reklama

Ďalší zlý zásah do detského ihriska vo vnútrobloku na Bebravskej ulici

Vždy stŕpnem, keď nám prídu zo samosprávy robiť údržbu zelene alebo detského ihrisko. Aj teraz to bolo veľmi zle.

Ďalší zlý zásah do detského ihriska vo vnútrobloku na Bebravskej ulici
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Takmer zakaždým sa tu niečo zhorší, zničí – koľkokrát došlo k výraznému zhoršeniu.

Jeden deň v septembri prišli osadiť novú preliezačku pre deti. Opäť je to zlý zásah do nášho vnútrobloku. Tentoraz nevhodne zasahoval miestny úrad vo Vrakuni.

Nová preliezačka sa nezmestila na miesto, kde stála predchádzajúca, ktorú už išla do šrotu. Tak ju museli umiestniť na iné voľné miesto – na voľnú zelenú lúčku, kde si malé deti, častokrát so svojimi rodičmi, kopali loptu.

Takto nám pokazili lúčku. Obmedzili malé deti v športových aktivitách, ale nielen ich – zvykli sa tu hrať aj dospelí, napr. bedminton.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na miestnom úrade jednoducho nie sú schopní správne odmerať priestor pre preliezačku a vybrať primeranú preliezačku.

Myslím, že rodičia by vybrali úplne inú preliezačku

Obrázok blogu

Nová preliezačka, ktorú vybral vrakunský miestny úrad, je veľmi úbohá. V podstate poskytuje deťom len veľmi slaboduchú zábavu – vyliezť hore a šmyknúť sa. Plus sú tu hojdačky – ale hojdačky už na tomto detskom ihrisku sú.

Predchádzajúca preliezačka bola o dosť lepšia. Okrem vylezenia hore a šmýkania, poskytovala aj tunel na preliezanie a malú horolezeckú stenu.

Mestská časť sa neopýtala rodičov, ktorý tu chodia, akú hojdačku by chceli. Veď oni a ich deti vôbec nie sú dôležití. Dôležitý je miestny úrad a rýchlo splnená úloha.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Žiadame týmto vrakunský miestny úrad, aby dal ľuďom, ktorý ihrisko využívajú, aby si vybrali preliezačku podľa vlastných predstáv.

K preliezačke treba urobiť a nejaké lavičky, aby si rodičia mohli posedieť v blízkosti detí. Na pôvodnom mieste sú aj lavičky, tu teraz chýbajú. V lete na tomto mieste pečie slnko – toto je najslnečnejšie miesto vo vnútrobloku. Umiestnenie preliezačky je úplne nedomyslené.

Len osadiť preliezačku nestačí – vytvoriť príjemné miesto pre deti a rodičov si vyžaduje viacej námahy. Ale asi môžeme byť radi, že tu vôbec máme preliezačku. Starosta sa môže pochváliť ďalším úspešným projektom pre obyvateľov. My, obyvatelia nie sme dôležití.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Urobte petíciu

Obrázok blogu

Na vrakunskom úrade mi povedali úradníčky, aby som teda urobil petíciu, že chceme, aby preliezačka bola inde. Vraj som jediný komu to prekáža.

Takže my máme vo svojom voľnom čase ešte venovať čas a prostriedky na to, aby vrakunské úradníčky dodržali projekt, ktorý vrakunský miestny úrad pripravil(‼!).

Úradníčky, ktoré dostávajú peniaze, aj z našich daní, si nedajú ani trochu námahy, aby si zistili, čo chveme vo svojom okolí. Nedajú si dokonca ani námahy, aby vyhrabalo zo svojho šuflíka projekt, a aby ho doržali.

Ale my sa máme namáhať.

A to sme urobili všetko preto, aby bola dohoda o tom, ako má náš vnútroblok vyzerať. Dali sme si veľa námahy, aby projekt vznikol a aby bol príjemný a vhodný pre miestnych obyvateľov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Máme vraj ešte urobiť viacej, keď chceme, aby nás brali do úvahy. Máme ešte urobiť petíciu. Arogancia a drzosť.

Vôbec nie som jediný komu to prekáža. Sú susedia, ktorí majú vkus, a ktorým zásah do lúčky prekáža.

Vrakunský úrad už urobil podobný prúser: Tiež namontoval preliezačku inde na Bebravskej ulici – potom sa šťažpvala mamička, že je to práve na mieste, kde sa zvykli deti sánkovať – takých miest je v rovinatej Vrakuni len máličko. Rozum zostáva stáť človeku nad neochotou a neschopnosťou oddelenia zelene.

Aj na úrade my spomenuli čerstvý prípad, keď vytvorili nekosenú oblasť na mieste, kde si deti zvykli kopať loptu a niekto sa potom sťažoval.

Takže je vo Vrakuni viacej ľudí, ktorí nesúhlasia s autoritatívnym riešením zelených priestrov zo strany vrakunského úradu.

Bez vkusu a kultúrnosti

Obrázok blogu

Pokaziť peknú zelenú lúčku svedčí o nevkuse a nekultúrnosti.

Je to úplne pravidlo, že samospráva nevie urobiť pekné a ľudské miesta – obzvlášť pokiaľ ide o zeleň.

Vrakunská samospráva zasadila stromy trochu ďalej od lavičiek, takže v čase poludnia netienia lavičky, tak ako to bolo dokonca v projekte nakreslené. Aj nevzdelaný človek umiestni lavičku do tieňa, len samospráva to nevie – ani vrakunská ani mestská.

Magistrát nám zasadil stromy na miesta, kde boli plánované lúčky – pekné miesta určené na stretávanie sa a trávenie času, napr. športovaním. Predstavte si, že by vysadili stromy po celej medickej záhrade – vznikol by les alebo krajina ale záhradu by úplne zničili. Magistrát nevie vysadiť ani len jednoduché stromoradia.

V Bratislave je tak veľa zelených miestach, ktoré obyvatelia nevyužívajú. Príjemné miesto, ktoré sme si tu vytvorili, postupne likvidujú.

Ako s dobytkom

Keď stavajú kravín pre kravy, tak sa kráv nepýtajú, aký kravín by chveli. Niekto naprojektuje kravín, ako si myslí, že je dobre.

Rovnako jedná s obyvateľmi vrakunský miestny úrad.

Neopýtali sa nás, akú preliezačku by sme chceli. Neopýtali sa nás, kde by preliezačka mala byť. Asi si nevšimli, že tu žijú ľudia a nie dobytok.

Ani Magistrát nekoná lepšie – robí zásahy do nášho okolia bez toho, že by sa nás opýtal, aké okolie by sme chceli mať.

Úradníci často oponujú, že každý chce niekto iné – ak dajú ľuďom na výber, tak nedôjde k dohode. Tento argument počujem zakaždým – aj na vrakunskom miestnom úrade, aj na Magistráte.

Je to typický argument ľudí s autoritatívnymi sklonmi. V demokracii je totiž úplne bežné, že ľudia majú rôzne očakávania a protichodné požiadavky, je základnou úlohou samosprávy, aby tu hrala úlohu sprostredkovateľa, mediátora a tvorcu dohôd. Samospráva má napomôcť tomu, aby sa ľudia dohodli.

My sme oslovili všetkých susedov, keď sme pripravovali projekt pred 20 rokmi. Pripomienky neboli neriešiteľné, v podstate len vylepšovali navrhnutý projekt. Podmienkou bolo, že bol navrhnutý veľmi dobrý projekt, ktorý od začiatku zodpovedal potrebám mladých rodín, ktoré sa tu nasťahovali.

Samospráva – aj vrakunská aj mestská sa vyhovárajú, že nevedeli o projekte, ktorý tu vypracovala vrakunská miestna samospráva.  Keby nás však oslovila s navrhovanými zmenami, niekto by im určite povedal, že je tu už vypracovaný projekt – určite by som tom urobil ja.

A na vrakusnkom úrade dokonca už vedia o našom projekte – už sme s nimi riešili podobné situácie.

Samospráva nechce brať do úvahy názory obyvateľov. Sme dobrí len pri voľbách. Ako s dobytkom.

Žiadame týmto samosprávu, aby prekonzultovala s nami každý zásah do nášho okolia.

My, obyvatelia nemáme žiadne práva

Obrázok blogu

Dali sme si veľa námahy, aby naše vnútrobloky boli podľa našich predstáv.

Napriek tomu stále počúvame od samosprávy, že my obyvatelia sme urobili chybu. A preložené do priamej reči, že na nás zvysoka kašlú.

Dali sme si tu, v tomto vnútrobloku a vo vedľajšom vnútrobloku, naozaj veľa námahy, aby sme sa dohodli so samosprávou, ako bude vyzerať naše bezprostredné okolie. Miestny úrad aj magistrát nám stále odkazuje – žiadne dohody neplatia, môžeme (úradníci) si tu robiť, čo sa nám zachce.

Asi pred 20 rokmi sme dohodli vypracovanie projektu sadových úprav a detského ihriska. Na príprave projektu sa podieľali – architekta, vedúca oddelenia životného prostredia a starostka. Zo strany obyvateľov sme to boli traja zástupcovia občianskeho združenia.

Pripravený projekt sme predstavili všetkým susedom, ktorí nám dali pripomienky, ktoré boli následne zapracované do projektu.

Vznikla tak veľmi dobrá dohoda medzi samosprávou a miestnymi obyvateľmi.

Úradníci však tento projekt neustále spochybňujú. Vraj pozemok patrí  mestu a samospráva urobila chybu, že tu vypracovala projekt. Nikto z úradníkov neberie do úvahy, že pred 20 rokmi nikto v Bratislave nevedel, o ktorý pozemok sa stará mesto, a o ktorý samospráva – o náš vnútroblok sa starala Vrakuňa, magistrát tu ani nepáchol. Oni urobili chybu a my máme na to doplatiť.

Je to ešte trochu zložitejšie, pretože síce vnútrblok patrí Magistrátu, ale detské ihrisko je zverené Vrakuni. Takže projekt s detským ihriskom by nikto nemal spochybniť. Aj tak ho úradníci na vrakunskom miestnom úrade nerešpektujú – nerešpektujú svoj vlastný projekt. My občania musíme platiť dane a dodržiavať rôzne pravidlá, vrakunský miestny úrad nemusí nič.

Čo máme urobiť, aby nás samospráva rešpektovala?

Toto nie je ojedinelý prípad

Vo vedľajšom vnútrobloku vrakunský úrad postavil veľkolepé detské ihrisko, ktoré tu pritiahlo píliš veľa ľudí, z čoho vznikli obrovské problémy. A to napriek tomu, že aj pre tento vnútroblok bol vytvorený spomínaný projekt a samozrejme vrakunský úrad ho nerešpektoval. Do poslednej chvíle pred nami túto zmenu zatajovali.

Magistrát sadí stromy ako divý. Už som riešil aj stromy, ktoré sadili v našom vnútrobloku. Po dlhej a ťažkej komunikácii boli ochotní presadiť tri z dvanástich stromov. A to jeden z týchto zle zasadených stromov prekážal tomu, aby mohla byť preliezačka veľmi blízko svojmu pôvodnému umiestneniu.

Samospráva robí chyby za chybami. A my na to doplácame.

Marián Šumšala

Marián Šumšala

Bloger 
  • Počet článkov:  62
  •  | 
  • Páči sa:  179x

Konštruktér automatických strojov, ekológ amatér, prekladateľ, vydavateľ, manžel, dvojnásobný tatko. Zoznam autorových rubrík:  Globálne otepľovanieNaše školyVrakuňaPolitikaTeológiaNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu