Organické farmárstvo ako také na Slovensku nie je skoro vôbec rozšírené a tento spôsob pestovania je pomerne neznámy a pritom ho všetci poznajú od svojich starých rodičov. Jedná sa o taký spôsob pestovania plodín, pri ktorom sa nepoužívajú žiadne biologicky modifikované sadenice, pesticídy, ani žiadne chemicky upravované látky. Dá sa povedať že farmári na organických farmách začali pestovať opäť po starom. Práve teraz sa asi natíska otázka, že prečo je tomu tak, veď v dnešnom svete sme pomocou genetického inžinierstva schopný upraviť sadenice presne tak, ako chceme aby vyzerali. Podarí sa nám pestovať jablká či iné ovocie bez "červíkov" a zelenina môže byť taká veľká a taká chutná, ako mi chceme. Lenže za akú cenu! Ovocie sme upravili tak, že ani škotci oň nemajú záujem a zeleninu sme dokonca modifikovali takým spôsobom, že v prípade postreku vysoko agresívnymi látkami všetko na danom poli doslova "zhorí" a nami upravené potraviny rastú ďalej ako po slabšom daždi.
Práve tento trend vývoja vo svete poľnohospodárskej výroby sa odrazil do vzniku organického farmárstva, ako spôsobu pestovania potravin bez použitia chemických látok. Oraganické farmárstvo sa začalo rozvýjať na celom svete, ale hlavne v rozvinutých krajinách Západnej Európy, Amerike a Austrálii. Moje skúsenosti s organickým farmárstvom sú späté hlavne s mojim pobytom v Škótsku, preto by som chcel niečo napísať práve o tom ako to funguje v tejto krajine.
Organické farmy v tejto krajine niesú ničím výnimočným, pestuje sa na nich ovocie, zelenian, chová sa dobytok a hydina. Organické farmárstvo funguje na princípe rozdelenia postovania plodín medzi jednotlivé farmy podľa možností a geografickej polohy danej farmy. Každá farma pozostáva z polí, prípadne pasienkov, tzv.:Organic shopu a na mnohých farmách je rozvinutý i tzv.: wwoofing system. Na farmách pracujú zamestnanci danej farmy, najatí brigádnici a wwooferi. Potom pomocou systému rozvážania produktov sa potraviny vypestované na jednej farme dostávajú na inú, kde sú predávané, v miestnych Orgaic shop-och. Tensto spôsob zaručuje dostatok potravín v každom organic shop-e. Častokrát sa tam dajú kúpiť produkty nielen farmárov z okolia, ale podobný systém distribúcie funguje aj v rámci sveta, takže je možné v týchto obchodoch zakúpiť oraganickú čokolu, ryžu, cukor, prípadne pomaranče či banány. Tieto výrobky sú drahšie ako obyčajné potraviny,ale v Británii sa stávajú vďaka svojej kvalite stále vyhľadávanejšími. Práve tento trend bol príčinou vzniku tzv.: boxing systému, ktorý funguje najmä na Škótskych farmách.
Tento systém funguje na veľmi jednoduchom pricípe: farmár vždy určitý deň týždni, keď mu príde nový tovar z ostatných fariem, pripraví rôzne druhy ovocia a zeleniny do boxov a následne rozvezie zákazníkom. Zákazníci su týmto systémom veľmi spokojní a vďaka nemu nemusia stráviť výberom zeleniny veľa času v supermarketoch a zárovaň majú garantovanú veľmi vysokú kvalitu.
No a čo je na tých organic poduktoch také dobré? Skúste si kúpiť orgnická kávu alebo čaj, a pochopíte...