reklama

Matovič s Kollárom sadli Ficovi na lep, za druhý a tretí pilier nebojujú

Namiesto toho, aby lídri hnutí OĽaNO a Sme rodina zabojovali o lepšie ústavné zakotvenie dôchodkového sporenia, začali sa s Ficom populisticky predhánať v tom, kto pošle mužov a ženy skôr na penziu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

Keď predseda Smeru Robert Fico minulý týždeň predstavil svoj návrh na zastropovanie veku odchodu do dôchodku, spolu s týmto návrhom predostrel aj “ponuku pre opozíciu” v podobe ústavného zakotvenia existencie druhého a tretieho dôchodkového piliera. "Podľa mňa je to silná záruka, ak sa objaví v Ústave Slovenskej republiky zmienka, že máme v podstate tri piliere dôchodkového zabezpečenia," povedal.

Opozíciu (rozumej lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča a predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára) však táto ponuka zrejme vôbec nezaujala. So Smerom sa totiž začali len predháňať v tom, kto z nich populistickejšie naplní ľavicový zámer šéfa Smeru zastropovať penzijný vek a ochrana druhého a tretieho piliera zostala bokom. Ani Matovič, ani Kollár po rokovaní s ministrom práce Jánom Richterom nepovedali na tlačovej besede o druhom a treťom pilieri ani slovko. Možno z toho zostal prekvapený aj sám Fico, akých úslužných opozičníkov si našiel a možno si hovorí, že so žiadnou ponukou pre opozíciu ani prísť nemusel.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zakotvenie len existencie druhého a tretieho penzijného piliera bez konkrétnejších parametrov do ústavného zákona pritom žiadnou zaujímavou ponukou pre opozíciu nie je. Fico totiž na samotnú existenciu druhého piliera nesiahne. Keď ho počas svojich vlád viackrát otváral a podpornými, demagogickými rečami o tom, aký je tento system nevýhodný, ľudí z druhého piliera “vyháňal”, tak pochopil, že žiadny relevantnejší počet sporiteľov z druhého piliera nedostane. Svojho osobného majetku v druhom pilieri v podobe penzijných úspor sa väčšina ľudí, logicky, vzdať nechce.

Na tretí dôchodkový pilier (doplnkové dôchodkové sporenie) pritom Fico ani nikdy siahnuť nechcel. Keby totiž protiústavne siahol na dobroboľné úspory ľudí v doplnkových dôchodkových spoločnostiach, potom by už mohol siahnuť aj na naše úspory v bankách, či v podielových fondoch a to by už s demokratickým režimom nemalo nič spoločné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak by Matovič s Kollárom neboli len úslužní poskokovia Smeru, tak by si pri návrhu ústavného zákona dali aj podmienky, ktorými by sa dôchodkový systém do budúcnosti aspoň stabilizoval, ak nie posilnil. Ak totiž máme mať v ústavnom zákone absolútnymi číslami zadefinovaný strop na dôchodkový vek, prečo by sme tam nemohli mať aj ustanovenie o tom, že sadzba do druhého dôchodkového piliera od roku 2024 je najmenej 6 % a daňová úľava v systéme doplnkového dôchodkového sporenia dosahuje najmenej 180 eur ročne? 

Zvýšenie príspevkovej sadzby do druhého piliera do roku 2024 na 6 % je pritom v zákone už od roku 2012 a parlament to schválil počas jednofarebnej vlády Roberta Fica a daňová úľava v treťom pilieri v sume 180 eur ročne je takisto v platnom zákone. Tak kde je problém, páni lídri hnutí Matovič s Kollárom? Prečo od Fica nepožadujete aspoň toto? Ak ideme už do ústavného zákona trepať presnú hodnotu najvyššieho možného dôchodkového veku, prečo by sme tam už nemohli dať aj minimálnu sadzbu do druhého piliera a minimálnu daňovú úľavu pre tretí pilier?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zastropovanie veku odchodu do dôchodku je veľmi ľúbivou témou pre voličov. Veď kto z nás by nechcel ísť do penzie čím skôr a mať dôchodok čo najvyšší? Ja by som bral všetkými desiatimi, keby som už ako 60-ročný dostával “švajčiarsky dôchodok”. Keďže však nie som populista, uvedomujem si aj odvrátenú stranu mince. Keď ja budem dostávať dôchodok, bude na penzii silná generácia “Husákových detí” a , naopak, na dôchodky bude platiť odvody menej ľudí, ako platí v súčasnosti. Ak pôjdem na dôchodok ako 60-ročný, bude moja penzia nižšia, ako by mohla byť, keby som pracoval napr. do 66-tky. Mnohí si možno povedia, či budú ľudia vládať pracovať do 66 rokov. Ja sa teda spýtam, či niekto vie dnes povedať, aká práca bude na Slovensku prevládať o 20,30 rokov. Bude to tvrdá manuálna práca, alebo robotizácia natoľko pokročí, že tvrdej manuálnej práce výrazne ubudne?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Uvítal by som, keby sa pri zastropovaní dôchodkového veku, čo bude pre moju generáciu znamenať nižšie dôchodky, urobili aj kroky, ktoré by podporili vyššie budúce dôchodky. Jedným z nich by mohlo byť spomínané zakotvenie minimálne 6-percentnej príspevkovej sadzby do druhého piliera do ústavného zákona a takisto stanovenie minimálnej daňovej úľavy pre tretí pilier.

Ak totiž ideme prvému, štátnemu priebežnému pilieri naložiť riadne bremeno v podobe zastropovania dôchodkového veku, mali by sme súčasne štátny pilier aj aspoň troška odbremeniť, a to aspoň stabilizovaním, ak nie už posilnením dôchodkového sporenia.

V tejto súvislosti pripomeniem pasáže, ktoré si dalo Ministerstvo financií SR do Národného program reforiem SR a tento text schválila aj súčasná vláda.

“Podľa pripravovanej správy o starnutí populácie vzrastú výdavky na dôchodky o 1,2 percentuálneho bodu do roku 2070 a miera náhrady (priemerný dôchodok ku priemernej mzde) poklesne takmer o 10 percentuálneho bodu. Každé opatrenie, ktoré zvýši mieru náhrady zo súkromných úspor tak dokáže kompenzovať nižšiu mieru náhrady budúcich generácií dôchodcov”.

V minulom roku miera náhrady v prvom pilieri predstavovala 44,9 % (mimochodom, od roku 2013 nepretržite klesá). Znamená to, že ak v súčasnosti zarábate v hrubom 1 000 eur, váš starobný dôchodok by bol 449 eur. Podľa materiálu, ktorý schválila vláda, by ste pri 1 000-eurovom hrubom plate mali v roku 2070 dostať starobný dôchodok len 349 eur. Tak teda naložme prvému pilieru ešte väčšiu záťaž, veď buď to zaplatia naše deti, alebo náš dôchodok pri 1 000-eurovej mzde bude ešte nižší ako 349 eur. Budeme síce v penzii skôr, ale naše dôchodky budú ako žobračenky. Kto z nás sa na toto teší?

Mimochodom, v budúcom roku bude maximálna štátna prémia pri stavebnom sporení 70 eur ročne. Pri doplnkovom dôchodkovom sporení (tretí pilier) si môže sporiteľ znížiť základ dane o 180 eur ročne, teda na dani z príjmov ušetrí 34,20 eura ročne. Je naozaj stavebné sporenie dvakrát také dôležité ako to, aby si ľudia na dôchodok sporili aj dobrovoľne v treťom pilieri? 

Igor Surovčík

Igor Surovčík

Bloger 
  • Počet článkov:  173
  •  | 
  • Páči sa:  53x

Sociálna politika je pre mňa hobby. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu