.

Jednotky TPLF získali hlavné mesto regiónu, Mekelle, koncom minulého mesiaca, po spustení úspešnej ofenzívy namierenej proti federálnej vláde, ktorá je spoločne s eritrejskými jednotkami na ústupe. Hoci etiópsky predseda vlády, Abiy Ahmed, oznámil jednostranné "humanitárne prímerie", jednotky TPLF jeho kroky označili za vtip a deklarovali odhodlanie v bojoch pokračovať, kým nebude "vyhnaný nepriateľ" (federálne, eritrejské a amharské jednotky).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tigrajský vnútorný konflikt začal minulý november, na ktorého konci jednotky federálnej vlády obsadili regionálne hlavné mesto a vyhlásili víťazstvo nad TPLF. Na strane Addis Abeby sa už od začiatku konfliktu zapájajú jednotky susediacej Eritrey. Zároveň proti TPLF stoja aj amharské milície zo susedného regiónu Amhara, ktoré údajne oslobodzujú územia, ktorý im "po práve patria". Už osem mesiacov trvajúci konflikt začal po rozhodnutí tigrajské vlády usporiadať voľby v priamom rozpore s rozhodnutím etiópskeho premiéra, Abiy Ahmed Aliho, o odložení plánovaných celonárodných a regionálnych volieb. Voľby sa nakoniec konali 21. júna, avšak nie po celej krajine - v Tigraji a ďalších dvoch regiónoch neprebehli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V dôsledku konfliktu je viac ako 400 ľudí postihnutých hladomorom a ďalšie, necelé dva milióny sú hladomorom ohrozené. Desiatky tisíc osôb prišli o život a ďalšie dva milióny boli nútené opustiť svoje domovy. Aktuálne vyhlásené jednostranné prímerie má skončiť koncom septembra, ktorý značí koniec farmárskeho obdobia. Obe strany sa navzájom obviňujú z vojnových zločinov (hromadné vraždenie, znásilňovanie a ďalšie zločiny proti ľudskosti).
Hoci premiér prímerie oficiálne vyhlásil pre nedostatok potravín, dôvodom je pravdepodobne snaha zachovať si tvár pri aktuálnom tlaku a ziskom na strane TPLF. Vďaka zatiaľ úspešnej ofenzíve protivládneho frontu je zatiaľ nepravdepodobné, že TPLF na prímerie pristúpi, čo napokon indikujú aj vyjadrenia jeho predstaviteľov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor : Dominik Zachar

Inštitút strategických politík

Inštitút strategických politík

Bloger 
  • Počet článkov:  113
  •  | 
  • Páči sa:  97x

Sme Inštitút strategických politík STRATPOL - nezávislý think-tank pôsobiaci v oblasti výskumu medzinárodných vzťahov a bezpečnostných politík. Zameriavame sa na slovenskú národnú bezpečnosť, európske susedstvo, transatlantické vzťahy a globálne záležitosti. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu