reklama

Okno do blackoutu

Praktické detaily života vo veľkom meste bez prúdu a bez vody.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Tymofij Mylovanov je prezident Kyjevskej ekonomickej školy, poradca Zelenského administratívy a bývalý ukrajinský minister hospodárstva. Za posledné dni píše na Twitteri správy o živote počas blackoutu. Zaujímavé nie sú len praktické detaily života vo veľkom meste bez prúdu a bez vody, ale aj to, ako bežný život a práca na rekonštrukcii krajiny pokračuje ďalej napriek všetkým problémom s infraštruktúrou.

Nasleduje preklad správ za prvé štyri dni blackoutu.

Prvý deň blackoutu. (23. november)

Niekoľko rakiet zasiahlo Ukrajinu. Kyjev tiež. Zomreli civilisti. Zasiahnutá kritická infraštruktúra. Elektrina vypnutá vo viacerých mestách vrátane častí Kyjeva. Vďaka bohu, že naši študenti boli v úkryte.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kyjev je bez elektriny a internetu. Toto je teraz naša univerzita. Máme nezávislé generátory a satelity na internet. Ľudia z ulice prichádzajú, aby sa zohriali a nabili si elektroniku. Práve som pomohol dostať sa do školy jednej učiteľke a priniesol som jej čaj z našej kaviarne.

Obrázok blogu

Kanadské rádio sa ma práve spýtalo, ako sa vyrovnávam s vojnovou traumou a kde nachádzam silu viesť. Úprimne som odpovedal: Keď ma nikto nevidí - plačem. Ale som zodpovedný za študentov a zamestnancov KSE [Kyjevská škola ekonomiky], takže musím vstať a ísť ďalej. A to aj robím. Jednoduché.

Dobré ráno. Druhý deň blackoutu. (24. november)

274. deň vojny. Nemáme elektrinu, kúrenie, ani vodu. Teplota vonku sa pohybuje okolo bodu mrazu. V byte je ešte teplo z predchádzajúcich dní. Uvidíme, ako dlho to vydrží. Máme deky, spacie vaky, teplé oblečenie. Z kúrenia nemám veľké obavy, kým teplota neklesne pod -10 C. Voda, to je iný problém. Problémom sú záchody. Máme zásobu asi 100 litrov vody. A na balkóne máme sneh. Je to prekvapujúco veľká zásoba vody.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ale vždy, keď tam idem po sneh, musím dnu vpustiť studený vzduch. To nie je dobré. Zatiaľ je mobilná sieť v prevádzke, hoci kvalita kolíše. Takže mám internet. Internet je rozhodujúci, čo sa týka jedla. Včera sme išli do potravín, aby sme nakúpili pre prípad, že bude nedostatok. Jedlo tam je, žiadne rady. Problém je zaplatiť. Väčšina pokladníc pracuje iba s hotovosťou. Len niekoľko z nich je pripojených na prijímanie kreditných kariet. Prostredníctvom mobilnej siete. Bankový systém je stabilný, ale pôjdem si po nejaké peniaze v prípade, že telekom alebo banky prestanú fungovať.

Náš sporák je elektrický. Čiže žiadne teplé jedlo, kým zas nebude prúd. Žiadna sranda. Musíme to nejako napraviť. Náš plán má dve časti. Najprv si kúpime ekvivalent domácej batérie Tesla. Keď je prúd, môžme ju nabíjať. Do istej miery to vyrieši aj problém s vykurovaním, keďže sme už kúpili aj nejaké elektrické ohrievače. Elektrina však môže byť vypnutá dlho a preto potrebujeme nejaké zariadenie na varenie na plyn, alebo drevo. Asi musíme ísť zas nakupovať. Obchody fungujú. Majú tam obrovské dieselové generátory.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Naša univerzita má dva; podzemný kryt a poschodie sú napájané generátorom, je tam samostatné kúrenie, strava aj satelitný internet. Aj tam je však problém s vodou. Ak o tom príliš nepremýšľam, deň mi príde celkom normálny; len žiadne raňajky.

Dobrý večer, druhý deň blackoutu. (24. november)

Ráno som povedal, že sa o kúrenie nebojím. Namiesto toho som sa zaujímal o vodu a hygienu. Brďo, ale som sa mýlil. Voda je späť a toalety fungujú. Byt je ale studený. Obrázok: Svitlana (v práci) je šťastná, že zas máme vodu.

Obrázok blogu

Toto je moja večera (obr.) Žiaden prúd znamená žiadne teplé jedlo. Takže je to zelenina, konzervovaný tuniak a syr. Ráno nám manželka pripravila guacamole a hranolky. Niekomu v kancelárii sa podarilo objednať pizzu na obed. Zázrak! Zjedol som niekoľko studených kusov (4!)

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Viete, že v podzemných garážach je veľká tma? Je to Strašidelné. Alebo veľmi čudné. Vyber si! Tu je video, ako sme ja a moja žena našli naše auto.

Video

Ale tiež chcem, aby ste získali pocit, ako normálne mesto vyzerá. Tak som požiadal Natáliu (moju manželku), aby natočila našu cestu z domu do práce. A dozvedel som sa, že cesta trvá menej ako dve minúty.

Video

V práci sa pokazil generátor. Jednoducho nedokáže držať krok s nárokmi. Museli sme odpojiť od prúdu kaviareň a niekoľko strojov. Nie je to však spoľahlivé riešenie. Musíme teda objednať výkonnejšie generátory, inak riskujeme, že prídeme aj o kúrenie. Ale to nie je možné.

Na trhu jednoducho nie sú žiadne generátory. Dokonca ani v Poľsku. Dopyt vyletel dohora. Stále prichádzajú ďalšie zlé správy. Tiež sa nedajú objednať domáce batérie (myslím Tesla), aby sa uchovala elektrina, keď je k dispozícii. Obr.: študenti KSE študujú bez svetla.

Obrázok blogu

Väčšinu dňa bola problémom voda. Rozpútali sa búrlivé diskusie o tom, či je v poriadku používať pitnú vodu na splachovanie záchodov. Niektorí nazbierali sneh, ale ukázalo sa, že roztopiť ho trvá donekonečna. Koncom dňa bola voda späť. Kúpili sme kanistre, aby sme ju uchovali.

Obrázok blogu

Fungujú aj obchody. Niektoré sú tmavé a zatvorené, až kým nezaklopete. Takto to funguje v malom obchode s potravinami vedľa našej budovy.

Video

Môj záver po celom dni? Bude to ťažké, ale fungovať sa dá. Musíme si objednať kopu vecí z Európy a nejako si poradiť, až kým neprídu: Generátory, plynové rúry, kanistre na vodu, batérie, nejaké jedlo, oblečenie, Starlinky atď.

Obrázok blogu

Tiež ľutujem, že som váhal s kúpou batérie na spôsob Tesla, keď ešte boli dostupné. Bál som sa nákladov, inštalácie atď. ale to všetko je irelevantné, keď máte výpadky prúdu a nejde vám kúrenie. Ďakujem vám všetkým za obrovskú podporu. Zostávame v Kyjeve.

Dobré ráno. Tretí deň blackoutu. (25. november)

Zobudil som sa od chladu. Kúrenie a elektrina sú opäť vypnuté. Voda je. Ale možno nevydrží. Ďalší útok alebo len príliš veľký nápor na systém. Takže včera, keď voda začala tiecť, naplnili sme každú fľašu a vedro.

Veľké plastové fľaše nevyhadzujeme od 10. októbra, keď sa začali útoky na infraštruktúru. Odhadujem, že máme okolo 120-150 litrov. A na všetky účely potrebujeme asi 10 litrov denne. Ak šetríme, potrebujeme oveľa menej. Takže to máme pokryté. Mimochodom, topenie snehu na vodu nie je praktické. Mnohí z čitateľov poukázali na to, že na to treba priveľa energie a ochladzuje to byt. Pravda! Bol to zlý nápad. Keď som prišiel domov, miestnosť so snehovými hrncami bola ako mraznička. Ale možno by som mal pre najhorší prípad skladovať sneh vonku.

Udržiavanie tepla v byte začína byť veľký problém. Včera, keď sme sa vrátili z práce, na chodbách bolo teplejšie ako v byte. Nechali sme dvere otvorené, aby dovnútra prúdil teplejší vzduch. Veľmi to nepomohlo, ale aspoň sme niečo urobili. Musíme vyskúšať všetko, aby sme potom neľutovali, keď mrzneme pod prikrývkami. Elektrina sa vrátila o 1:30 nad ránom. Vyčerpaný som spal. Ale naša budova má nejaké elektrické zariadenie s nepríjemným alarmom, ktorý sa spustí vždy, keď sa zapne alebo vypne elektrina.

Kedysi ma to hnevalo, pretože to dosť ruší. Teraz si to nemôžem vynachváliť. Zobudilo ma to. Rýchlo som dal nabíjať powerbanky, telefóny, počítače. Zapol som náš elektrický ohrievač. Moja žena bola v polospánku, ale stihla mi povedať, čo môžem rýchlo uvariť.

Krátko nato sme šli spať. Chvíľu bolo teplo, ale ráno sa opäť poriadne ochladilo. Elektrina tuším dlho nevydržala. Ale mali sme ráno teplé jedlo a teplú sprchu (tiež je na elektrinu a bojler udržuje teplotu). To bolo niečo!

Pekný deň, priatelia, a ďakujem za podporu. Zostaňte v bezpečí, v teple a buďte vďační za to, čo máte. Odchádzam na univerzitu, aby som ju udržal v prevádzke. Moje dnešné prvé stretnutie je poradenstvo pri fundraisingu pre naše sily teritoriálnej obrany. Potrebujú peniaze a vybavenie.

Dobrý večer. Tretí deň blackoutu. (25. november)

V dome je zima. Žiadna elektrina, žiadne kúrenie. Je z toho skutočný problém. Takže som urobil toto. Na KSE bol malý benzínový generátor, ktorý stačil na napájanie elektrického ohrievača a niekoľkých malých spotrebičov.

Obrázok blogu

Nechcel som oňho žiadať KSE, môže ho potrebovať viac. Ale bol som zúfalý, keď som nemohol nájsť nič online, ani v obchodoch. Uistil som sa, že sa dnes večer nepoužíva a požiadal som, aby mi ho požičali. Vyniesť ho na 8. poschodie dalo dosť námahy. Náš generálny riaditeľ Mike mi pomohol a takmer zmeškal zákaz vychádzania. Generátor je veľmi hlučný. Dali sme ho vonku na balkón. Tu je video, ako ho zapínam. Nastal boj o to, aby sme drôty dostali cez okná do bytu a zároveň neurobili veľký prievan.

Video

Ale teraz máme svetlo, elektrické kúrenie v jednej miestnosti a dokážeme striedavo napájať viacero spotrebičov. Takto vyzerá ohrievač. Teplota je už okolo 19 C. Plus máme uskladnený dostatok vody (včera sme sa o to postarali) a jedla. Takže zatiaľ sme pripravení.

Obrázok blogu

Dúfam, že sa výfukový plyn nedostane do bytu. Ešte chvíľu nepôjdem do postele, aby som to skontroloval. Ale nemohli sme začať s našim projektom generátora, kým sme sa v práci neubezpečili, že všetci naši kolegovia dostanú Uber, alebo taxík domov. Tu je ich obrázok, ako sa snažia dostať autá (Mike je prvý vľavo).

Obrázok blogu

Uber funguje, ale služba je počas blackoutu nespoľahlivá. Je to tiež drahé. Rozprával som sa s naším finančným riaditeľom, či to dokážeme ľuďom preplatiť. Ale prečo prichádzajú do práce tak neskoro? Verte či nie!, dnes sme mali finančnú zbierku. V nadácii KSE rekonštruujeme lekársku kliniku v Malarkive, zničenú Rusmi počas bitky o Kyjev.

Obrázok blogu

Bude dokončená v januári, ale potrebujeme na to ďalších 500 000 USD. Spolupracujeme s poprednou miestnou bankou UkrGazBank, ktorá priviedla svojich VIP klientov na KSE. Podujatie prebiehalo za pomoci generátora, takého veľkého, v nákladniaku, aké majú filmári.

Obrázok blogu

Zúčastnilo sa niekoľko ľudí z ukrajinského Forbesu, niekoľko politikov, námestník ministra zdravotníctva, námestník guvernéra Kyjevskej oblasti a dokonca aj minister financií. Minister mal však „plus jeden“. Jeho manželka má fantastický dobročinný projekt na pomoc tehotným ženám a na podujatí vystúpila. Na túto kliniku, ktorú prestavujeme, chceme dostať tie najlepšie projekty, aby sa tak stala symbolom nádeje a vzorom toho, ako by sa mala robiť rekonštrukcia. Tu je video z mojej návštevy projektu kliniky tento štvrtok.

Video

Dnes v práci som robil niekoľko ďalších zábavných vecí. Najprv som išiel nakupovať s našimi bakalárskymi študentmi. Tu je obrázok. Potrebujú pomôcť; ak ste na Ukrajine a ste ochotní darovať potraviny našim študentom, napíšte mi správu.

Obrázok blogu

Po druhé, spolu s vedúcimi predstaviteľmi Krymskej platformy som pred niekoľkými veľvyslancami hovoril o našej vízii budúcnosti Krymu. Krymská platforma je Zelenského iniciatíva zameraná na vrátenie Krymu.

Obrázok blogu

Zaznela zaujímavá otázka o našej, ukrajinskej „vízii Ruska“ a ako ju vniesť do rozhovorov o Kryme. Moja odpoveď bola – naša vízia pre Rusko je taká, že zmení svoju víziu o Ukrajine. A že musí prehrať.

Diskutovalo sa aj o tom, že Rusko dokázalo rozrušiť systém [jadrového] odstrašenia a ako teória hier nedokázala poskytnúť adekvátnu odpoveď na ruskú militaristickú zahraničnú politiku.

Nakoniec som ráno pracoval s vedením našich jednotiek teritoriálnej obrany a cvičil som ich vo fundraisingu. Počas nášho stretnutia vyzbierali ako súčasť úlohy 50 000 $. Zajtra budeme pokračovať.

Ďakujem, že sa zaujímate o život na KSE počas vojny. Zvládneme to. Ľudia sa pýtajú, ako nás môžu podporiť. Pripravujeme zoznam. Potrebujeme generátory, batérie, invertory, tiež pick-upy, mikrobusy (na vozenie študentov, keď zlyhá MHD).

Môžete nás podporiť prostredníctvom PayPal na adrese donate@kse.org.ua, kreditnou kartou tuto alebo poslať šek na adresu 116 Dover St. Brooklyn, NY 11235, prosím, aby ste ho vystavili na KSE/EERC. Všetky dary sú v USA odpočítateľné z daní.

P.S. Myslím, že moja žena sa potrebovala trochu ukľudniť po ťažkom dni a únavnom večeri s generátorom, takže si urobila pár nechtov. V tme. Tu je obrázok.

Obrázok blogu

Dobré ráno. Štvrtý deň blackoutu (26. november)

276. deň vojny. Sme v Kyjeve. V teple. Náš včerajší projekt „generátor na balkóne“ úplne nevyšiel. Generátor bol hlučný a fungoval, ale ohrievač v našej spálni nezvýšil teplotu o viac ako pár stupňov.

Obrázok blogu

S manželkou sme sa uprostred noci pohádali, prečo nefunguje. Natália povedala, že ohrievač je pokazený. Ja som argumentoval tým, že v byte je zima a ohrievač potrebuje viac času. Snažili sme sa spať, generátor bol príliš hlučný, tak sme ho vypli.

Obrázok blogu

A samozrejme sme sa zobudili v zime. Ale fungovala elektrina. Na televízore v našej spálni som uvidel malú červenú bodku. Ohrievač sme prepli späť do elektrickej siete. A - skvelá správa - funguje to. A rýchlo. Spálňa je teraz celkom príjemná. Problém je teda pravdepodobne v tom, že generátor nedáva dostatok energie. Neskôr sa na to pokúsim prísť. Elektrina však nemusí vydržať. Ponáhľali sme sa zapnúť práčku. Pracoval som aj na vykurovaní budovy radiátormi. Boli teplé, takže niečo fungovalo.

Obrázok blogu

Musel som z niektorých z nich vypustiť vzduch. Je to zvláštne, pretože pred niekoľkými týždňami tam vzduch nebol. Možno je to preto, že systém ústredného kúrenia budovy sa neustále zapínal a vypínal. Zatiaľ to funguje. Dúfam, že to cez zimu vydrží.

Pred zimou som si pre istotu kúpil ešte jeden elektrický ohrievač. Je čas ho zostaviť. To je môj dnešný projekt. Toto a generátor a ... vyučovanie na KSE, nejaké stretnutia a potom nákupy. Cítim, že dnes bude dobrý deň. Och, ešte jedna vec, bol som v rádiu TIMES vo Veľkej Británii o 6:00 londýnskeho času. Pýtali sa na moje skúsenosti so životom a prácou počas blackoutu. Dá sa pracovať? Áno, jednoznačne. Okrem toho sa ju treba robiť. V opačnom prípade, aký to má celé zmysel? Dobre, povedali, ale aký je to pocit byť na mieste? Povedal som, že je to ako žiť vo dvoch svetoch, dvoch vesmíroch. Jednu hodinu prezentujete stratégiu pre ekonomický rozvoj po vojne v miestnosti plnej diplomatov v luxusnej vládnej vile hneď vedľa ukrajinského parlamentu. Je tam elektrina, je tam teplo, je tam káva a občerstvenie.

Obrázok blogu

Ďalšiu hodinu sa snažíte dostať domov z podzemnej garáže a treba sa držať steny a kráčať veľmi pomaly, pretože tam nie je absolútne žiadne svetlo. Myslím, že to bola skúsenosť, ktorá mala najbližšie k strate zraku. Človek sa začne cítiť veľmi pokorne. Odporúčam to každému.

Obrázok blogu

Dajte si cez oči pásku a skúste na hodinu žiť svoj bežný život. Prial by som si, aby som nikdy nezažil túto skúsenosť života v blackoute, života počas vojny. Ale tiež cítim, že mi to pomáha pochopiť niektoré veľmi základné a veľmi hlboké veci o živote.

Som veľmi šťastný a poctený, že mám príležitosť pomáhať druhým, viesť ich a pracovať. P.S. Ak chcete podporiť KSE, môžete prispieť tu.

Martin Sústrik

Martin Sústrik

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  101
  •  | 
  • Páči sa:  1 348x

Ako funguje svet. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu