
Aj toto sú nedostatky sortimentu potravín ktoré ponúkajú slovenské supermarkety. Bohužial väčšina týchto potravín je vyrobená na Slovensku či v Poľsku a ku šťastiu zlomyselným obchodníkom sa tešia u nás veľkej obľube, lebo ich ponúka u nás najrozšírenejšia a najpopulárnejšia sieť supermarketov ktorá má dokonca otvorený svoj supermarket a obchodný dom na jednom z centrálnych námestí v hlavnom meste. Ich pobočky môžeme nájsť skoro v každom slovenskom meste a mestečku a preto nie je čudné že široká verejnosť nemá veľmi na výber a ide tam kde je to lacnejšie.
Fakt že niektoré výrobky ktoré u nás dávame do nákupného vozíka s domnienkou že kupujeme originálny výrobok je mylný a že vlastne kupujeme východoeurópsku verziu výrobku vyrobenú zväčša v Poľsku je medzi verejnosťou pomerne dobre známy, no najhoršie je na tom to, že naše vlastné, domáce výrobky kvalitou nie sú na tom omnoho lepšie.
Minule, keď som pozeral časť kulinárskej relácie Bez servítky, ktorá beží na jednej zo slovenských televízií, ma ani moc neprekvapilo že veľa z nich siahlo radšej po surovinách od našich rakúskych susedov a nepomohla tržbám našim obchodníkom.
Niekto to môže považovať za ignoranstvo, ale prečo dať zarobiť niekomu kto sa nás snaží kŕmiť drahým odpadom keď za niekoľko desiatok minút môžeme nakúpiť lacnejšie a kvalitnejšie?
V prihraničných rakúskych supermarketoch sa to len hemží Slovákmi, dokonca aj predavačky vedia niektoré slová po slovensky alebo sú dokonca samé Slovenky.
Na druhej strane, nie je to smutné aby sme museli behať na nákupy do susednej krajiny, len preto aby sme nakúpili kvalitne a výhodnejšie?
A prečo sa vlastne títo ľudia rozhodli nakupovať v Rakúsku?
Nuž, pretože potraviny predávané na Slovensku sú naozaj dosť oklamané a hlavne neúmerne drahé: najhoršie sú na tom mliečne, mäsové a pekárenské výrobky a prevládajúci import výrobkov z Poľska.
Stačí ísť do susedného Rakúska, kde nájdete omnoho kvalitnejšie potraviny za dokonca rovnaké alebo nižšie ceny. Dokonca v malom Hainburgu máte na výber výrobky z Talianska, Chorvátska, Balkánu či Turecka, ktoré sú veľmi chutné.
Dokonca aj v Maďarsku je podľa mňa väčší výber potravín než u nás.
V Čechách situácia s kvalitou už tak ružová nie je, jediná výhoda je tá že je tam sortiment tovarov lacnejší než u nás.
Lenže prečo je to tak? Podľa mňa je to tým, že ľudia na Slovensku a v Čechách nikdy neboli veľký gurmáni a aj tunajšia kuchyňa je viac-menej dosť jednotvárna, no väčší problém je v tom že v takom Rakúsku či Maďarsku sa nachádza omnoho väčší výber kvalitnejších supermarketov. Spomeniem napríklad taký Auchan či Spar. Dokonca Auchan je populárny aj v Rumunsku, kde sú pomerne rozšírené francúzske a belgické supermarkety ako Cora či Interrex a v krajinách bývalej Juhoslávie sú naopak populárne talianske výrobky, avšak ich domáce sú na veľmi vysokej úrovni.
Je pravda že Slováci a hlavne Česi zvyknú tieto krajiny podceňovať, no avšak z kulinárskeho hľadiska sú tieto krajiny na omnoho vyššej úrovni.
Lenže prečo nás musia kŕmiť u nás takým odpadom? Dobre, možno naša kuchyňa nie je pestrá, no ale npr. nemecká či rakúska nie je o nič lepšia, a pritom sú tam potraviny veľmi kvalitné a pomerne lacnejšie. Môžeme si za to svojou mentalitou čo najrýchlejšie zarobiť bez riadnej práce alebo je to zámerné zo strany západu aby sa dovážali do krajín Východnej Európy samé odpadky a aby naša kultúra a všetko pomaly hnilo? Niekedy mi to tak pripadá a prekvapuje ma že ľudom to vôbec nevadí..