Sme to, čo jeme.
Tvrdia nielen odborníci na výživu, ale aj rozumní lekári. Ale vieme, čo jeme ? Mnohí si myslia, že jedia zdravo. Tlačia do seba veľa zeleniny, ovocia, vyhýbajú sa údeninám, cukru... Ale pritom všetci jeme produkty POTRAVINÁRSKEHO PRIEMYSLU. Ano, jeme produkty priemyslelnej výroby potravín. Za starých, dobrých časov sa potraviny spracovávali z kvalitných surovín, dnes potravinársky priemysel VYRÁBA potraviny zo všeličoho. Videli ste napríklad niekedy taký hydinový separát a viete z čoho sa vyrába ? Radšej ani nechcite vedieť. Pritom mnohé potraviny-výrobky obsahujú 40 aj viac percent tohoto hydinového separátu. Niekedy sa kvalitné suroviny len spracovávali, pričom sa pri ich spracovaní používali iné prírodné produkty. Tie sa používajú aj dnes. Vo veľkom. Niektoré pod svojím originálnym názvom, iné sa maskujú pod známymi E-čkami. Napríklad také E 120, známe aj ako kyselina karmínová alebo košenila. Baštíme ho asi všetci, pretože sa používa ako farbivo do cukroviniek, mliečnych výrobkov, džemov, instantných polievok, rôznych nápojov, žuvačiek, kompótov, oblátok, tortových zmesí a do mnohých ďalších potravín. Papajú to veselo aj naše detičky. Veď je to prírodné farbivo. Čo na tom, že sa vyrába zo samičiek červca nopálového (Dactylopius coccus).

Alebo také E102 - Tartrazin. Žlté farbivo, ktoré sa používá v ovocných džusoch, čokoládach, konzervovanom ovoci, hrášku, plechovkových omáčkách, v korení, polievkách, horčici, cukrovinkách či zmrzline. Používa sa aj v syntetických farbivách, či na farbenie krmiv, ale aj liekov. Asi nikto netuší, že si pochutnáva na produkte vyrobenom synteticky z kamenouholného dechtu. Čo znamená konzumácia tejto dobroty ? Niektoré výskumy naznačujú, že tartrazin môže spôsobovať kožné nádory, alebo môže prispieť ku vzniku detskej hyperaktivity.
Alebo také E110 - Žltá SY. Pre svoju jasne oranžovú farbu sa používa v nealkoholických nápojoch, v sladkostiach, v pekárskych výrobkoch, v džemoch, zmrzline, horčici, žuvačkách, instantných polievkach.... Táto dobrota sa synteticky vyrába z látky Sudan I, čo je dokázaný karcinogen. Môže vyvolať alergické a astmatické reakcie, opuchy, kožné vyrážky alebo dráždit žalúdok, či vyvolať vracanie alebo hnačku. Je tiež podozrivá, že spôsobuje detskú hyperaktivitu.
Podobným farbivom je aj E121 - Citronová červeň 2, ktorá sa používa napríklad na farbenie kôry citrusov, najmä pomarančov. Čo na tom, že môže spôsobiť rakovinu kože, hlavne , že sú pomarnče pekné zafarbené. V EU je E121 zakázaná, ale pomaranče k nám putujú z celého sveta.
To je len malá ochutnávka dobrôt, ktoré nám servíruje ten slávny potravinarsky priemysel. Pchajú to do nás len preto, aby to zlepšilo farbu potravín. Aby tie potraviny lepšie vyzerali. Ale E-čka sa používajú nielen ako farbivá. ale aj ako konzervanty, či rôzne dochucovadlá alebo zvýrazňovače chuti. Niektoré sú vraj neškodné, ale mnohé sú vysoko rizikové a môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Sú ich stovky a jeme ich všetci. Napríklad v takej šunke môžeme nájsť aj 14 rôznych éčok, v kuracích párkoch 15. A aj to zdravé ovocie a zelenina sa konzervuje 3 éčkami. Jedny raňajky tak môžu do nás dostať aj pár desiatok ečok. Ročne zbaštíme až dva kilogramy týchto prídavných látok. Keď si predstavíte, že sú to len mikroskopické častice, pochopíte aké obrovské množstvo éčok do nás pchá potravinársky priemysel. Len preto, aby potraviny lepšie vyzerali, alebo nechutné potraviny z nekvalitných surovín, lepšie chutili, alebo aby tieto dochutené nechutné potraviny dlhšie vydržali. Či po konzumácii takýchto potravín dlhšie vydržíme aj my, vyrobcov potravín nezaujíma, hlavne, že sa tie vyrobené potraviny dobre predávajú a prinášajú zisk. Výsledok takejto priemyselnej výroby potravín sa už prejavuje na výraznom raste výskytu takzvaných civilizačných chorôb.
Preto čítajte tie trpaslíčie písmenká na obaloch potravín, ktoré produkuje ten slávny potravinársky priemysel. Tie nevinne vyzerajúce éčka nie sú až tak nevinné, preto sa im vyhýbajte, ako sa dá. Ale v dnešnej dobe sa tým éčkam asi nedá vyhnúť, pretože sme rezignovali na produkciu zdravých lokálnych potravín, ktoré nahrádzame konzumáciou produktov potravinárskeho priemyslu, ktorý nám v záujme zvyšovania svojich ziskov servíruje potraviny, ktoré sú často viac otravou ako potravou. Myslime na to, keď namiesto na trhovisko, vyrazíme nakupovať E-čka do supermarketu.