reklama

Taliban obsadil hlavné mesto Afganistanu

V nedeľu, 15. augusta, vstúpili príslušníci hnutia Taliban po takmer 20 rokoch do Kábulu, hlavného mesta Afganistanu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Členovia Talibanu.
Členovia Talibanu. (zdroj: Wikimedia commons)

Stalo sa tak po evakuácii niektorých mestských častí a obdržaní informácie, že bezpečnostné zložky a armáda opustili svoje pozície a úlohy. Zozačiatku sa uliciam mesta vyhýbali aj civilisti, v popoludňajších hodinách sa však začali pomaly otvárať niektoré obchody a reštaurácie, ktoré okamžite začali navštevovať členovia Talibanu.

Pracovníci zahraničných diplomatických misií a ich miestni spolupracovníci sú aktuálne evakuovaní z krajiny pomocou kábulského letiska – aktuálne jedinej cesty, ktorá z Afganistanu vedie. Zúfali Afganci snažiaci sa dostať preč bariéry letiska prekonali a vtrhli do jeho civilnej časti s nádejou, že sa dostanú na jedno z odchádzajúcich lietadiel. Jednotky USA boli preto nútené obsadiť aj tieto časti letiska a obnoviť tu poriadok. Na letisku, kde bola medzičasom presunutá aj samotná americká ambasáda, sa nachádza približne 5000 amerických vojakov. Jeho obranu má posilniť ďalšia tisícka jednotiek, ktorá je na ceste.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pád Kábulu je pomyselným míľnikom pre Taliban, ktorý získal priamu kontrolu nad väčšinou štátu. Bývalý prezident Ashraf Ghani spoločne so svojimi najbližšími spolupracovníkmi utiekol tesne predtým, ako ozbrojenci vstúpili do mesta. Týmto krokom „vrazil nôž do chrbta“ celému národu a jeho vláda prišla o podporu verejnosti, ktorá bola už beztak nízka kvôli jej korupcii a neschopnosti. Vývoj situácie nepochybne povedie k celospoločenskej strate dôvery vo vládne štruktúry, čo by mohol Taliban využiť pre upevnenie svojej pozície.

Hoci vedenie hnutia uviedlo, že tlmočníci a ľudia spolupracujúci s americkými jednotkami nebudú prenasledovaní, ich osud je neistý a za posledné týždne sa hojne hovorí o ich záchrane. Medzinárodné spoločenstvo by mali na týchto ľudí, ktorí sa aktuálne boja pomsty zo strany Talibanu, myslieť skôr než úplne stiahne všetky svoje jednotky. Prezident Biden už nedávno vytvoril špeciálny vízový program pre Afgancov, tisícky z nich však nesplňujú jeho podmienky, kvôli čomu ostávajú v krajine z ktorej sa zúfalo snažia utiecť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Miestne ženy sa taktiež boja, že kontrola Talibanu v krajine im opäť znemožní prístup k vzdelaniu a pracovným príležitostiam tak, ako to bolo pred rokom 2001. Ozbrojenci síce prisľúbili, že nebudú ženy utláčať ani nijako znevýhodňovať, už teraz sa však objavujú informácie, že sú ženy v niektorých mestách nútené nosiť burky a musia byť na verejnosti sprevádzané mužskými príbuznými.

Pád Kábulu okamžite sprevádzalo vyjadrenie Iránu, ktorý vyhlásil, že „porážka USA je príležitosťou pre obnovenie života, bezpečnosti a pevného mieru v Afganistane.“ Hoci väčšina zahraničných diplomatických misií už krajinu opustila, medzinárodné spoločenstvo je zatiaľ zdržanlivé v uznaní Talibanu za oficiálnu a legitímnu vládu. Toto uznanie bude závisieť od vnútornej politike hnutia a jeho jednania s civilistami – predovšetkým vo vzťahu k ženám a iným náboženským a etnickým skupinám. V Afganistane aj naďalej ostávajú humanitárne agentúry, ktoré Afgancom v núdzi poskytujú potrebnú pomoc.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nedávne udalosti v Afganistane sú vnímané ako oficiálny pád afganskej vlády, ktorú s najväčšiou pravdepodobnosťou priamo nahradí hnutie Taliban. Jeho rýchla ofenzíva a dobytie skoro celej zeme sa môžu javiť ako prekvapivé, nie sú však neočakávané, a to najmä kvôli neschopnosti vládnych bezpečnostných zložiek v udržaní stability. Otázkou ostáva to, či sa „Islamský emirát Afganistan“ uspokojí s doterajším ziskom moci, alebo či bude chcieť rozšíriť svoju ideológiu aj do zahraničia.

Autor : Dominik Zachar


Inštitút strategických politík

Inštitút strategických politík

Bloger 
  • Počet článkov:  113
  •  | 
  • Páči sa:  97x

Sme Inštitút strategických politík STRATPOL - nezávislý think-tank pôsobiaci v oblasti výskumu medzinárodných vzťahov a bezpečnostných politík. Zameriavame sa na slovenskú národnú bezpečnosť, európske susedstvo, transatlantické vzťahy a globálne záležitosti. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu