reklama

Kašlite na politiku, v Aténach si parádne oddýchnete !

Atény. Väčšina našincov (ruku na srdce) si predstaví štrajky, pouličné nepokoje a dnes i davy utečencov, niektorí tučného Gréka, na ktorého pohodlný život sa skladáme z eurovalu. Až kým do hlavného mesta pod Akropolou nezavítate.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Atény sú mesto kontrastov. Na jednej strane južanský šarm, široké ulice, množstvo kaviarničiek a podnikov, impozantné stavby, na druhej strane nekonečné predmestia, ktorým dominujú všadeprítomné grafiti (tie však nájdete všade, dokonca i na známych pamiatkách z antických časov).

Jedným z najsilnejších zážitkov pre každého človeka s aspoň minimálnym duchom športovca musí byť návšteva prvého olympijského štadiónu. Práve tu v impozantnom mramorovom kotli vyhral prvý novodobý maratón Spyridon Louis a historicky prvým olympijským víťazom v novodobej histórii sa stal šprintér na 100 m Francis Lane (mimochodom, vedeli ste, že na prvej olympiáde získavali víťazi strieborné, nie zlaté medaily?). Odporúčam zabehnúť si kolečko, prípadne aspoň vybehnúť zo slávneho tunela a vrátiť sa o viac ako storočie späť. 

Ak ste skôr na históriu, odporúčam začať v Agore, priamo pod Akropolou. Pozostatky administratívneho a obchodného centra Atén zo slávnych antických časov vás prenesú do doby Perikla, či Herodesa. Jednoznačnou dominantou však určite zostáva Akropola. Vypínajúca sa na kopci cca 150 metrov nad okolitými časťami mesta, jej história siaha už do 15. storočia pred Kristom. Kto by nepoznal slávny chrám Partenón (škoda len, že v čase mojej návštevy jeho siluetu zdobilo lešenie)?

Z Akropoly je skvelý výhľad na nekonečné mesto, v ktorom mimochodom márne budete hľadať mrakodrapy, či na Egejské mores roztrúsenými ostrovčekmi. Parádne je tiež Dionýzovo divadlo s prudkými mramorovými (tým sa v Aténach rozhodne nešetrilo) tribúnami zasadenými do svahu. Pamiatok je tu ale omnoho viac, nebudem vás nimi trápiť. Najviac super je ale život okolo Akropoly. Mix úzkych, romantických uličiek s tavernami v kontraste s veľkými námestiami ako Monastiraki preľudnenými najmä mladými, vás dostane. A ešte jedna skvelá vec na Aténach – more. Stačí 20-minútová jazda metrom do prístavu Pireus, kde si môžete vybrať jednu z lodí a destinácií.

Odporúčam jazdu mamutím trajektom Ionis Ferries na najbližší ostrov Aegina. Tu spoznáte skutočný pokoj. Knižka, vínko a „breath taking“ výhľady na more, napríklad od priľahlého majáku, prípadne kúpanie na konci októbra...čo viac si priať? Snáď len menej spálené čelo :)

Nuž a prímorská železnička na juh od Pireusu lemovaná verejnými plážami je 
5 dôvodov, prečo budete ľúbiť jesenné Atény
1. Skvelá atmosféra
2. „All in one“ – veľké mesto, skvelé pamiatky, more
3. Všetko je blízko – centrum okolo Akropoly hravo zvládnete peši, v prístave ste za 20 minút metrom
4. Víno, souvlaki, tzatziki, sladkosti, grécky šalát.....žiadna „umelina“ niektorých turistických dovolenkových ostrovov
5. Slnko – silné, príjemné

 

Filip Švaňa

Filip Švaňa

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  17x

Mám rád Patagóniu, Argentínu, Chile, Californiu, Južnú Afriku, Tarifu :) Rovnako mám ale rád aj Liptovskú Lúžnu, Malino Brdo, či Staré Hamry a Valašsko. Šport a NHL geek, pôvodným remeslom marketér. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu