reklama

Staronove ihrisko na Lachove ulici v Petrzalke

Prednedávnom sa v Župných novinách objavil článok „Graffity – umenie či vandalizmus?“. Bol celkom zaujímavý a súčasne bol k nemu pripojený aj obrázok. Fakt super. Hotové umelecké dielo. Pripomenulo mi to reklamu spoločnosti T-Com, ktorá bola počas leta umiestnená pri Chorvátskom ramene v Petržalke. Konečne bola dovtedy nevzhľadná a rozličnými, aj hanlivými nápismi zdevastovaná plocha upravená. Celá kompozícia nádherne zapadla do okolia, ktoré je využívané ako oddychová zóna pre miestnu komunitu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Neďaleko, pri policajnej stanici na Lachovej ulici, je detské ihrisko. Donedávna bolo taktiež zdevastované a preto aj málo využívané. Z iniciatívy pár mamičiek sa to ale zmenilo. Najmä zásluhou jednej z nich (KK) sa uvedené ihrisko stalo jedným z výhercov dotácie Mestskej časti Petržalka určenej na revitalizáciu.
Mamičky vlastnými silami za spolupráce vlastných maloletých detí (1,5-2,5 ročných) natreli nanovo preliezky i bludisko, upravili a vyzdobili priľahlé chodníky i stĺpiky. Za spolupráce Mestskej časti Petržalka sa podarilo vymeniť piesok v pieskovisku a vydezinfikovať bludisko, ktoré si poniektorí spoluobčania pomýlili s verejnými toaletami. Ihrisko sa prebudilo k novému životu. Z pôvodných 2-3 detí týždenne tu dnes možno vidieť hrať sa 10-12 detí denne a nielen z blízkeho okolia (Lachova, Furdekova či Mlynarovičova ulica), ale prichádzajú aj rodičia s deťmi z Gessayovej a vzdialenejších ulíc. Správa o konečne vhodnom priestore na hranie sa našich najmenších sa rýchlo šíri.
O to zarážajúcejšie je, že poniektorí občania si to ešte stále neuvedomili. Už 2 dni po dezinfekcii bolo bludisko opäť znečistené výkalmi. Okrem toho, priamo medzi preliezkami sa zjavili psie výkaly, ktoré mamičky, keďže nechceli, aby ich deti do nich stúpali, upratali. Žiaľ ani upozornenie nezodpovedných majiteľov štvornohých miláčikov nepomáha a dokonca boli mamičky nevyberane a priam arogantne slovne napadnuté, keď ich upozornili na tieto síce prirodzené, ale nepríjemne zapáchajúce a nevzhľadné výtvory ich psíkov. Ani pohrozenie mestskou políciou nepomáha a tá dokonca na zavolanie ani nepríde.
Vráťme sa však k úvodu, graffity - umenie či vandalizmus. Ťažko povedať. Rozhodne ale nápisy, ktoré sa objavili na upravenom bludisku patria do druhej kategórie. Aj touto cestou chceme vyzvať a hlavne poprosiť všetkých grafiťákov a sprayerov, aby vynechali z okruhu svojej pôsobnosti uvedené ihrisko. Mamičkám a deťom dalo vskutku dosť námahy, aby si tieto priestory upravili a počarbané steny bludiska nie sú práve najlepším spôsobom realizácie. PROSÍM , SKÚSTE SI NÁJSŤ INÉ PLOCHY, NENIČTE PRÁCU NAŠICH NAJMENŠÍCH. ALEBO EŠTE LEPŠIE, PRÍĎTE A DOHODNEME SA NA SPOLOČNEJ VÝZDOBE. MIESTO SA URČITE NÁJDE A AJ VY BUDETE MAŤ LEPŠÍ POCIT. ĎAKUJEME.


Angelika Švajdlenková

Angelika Švajdlenková

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Mamička na materskej dovolenke. Viacej o mojej rodine nájdete na http://sk.svajdlenka.com. Zoznam autorových rubrík:  IhriskoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu