reklama

Dream Theater: Score - 20th Anniversary World Tour (3CD & 2DVD)

Dvadsať rokov je pekný vek. Človek v takomto veku už má (väčšinou) nejaký ten rozum v hrsti, (väčšinou) nejaké tie skúsenosti vo vačku, a stojí (väčšinou) na začiatku svojho ako-tak produktívneho života. A väčšnou je to aj dôvod na oslavu. A rovnaký dôvod na oslavu mali aj členovia v súčasnosti najúspešnejšej (nebudem písať, že najlepšej, to je príliž subjektívne hodnotenie - aj keď podľa mňa taká je:-) prog-metalovej kapely dneška - Dream Theater.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
Obrázok blogu

Prazáklad dnešných Dream Theater vznikol v septembri roku 1985, keď partia študentov z Berklee School Of Music (Mike Portnoy - bicie, John Petrucci - gitara, John Myung - basa) založili kapelu Majesty (mimochodom, logo, vyplývajúce z tohoto názvu používajú dodnes), a spolu s klávesákom Kevinom Moorom a spevákom Chrisom Colllinsom natočili niekoľko skladieb. Spolupráca so spevákom dlho nevydržala, a po výmene za Charlieho Dominiciho zmenila kapela aj názov - keďže pod názvom Majesty už fungovala iná formácia, inšpiráciu našli v bývalom, už zbúranom kine niekde z Kalifornie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Už pod názvom Dream Theater vydáva pätica v roku 1989 úspešný debut pod názvom When Dream And Day Unite. Ten pravý zásah ale ešte len mal prísť.

Písal sa rok 1992, a kapela, ktorá medzičasom vymenila speváka Charlieho Dominiciho za omnoho výraznejšieho a originálnejšieho kanaďana Jamesa LaBrieho, vydáva CD Images & Words, a celý rockový a progmetalový svet spozornel. Skladba Pull Me Under rotovala v MTV (z dnešného pohľadu niečo neuveriteľné), album priniesol 57 minút rockovej extázy, zmien nálad, tvrdých metalových polôh, ale aj klavírnych vyhrávok, a miestami aj do jazz-rocku smerujúcich častí. A tomu všetkému kraľuje LaBrieho hlas, ktorý do kapely sadol tak povediac (s prepácením) ako riť na šerbeľ.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Od tohoto okamihu vydali Dream Theater ďalších 7 štúdiových CD, ktorých minutáž neklesá pod 70, jedno EP (s rozsahom 50 minút:), 5 oficiálnych live albumov, niekoľko singlov, a desiatky bootlegov , pozostávajúcich z rôznych živých vystúpení, demo nahrávok, štúdiových alternatívnych verzíí, desiatky CD a DVD, určených pre fan cloby po celom svete. O bočných projektoch (Transatlantic, Liquid Tension Experiment, OSI, Platypus, Neal Morse,....) radšej pomlčím - spolu sú to stovky hodín hudby - pre dotvorenie predstavy o týchto hudobných maniakoch len uvediem, že moja zbierka, keď rátam len tvorbu pod hlavičkou DT a Majesty momentálne činí 113 CD`s. A to mám ešte veľké rezervy!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A títo chrliči (naštastie, v tomto prípade aj napriek vysokej produktivite zostáva kvalita zachovaná!) sa rozhodli, že poriadne oslávia svoje 20te výročie. Ako inak, monumentálne.

Záznam z finále turné, venovaného výročiu, bol uskutočnený 1. apríla 2006 v New Yorskej Radio City Hall, a zároveň vyšiel na konci augusta vo forme 3CD a 2DVD. Samotný koncert, trvajúci skoro tri hodiny, je rozdelený do dvoch častí. V tej prvej hobľuje kapela vo svojej klasickej zostave (oproti už popísanej sa rokmi ustálila zostava, ktorá sa oproti pôvodnej líši na poste klávesáka - Kevina Moora postupne vymenil Derek Sherinian, a neskôr súčasný klávesový mág - Jordan Rudess), v druhej je kapela doplnená o Octavarium Orchestra.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Začiatok obstaráva dvojica skladieb zo zatiaľ posledného radového albumu Octavarium, a to metalová The Root Of All Evil, a rockovo-uvoľnená I Walk Beside You. Všetko funguje ak má, kapela šlape na plný plyn, exhibicionista Portnoy tróni za svojou monumemtálnou dvoj-zostavou, Petrucci trápi svoje prsty, a prekvapivo aj inak statický Myung prejde pár krokov po pódiu:-)

Od tretej skladby sa začína účtovanie - výlet do minulosti. Another Won je skladba, ktorá vznikla kedysi v 86-om, a naživo ju kapela nehrala snáť od konca 80tych rokov. Súčasný zvuk a spev Jamesa LaBrieho jej však dávajú vyniknúť, a ja len dúfam, že podobného "remake" sa dočkajú aj ostatné demo nahrávky z dôb Majesty.

Under A Glass Moon nás prenáša do roku 1992, do časov megaúspechu druhého albumu, a ja ďakujem všetkým možným bohom za to, že sa rozhodli pre túto svižnú skladbu, a nie pre milionkrát ohratú Pull Me Under :-) Krátke intermezzo v strede skladby dáva tušiť, čím vie kapela zaujať aj v prípade starších skladieb - rôzne zmeny, vsuvky z iných skladeb, medley, improvizácie - to je korenie, ktorým Dream Theater ochucujú svoje koncerty.

Rok 1993 a tým aj tvrdý album Awake zastupuje melodická Innocence Faded, v ktorej sa však žiadne prekvapenia nekonajú.

O to viac prekvapí, že rok 1997 a album Falling Into Infinity, ktorý mnohí považujú za najkomerčnejší v histórii kapely, zastupuje skladba, ktorá sa na predmetnom albume vôbec neobjavila - jednoducho sa tam nevošla. Aj v prípade Raise The Knife vidno potenciál kapely - tam, kde iní robia "vypchávky" samotného albumu, zostáva týmto bláznom dosť kvalitného materiálu, ktorý si môžu dovoliť neskôr vydať na rekapitulujúcom DVD.

V prípade nasledujúcej The Spirit Carries On je to takpovediac "sázka na jistotu". Pomalá pecka z perfektného albumu Scenes From A Memory z roku 1999 (koncepčné dielo, prvý album, na ktorom sa podieľal Jordan Rudess) nedovoľuje nič iné, ako ovácie prítomného publika. Úvodná gitarová vyhrávka je opäť príjemným osviežením v (pre mňa) chronicky známej skladbe. Ach jo, toto by si mali vypočuť všetci tí súčasní "hit-makeri" chrliaci jednu pomalú uspávanku za druhou!!

Tým, čo nasleduje ďalej, mi splnili chalani taký môj malý sen. Od okamihu, kedy zaznie prvý tón vyše 40-minútovej suity Six Digrees Of Inner Turbulence, pochádzajúcej z rovnomenného 2CD z roku 2002, je jasné, že do konca koncertu sa ešte udejú veci - od tohoto okamihu sa totižto popri kapele zapája do procesu aj Octavarium Orchestra, a hneď prvých cca 7 minút zo skladby, celá prvá časť s názvom Overture (ako inak:) patrí len a len im. Popisovať celú skadbu nemá zmysel, treba počuť. Ja by som to nazval krížencom metalovej dôraznosti, orchestrálnej veľkoleposti a pink-floydovskej zadumanosti, a to všetko s bohatým korením rockového soundu. Paráda!

S tvrdého albumu Train Of Thought (už sme v roku 2003) si kapela paradoxne vybrala jedinú pomalú, a navyše netradične krátku vec Vacant. Dôvod na jej zaradenie do playlistu je však jasný - na orchestrálne poňatie je ako stvorená.

Podobne je na tom aj nasledovná trojica skladieb z posledného, fabami oplývajúceho albumu Octavarium - pomalá The Answer Lies Within, dramatická desať minútová Sacrificed Sons, aj titulná, takmer polhodinová skladba Octavarium, v ktorej zaznie všetko to, za čo kapelu jej fanúšikovia zbožňujú - takmer pink-floydovské intro, pomalý rozbeh, rýchle a presné sólové preteky medzi gitaristom a klávesákom (na rozdiel od iných kapiel mi nikdy neznejú ako samoúčelné), a nakoniec priam titánsky záver, to všetko podfarbené živým orchestrom.

Orchester samotný na celom projkte pôsobí skôr ako dofarbujúci prvok, než ako samostatný subjekt, ktorý by hudbu dopĺňal o ďalší rozmer. Možno je to trochu škoda, no určite nikde nezavadzia, nikde nepretŕča. On dopĺňa, znásobuje, oživuje. A to, čo by v podobnej hudbe mohol orchester znamenať, ukazuje v prídavku - v skladbe Metropolis pt. 1 z už spomínaného prelomového albumu Images & Words - táto skladba patrí rozhodne k tomu najlepšiemu, čo v subžánri s názvom progresívny rock a metal kedy vzniklo, a rozhodne nebola, na rozdiel od tvorby po roku 1999, stavaná na orchestrálne prvky. A práve preto tu orchester pôsobí mimoriadne presvedčivo, a z dôverne známej skladby robí nový zážitok.

Zvukovo je celý záznam na štandardne vysokej úrovni, na DVD možno prekvapí skromnejšie osvetlenie - ale možno to bol zámer vzhľadom na miesto konania a orchester. Naopak, poteší bonusové DVD so skoro hodinovým dokumentom a tromi skladbami.

Svojich prvých 20 rokov kapela oslávila štýlovo. Ja dúfam a verím, že im to vydrží minimálne ďalších 20 - pri záplave súčasných hviezdičiek s podenkovým trvaním sú takíto dinosauri jedným z dôkazov, že niektoré veci na svete ešte fungujú tak, ako majú, a nie tak, ako si ich niekto vymyslel v rámci svojich marketingových plánov. Prajem chalanom veľa dobrej prog-muzičky.

Aj kôli čakaniu na podobné diela sa oplatí existovať na tomto svete a v tomto čase!

Tracklist:

CD
Disc 1
1. The Root Of All Evil (8:22)
2. I Walk Beside You (4:10)
3. Another Won (5:22)
4. Afterlife (5:56)
5. Under A Glass Moon (7:28)
6. Innocence Faded (5:36)
7. Raise The Knife (11:43)
8. The Spirit Carries On (9:46)
Disc 2
1. Six Degrees Of Inner Turbulence (41:33)
I. Overture
II. About To Crash
III. War Inside My Head
IV. The Test That Stumped Them All
V. Goodnight Kiss
VI. Solitary Shell
VII. About To Crash (Reprise)
VIII. Losing Time/Grand Finale
2. Vacant (3:01)
3. The Answer Lies Within (5:35)
4. Sacrificed Sons (10:38)
Disc 3
1. Octavarium (27:16)
I. Intro
II. Someone Like Him
III. Medicate Me
IV. Full Circle
V. Intervals
VI. Razor's Edge
2. Metropolis (10:39)

DVD
Disc 1
1. The Root Of All Evil (9:32)
2. I Walk Beside You (4:10)
3. Another Won (5:40)
4. Afterlife (7:28)
5. Under A Glass Moon (7:27)
6. Innocence Faded (6:16)
7. Raise The Knife (11:51)
8. The Spirit Carries On (9:37)
9. Six Degrees Of Inner Turbulence (41:26)
10. Vacant (3:03)
11. The Answer Lies Within (5:36)
12. Sacrificed Sons (10:36)
13. Octavarium (27:29)
14. Metropolis (11:16)
15. Credits (2:53)
Disc 2
1. "The Score So Far..." 20th Anniversary Documentary (56:25)
2.Octavarium Animation (3:06)
3.Another Day (live in Tokyo, 1993) (4:47)
4. The Great Debate (live in Bucharest, 2002) (13:37)
5. Honor Thy Father (live in Chicago, 2005) (9:47)

Sveťo Styk

Sveťo Styk

Bloger 
  • Počet článkov:  409
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek, ktorý sa snaží hľadať rovnováhu a mať oči otvorené... Zoznam autorových rubrík:  HudbaFotkyKnihyKoníčkyPolitikaOd spriaznených dušíPudlíkovinyPostrehySlotenskoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu