reklama

„Najhoršie je zabudnúť...“

...nápis vo vstupnej hale koncentračného tábora Osvienčim. Časom sa dá zabudnúť, no niektoré chyby si treba pamätať, aby nebolo možné zopakovať ich. Preto tu stále boli, sú a aj budú ľudia, ktorý nám zabudnúť nedovolia. Tisíce slov povedaných, alebo písaných, tisíce miest a osudov, ktoré nám boli sprostredkované prostredníctvom zápisníkov a denníkov vojakov, či civilistov, reportáží a fotografií všade prítomných novinárov, výpovedí, obhajob, a procesov. Ak aj vy neradi zabúdate tak si prečítajte príhovor britského premiéra, listy vojakov uväznených v Stalingradskom pekle, alebo niečo o najhoršom dni generála Eisenhowera.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

„Pot, krv a slzy“ (Winston   Churchil, 1942)

„Nezajali sme ešte toľko vojakov ako Nemci. Ale tak ako to bolo aj naposledy, aj tentoraz budú nemeckých zajatcov celé húfy. Nesľuboval som nič iné len pot, krv a slzy. No tentoraz sme vyhrali, vyhrali sme prvý krát a naše víťazstvo hrá podstatnú úlohu v tejto vojne, bolo neočakávané a zároveň jednoznačné.

Anglicko zohráva svoju životnú rolu na konci. V každej vojne vyhrá len jednu bitku a to na konci. Teraz sme však začali skôr. O to skôr môžeme vyčistiť pobrežie od nacistickej a fašistickej tyranie, a tým sprístupniť Stredozemné more pre námorné, a letecké ozbrojené sily spojencov. Nehľadáme nové územia na osídlenie, iných suverenitu nechceme meniť v náš prospech. Do severnej Afriky sme šli bok po boku s našimi severoamerickými spojencami len kvôli tomu, aby sme otvorili nový front proti Hitlerovi,“ vyjadril sa Churchill na londýnskom bankete, na margo vylodenia spojeneckých ozbrojených síl v Maroku a Alžírsku.   „...iba Boha nebolo nikde.“ (nemeckí vojaci obkľúčení v Stalingrade, 1942)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Drahá mama, drahý otec,“ písal na úvod pravidelnej pošty mladý Nemec, týždne uväznený v Stalingradskom pekle. „Už len pár dní a sú tu Vianoce. Vianoce, no nemôžem na ne pomýšľať. Je tu strašná zima a teraz musím mrznúť v tanku, so slúchadlami na ušiach, sedieť v ňom, akoby pochovaný v ľadovej truhlici. Dávno som nejedol, prídel jedla sa znižuje. Občas nám pošlú konské mäso, no je odporné ho jesť. Na tejto stepi nie je kúska dreva, mäso nemáme kde upiecť, a preto ho máme jesť surové. Nad vysielačkou mám prilepenú fotku Hermanna Goringa a poď ňou čítam výrok: „Situácia v zásobovaní sa bude zlepšovať!“ Sranda musí byť, aj keď som sa už zabudol smiať...“  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Myslieť tu na Boha znamená odmietať jeho existenciu. Otec, ty si ma vychovával, no musím ti to priznať, aj keď je mi to ľúto. Ty si vždy kládol Boha na prvé miesto. Hľadal som ho celý čas, všade. Vo všetkom čo som tu kedy urobil, vo vybuchnutých granátoch, v zničených domoch a mestách, na každom rohu, v mojich kamarátoch, keď som ležal na lôžku, aj na nebi. Domy boli zbúrané, krajina spustošená, kamaráti mŕtvy alebo zbabelí, všade bol hlad, bieda a bolesť. Z neba padali len bomby, len Boha nebolo nikde. Nie, otec, neexistuje žiadny Boh.“   Rozhovory o prímerí? (Goebbels a Hitler, 1943)

Goebbels si zaznamenal niekoľko poznámok o Hitlerovej pripravenosti na mierové rokovania.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Spýtal som sa ho, či by prijal možnosť rokovania o dohode s Churchillom, alebo či to principiálne zamieta. On mi na to povedal: princípy v politike v personálnych súvislostiach neexistujú. Okrem toho si myslí, že rokovania takéhoto typu s Churchillom by nikam neviedli, pretože on má protichodný názor a neriadi sa rozumom, ale nenávisťou.

Rokovania so Stalinom neodmietal až tak zásadne, ale takisto si nemyslí, že by dospeli k nejakému záveru, keďže to čo žiada on na východe, Stalin nemôže odstúpiť.

Nech sa už rozhodne akokoľvek, musím mu vysvetliť, že na jednej strane si veci musíme vyjasniť. Ríša predsa nemôže vyhrať vojnu na dvoch frontoch.“   „Konferencia sa niesla v znamení nepretržitého sledu víťazstiev...“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Pred odletom sme sa poniektorý necítili celkom vo svojej koži. Tieto zvláštne pocity v nás vyvolávala snaha Rusov prezentovať sa ako hostitelia na úrovni. Pristávacia plocha v Saki bola až na pár vločiek, ktoré spadli tesne pred pristátím dokonale upravená a vyčistená. Cesta z letiska do 130 km vzdialenej Jalty bola pozdĺžne lemovaná vojakmi, medzi ktorými sa nachádzali aj ženy, vojačky.

Konferencia sa začala v znamení neprerušovaných víťazstiev ozbrojených spojeneckých síl. Nemecká protiofenzíva bola zastavená v ardenskom snehu a my sme sa mohli pripraviť na prekročenie Rýna. Rusi začali ťaženie na západ, ktoré ich do troch mesiacov doviedlo priamo pred brány centra Ríše. V tejto priaznivej situácii sa mohla spoločná konverzácia Roosvelta a Stalina stretnúť v žartovnej prestrelke, kto bude rýchlejšie pri svojom cieli – či červená armáda v Berlíne, alebo Američania v Manile. Ak by sme mali zhodnotiť výsledky konferencie, dosiahla vcelku svoj cieľ, uzavretie dohody o návrhoch na zriadenie organizácie, ktorá by dohliadala na celosvetové dodržiavanie mieru. Spojenecké vojská sa hnali vpred veľmi rýchlo a bolo na čase zaoberať sa politickými problémami, a čoskoro povojnovým usporiadaním Európy.

Stalin upriamil svoju pozornosť na nasledujúci bod konferencie, prerokovanie podmienky kapitulácie Nemecka a otázky usporiadania nemeckých štátov. Navrhoval demontovať 80 percent nemeckých priemyselných zariadení a výšku reparácií stanovil na 20 miliárd amerických dolárov, pričom si robil nárok na nie menej ako polovicu.

Tieto požiadavky boli v rozpore s Churchillovou jemnejšou vôľou. Churchill na to reagoval: „Ak budeme s nemeckou ekonomikou manipulovať takto, bude to znamenať hladovanie pre 80 percent obyvateľstva. Potom budeme môcť postaviť z boku a povedať im: Stalo sa vám to, čo si zaslúžite! Alebo ich budeme musieť živiť.“ Na lepšie vykreslenie svojich myšlienok dodal: „Ak chcete, aby váš kôň ťahal voz, musíte mu zabezpečiť isté množstvo ovsa.“ Majskij, námestník zahraničných vecí namietol: „Ale čo, keď ten kôň kope?“

Zo strany republikánov sa však prezident dočkal iného hodnotenia výsledkov konferencie, stal sa terčom kritiky kvôli údajným ústupkom voči Stalinovi.“   12. apríl, tri nevšedné zážitky (generál Dwight David Eisenhower)

„Dobili sme územie, kde sme našli ukrytý nacistický poklad v nižších štôlňach soľnej bane. Všetko bolo rozmiestnené do dvoch, či troch tunelov. V prvom tuneli bolo množstvo obrazov a iných umeleckých predmetov zabalených v papieri, alebo v plátne naukladaných na sebe ako dosky dreva. V ďalšom tuneli sme objavili zlatý poklad, ktorý naši experti odhadovali tak na 250 miliónov dolárov v zlatých prútoch. Ďalej tam bolo aj veľké množstvo zlatých mincí z rôznych európskych krajín a takisto aj americké mince. V kufroch, lodných kufroch a iných škatuliach boli nahádzané zlaté a strieborné predmety, zväčša pokradnuté priamo z obydlí plienených oblastí. Všetko vyzeralo byť vyrovnané kladivami, aby ušetrili priestor.

V ten deň som mal prvý raz v živote možnosť zočiť výsledky brutality a barbarstva nemeckých vojsk. Bolo to pri meste Gotha, miesto pošliapania ľudskej dôstojnosti. Dovtedy som mal prístup k informáciám o týchto činoch len z druhej ruky. Prezrel som každý kút, nevynechal som jediný barak, pretože som cítil zodpovednosť svedčiť o tejto nacistickej brutalite. Vypovedať nič iné, len holú pravdu a zabrániť tomu, aby zvesti o nacistickom zverstve neboli len pustou propagandou. 12. apríl mal nakoniec svoje vyvrcholenie. Nemohol som si ani len v hlave zrovnať dojmy z dnešného ťaženia.  Keď sa Pattovi, s ktorým som viedol do noci dlhé konverzácie zastavili hodinky, zapol rádio, aby si ich nastavil. Odrazu počuje, že zomrel prezident Roosvelt. Zobudil Bradleyho a spoločne mi potom prišli oznámiť tú otrasnú správu.“  

Patrícia Sujová

Patrícia Sujová

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Co mam rada, to je zivot, co na nom nemam rada, ked ho niekto planuje. Preto neplanujem a mam to co mam a cakam co pride. A ked nic nechodi idem za tym... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu