reklama

Tragédia utopenia Slováka pri raftingu na rieke Soča

Určite ste počuli, že minulý týždeň 12.8 2015 sa niekto utopil pri raftingu v Slovinsku na Soči. Kto to bol, čo sa vlastne stalo, prečo sa to stalo a dalo sa tomu predísť? To sú otázky a odpovede ktoré sa hneď dozviete

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

 

Rodina ktorá trávila dovolenku v Chorvátsku sa rozhodla spestriť si cestu domov z dovolenky raftingom na rieke Soča v Slovinsku. Raftovať a na vodu sa rozhodli ísť sami otec a syn na dvojmiestnom člne. Tu sa pýtam, poznali rieku? Boli to skúsení vodáci? To, že som prešiel raz-dva krát rieku neznamená že ju poznám! 

 

Na vodu nastúpili na oficiálnom nástupnom mieste, ale už na oficálnom mieste kde mali skončiť neskončili a z neznámych príčin (asi pre neznalosť rieky) vošli “rafteri" na člne za dedinou Trnovo ob Soči do úseku slalomky, kde už nemali čo robiť. Za slalomkou nasleduje Katarakt, ktorý je už X-kový a je zakázané ho splavovať pre všetky komerčné rafty. Tento úsek je oficiálne hodnotený ako NEZJAZDNÝ a je vyznačený na každom nástupnom a výstupnom mieste na mape a raftovať tam je zakázané! 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 

Mapa rieky Soča
Mapa rieky Soča (zdroj: Mesto Bovec)

Na tento úsek rieky chodia len profesionálni kajakári a to len na vlastné riziko. V tomto úseku je velké množstvo kameňov, ktoré vytvárajú nespočetné množstvo sifónov, ktoré su životu nebezpečné. (sifón je miesto, kde prúdnica rieky je vháňaná pod kamene). 

 

V tomto úseku sa prevrátili na jednom z množstva kameňov a prúd ich ťahal niekolko metrov dole po prúde. Na tomto úseku bez perfektnej techniky plávania na divokej vode je velmi ťažké vyplávať na breh. Mladšiemu z posádky sa to podarilo, ale jeho otec už také štastie nemal a stiahlo ho pod skaly. Tu sa zakliesnil a podarilo sa ho vytiahnuť a oživiť až po dlhočizných 17 minútach strávených pod vodou. Vďaka rýchlemu zásahu hasičov, záchranárov a zalarmovaných vodákov sa otca 5 detí podarilo oživiť. Otec ešte bojoval o život v miestnej nemocnici, kde bol umelo držaný pri živote, ale v piatok svoj boj o život prehral. Ćesť jeho pamiatke. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rieka Soča je najkrajšia a najkomerčnejšia rieka v Európe veľa Slovákov a Čechov ju navštevuje rok čo rok. Táto rieka je síce prekrásna, ale aj velmi nebezpečná a zradná. Každý rok sa o tom prevedčí niekolko vodákov a kríže na brehu rieky stále pribúdajú, pribúdajú a stačí tak málo. 

Na Soči sú Slovenské a České vodácke cestovky, ktoré radi poradia a pomôžu. Prečo sa u nich neinformovali? Mali adekvátnu výstroj a loď? Bohužial sa na vode stretávame s väčším a väčším počtom NE vodákov, ktorý si myslia že splavili Malý Dunaj, Hron a Váh tak vedia raftovať! OMYL!!! Tak ako Salza v Rakúsku tak aj Soča v Slovinsku sú velmi nebezpečné horské rieky, kde aj malý stav vody vie dobre potrápiť. Naše vodácke cestovné kancelárie každý rok vynakladajú nemalé peniaze na školenia svojích inštruktorov. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najsmutnejšie je,že sa takéto veci sa na Slovensku riešia, až keď sa niekto utopí. Slovinci každý rok sprísujú podmienky pre komerčný rafting a každé dva roky si musíme my INŠTRUKTORI obnovovať licencie a chodiť na preskúšanie z Červeného kríža, záchrany na divokej vode a ovládaní povelov a vedenia ratu. Na Slovensku sa to prehliada a žiadne podmienky pre komerčné splavovanie a rafting nie su! Pýtam sa prečo?

 

Preto nabudúce milí “vodáci” keď sa rozhodnete “splaviť” nejakú raftovú rieku, držte sa prosím týchto zásad:

 

  • ak idem raftovať na novú rieku ktorú nepoznám, vždy vyhladajte profesionálnych sprievodcov!

  • ak sa rozhodnem ísť na vodu sám a nepoznám dokonale danú rieku navštívim miestne INFO CENTRUM, kde Vám dajú všetky informácie o vodáckych agentúrach, aktuálnom stave rieky, poplatkoch a nebezpečných miestach na rieke

  • ak nepochodíte, informujte sa v miestnej vodáckej agentúre

  • ak už musím ísť na vodu bez týchto informácii a sám, najmúdrejšie je sa pridať k nejakej skupine vodákov, ktorá danú rieku pozná (každý Vám rád poradí, nikto nechce aby sa tam niekto utopil) 

  • NA VODU NIKDY NECHODÍM SÁM!!! Aj keď ideme na dvojmiestnom rafte, nikdy na vodu nejdeme len dvaja!

  • bez poriadnej výstroje a raftovej lode na divokú rieku NELEZIEME!!!

  • ČO ZNAMENÁ PORIADNA VÝSTROJ? na horských riekach potrebujete neoprén, neoprénové boty, vodácku bundu, plávaciu vestu, prilbu, pádlo, raft vhodný na divokú vodu. Taktiež je dobré ,aby ste mali pri sebe hádzačku (lano na pomoc pri prevrátení) plus nejakú karabinu a nôž.

  • treba dodržiavať zásadu NA VODU NEJDEM POD VPLYVOM ALKOHOLU (ani na rovnú príp. mierne tečúcu!!!) a ani iných omamných látok! Vtedy sa mi zdá ,že je to brnkačka a všetko dáme. Ľudia najčastejšie podcenia nebezpečný úsek rieky, ktorý by za normalnych okolností obišli a preniesli!

  • nie je hanba ťažký úsek obísť a preniesť loď!

 

Rafting je krásny šport, ale aj velmi nebezpečný, preto si dobre vždy zvážte či v prípade nejakej krízovej situácie budem vedieť čo mám robiť a doplavím seba aj danú posádku do ciela živú a zdravú ,plnú krásnych žážitkov z raftingu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Preto my vodáci čo sa týmto športom živíme ,Vás prosíme NEPRECEŇUJTE SVOJE SILY a neriskujte svoje životy len preto, že si myslíte - veď to nič nie je, to dáme!!! Až v krízovej situácii zistíte, akú silu má voda a ako rýchlo z krásneho slnečného dňa môže byť NAJHORŠÍ DEŇ V MOJOM ŽIVOTE !!!!

 

Sukaný Rastislav - majiteľ cestovnej kancelárie RAFTOvanie.sk

Video z rieky Soča - Katarakt - Zdroj YOUTUBE.COM

 

 

 

 

Použitie článku, iba zo súhlasom jeho autora!

Rastislav Sukaný

Rastislav Sukaný

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Majitel cestovnej kancelárie RAFTOvanie. Inštruktor raftingu a vodnej turistiky na Slovensku a v zahraničí. Zoznam autorových rubrík:  Nebezpečenstvo na divokej vodeSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu