reklama

Smerácky "bozk smrti" - ale nie pre Kotlebu

V blogu vysvetľujem, prečo si myslím, že politická strana Smer svojou politikou pomáha Marianovi Kotlebovi v boji o post banskobystrického župana.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Ako si to teda dnes Smer v súvislosti so župnými voľbami v Banskobystrickom kraji celé predstavuje? Veľa nám o zmýšľaní Smeru napovedia články na bystrickom internetovom portáli bystricoviny.sk, ktorému ja hovorím smeroviny.sk a ktorý má k strane Smer a jej predstaviteľom, diplomaticky povedané, veľmi blízko a prostredníctvom svojich komentárov zvykne nepriamo tlmočiť názory Smeru na vybrané témy. Takže v skratke: Opozičné strany a občiansky sektor, ale aj jednotliví kandidáti by mali dať bokom svoje partikulárne záujmy a svorne sa dohodnúť na podpore jedného spoločného kandidáta, ktorý porazí Mariana Kotlebu, lebo tak ich k tomu vyzval sám premiér. A aby v BB zvíťazil zdravý rozum, najlepšie bude, aby tým vyvoleným bol Stanislav Mičev. Ten je len tak mimochodom členom poslaneckého klubu strany Smer-SD v banskobystrickom mestskom zastupiteľstve a človek, ktorý má k Smeru oveľa bližšie ako sám oficiálne pripúšťa. Ale to už portál radšej nespomína, veď predsa všetci vieme a tvárime sa, že Mičev je „nezávislý“.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ešte konkrétnejší k téme Marian Kotleba a župné voľby bol Peter Pellegrini v rozhovore pre Denník N, keď povedal: „Netrieštiť hlasy je jediný recept, ako si v Banskobystrickom kraji poradiť. Smer nepostaví svojho kandidáta, ale pripojí sa k najsilnejšiemu.“

Podľa mňa je dnes situácia v BB kraji taká, že postaviť jedného spoločného kandidáta proti Kotlebovi vôbec nemusí znamenať automaticky porážku predsedu ĽSNS. Nebude totiž záležať na tom, či kandidát bude jeden, ale hlavne na tom, KTO to bude. Musí to byť človek, ktorý bude akceptovateľný pre čo najširšie voličské spektrum. A práve tu môže dôjsť k situácii, kedy podpora zo strany Smeru môže byť pre daného kandidáta skôr príťažou ako prínosom. Narastajúca animozita ľudí k strane Smer môže spôsobiť, že voliči odmietnu podporiť spoločného kandidáta s podporou Smeru, hoc aj za cenu víťazstva Mariana Kotlebu. Ja sama som sa stretla medzi svojimi známymi s názorom, že ak by boli postavení pred voľbu, či kandidát, za ktorým stojí Smer alebo Kotleba, tak potom radšej jednoznačne Kotleba. Prečo? Vysvetlením je nielen ich dlhodobá frustrácia zo spôsobu vládnutia Smeru, ale aj ich vlastná osobná negatívna skúsenosť s klientelizmom alebo korupciou na komunálnej úrovni, za ktorou stoja väčšinou predstavitelia lokálnych štruktúr strany Smer. (Moja vlastná, veľmi negatívna skúsenosť so smeráckou aroganciou moci bola jednou z príčin, prečo som začala písať blogy. Tú bezmocnosť, ktorú sme ako rodina zažívali z toho, že jeden „smerák“ sa vám vyhráža, len preto, že vie, že si to z titulu svojej mocenskej pozície môže dovoliť, by som nikomu nepriala zažiť.)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V tejto súvislosti by možno stálo za to, keby sa v dostatočnom časovom predstihu pred voľbami uskutočnil prieskum verejnej mienky medzi voličmi v Banskobystrickom kraji s jedinou otázkou: Ak by ste mali na výber medzi kandidátom, ktorého okrem iných podporuje aj strana Smer a Marianom Kotlebom, koho by ste volili? Na výber by mali tri možnosti: A. Kandidáta, ktorého podporuje aj strana Smer. B. Mariana Kotlebu. C. Ani jedného, nešiel by som voliť. Aj výsledok tohto prieskumu by mohol jednotlivým kandidátom na župana napomôcť pri otázke, ako naložiť s prípadnou ponúknutou podporou strany Smer pred voľbami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Smer svojou podporou pred voľbami môže na jednej strane prilákať svojich voličov k vybranému spoločnému kandidátovi, ale na druhej strane Smer môže od tohto kandidáta odlákať práve ne-Smer voličov, ktorí buď potom ostanú radšej doma alebo odovzdajú svoj protestný hlas práve Kotlebovi.

Ak to politická strana Smer-SD myslí s personálnou zmenou na čele nášho kraja naozaj úprimne, tak jediný účinný recept na elimináciu politického vplyvu ĽSNS, a to platí na úrovni celého Slovenska, je rázna zmena politiky Smeru na celoštátnej úrovni. Výstižne to zhrnuli Grigorij Mesežnikov a Oľga Gyarfášová z Inštitútu pre verejné otázky vo svojej publikácii venovanej súčasnému pravicovému extrémizmu na Slovensku: „ Nevyšetrené okolnosti rôznych korupčno-klientelistických káuz a netranspatentné spôsoby vládnutia vedú k tomu, že mnohí občania vidia korupciu a klientelizmus ako imanentnú súčasť politiky. Pocit, že politická reprezentácia nereprezentuje záujmy ľudí, ale záujmy iných, na ktorých sú všetky štandardné mechanizmy reprezentatívnej demokracie prikrátke, vedie k bezmocnosti, frustrácii a nespokojnosti s tradičnými politickými stranami. Výsledkom môže byť buď pasivita alebo alternatíva v podobe extrémizmu.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže, ak chce pán premiér a spol. začať skutočne bojovať proti nárastu extrémizmu v spoločnosti, tak by mohol začať tým, že sa už konečne vysťahuje z bytu pána Bašternáka, že NAKA začne už skutočne a dôsledne vyšetrovať najzávažnejšie korupčné kauzy,ďalej, že výrok: „Skutok sa nestal a vyšetrovanie je zastavené“ budeme, hlavne v korupčných kauzách, počuť čoraz zriedkavejšie… A čerešničkou na torte boja proti extémizmu by podľa mňa bolo odstúpenie R. Kaliňáka z funkcie ministra vnútra. Veď bezstarostné úsmevy, ktoré pán Kaliňák aktuálne rozdáva na smeráckych oslavách MDŽ sú obyčajným výsmechom vládnej moci všetkým slušným občanom tohto štátu.

Je smutné čítať blog INEKO o tom, čo si myslia mladí ľudia o pomeroch v našom štáte a pritom sú to práve prvovoliči, ktorí tvoria nezanedbateľnú časť Kotlebovho elektorátu.

Aby som to zhrnula: Pokiaľ bude v tomto štáte aj naďalej beztrestne bujnieť korupcia a klientelizmus a pokiaľ tu nebude platiť striktná rovnosť občanov pred zákonom, bude politický vplyv a moc extrémistických zoskupení len narastať.

A ak Smer v Banskej Bystrici nakoniec predsa len presadí, podľa mňa v tejto chvíli nie príliš šťastnú, stratégiu jedného spoločného kandidáta proti Kotlebovi, je reálna možnosť, že nechuť ľudí voči strane Smer sa môže následne prejaviť v nedôvere voličov ku kandidátovi, ktorého aj ona vo voľbách podporí a k jeho následnému odmietnutiu zo strany hlavne ne-Smer voličov, čo môže vyústiť k ich neúčasti vo voľbách. A práve nízka volebná účasť môže pomôcť Marianovi Kotlebovi, ktorý určite urobí všetko pre to, aby zmobilizoval svojich voličov k účasti vo voľbách. A takto tu je riziko, že sa zopakuje situácia z roku 2013 Kotleba vs Maňka.

Podpora, ktorú prejaví Smer pred župnými voľbami, ako sám vraví, najsilnejšiemu kandidátovi, môže pre daného človeka znamenať pred voľbami "bozk smrti" a jeho následnú volebnú porážku. 

Ak Smer bude teda aj naďalej pokračovať v nastolenom trende t.j. nebude riešiť pravé príčiny bujnejúceho extrémizmu, ktorými sú hlavne korupcia a klientelizmus, tak Marian Kotleba už teraz môže začať písať ďakovný list predstaviteľom Smeru za ich „podporu“ v kampani na post župana.

Andrea Súlovcová

Andrea Súlovcová

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Vyštudovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. S manželom už 13 rokov žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne som pôsobila v mimovládnom sektore, v oblasti regionálneho rozvoja. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu