reklama

Čo nové mi dal Jeden svet (Part 3)

Keďže som dosť nezodpovedný bloger, ako je vidieť na frekvencii mojich príspevkov (fakt si neviem nájsť čas na písanie, ale za to sa fakt málo pofľakujem), dostal som sa k písaniu až teraz na nový rok. Snáď sa budem držať svojho nového predsavzatia a na tento blog začnem prispievať aspoň v týždňových intervaloch. Dnes prinášam skrátený obsah poučného dokumentu z čínskeho prostredia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Obrázok blogu

Mladí a nepokojní v Číne (Young and Restless in China, 2008)

Teší ma že na festivale Jeden svet premietali minulý rok aj takéto filmy. Ekonomicko - sociologické aspekty života v rýchlo sa meniacej spoločnosti sú vždy zaujímavým javom. A takéto dokumenty sa zas nenatáčajú tak často, hlavne o Číne. Odtiaľ nám média ponúkajú úplne iné veci, ktoré idú len po povrchu. V tomto filme som mal možnosť vidieť skutočné príbehy deviatich mladých ambicióznych Číňanov, ktorí žijú v odlišných častiach Číny a patria do rozličných majetkových skupín. Hlavnými postavami sú 5 muži a 4 ženy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Začnime mužmi. Prvým z nich je prototyp úspešného mladého človeka. Vrátil sa domov po ukončených štúdiách na vysokej škole v USA. Vie čo chce. Vie, že pre neho je v Číne dostatok možností, ako začať realizovať svoj biznis plán. Založí si vlastnú firmu, ktorá vlastnoručne navrhuje a šije košele na mieru a vytvorí internetový obchod, ktorý umožňuje predávať tieto košele širokej skupine zákazníkov s možnosťou vybrať si zo širokej palety farieb. Plánuje ďalej, chce byť úspešnejší a hlavne chce rozširovať podnikanie. V jeho súkromnom živote je zaujímavé, že si obľúbi kresťanskú vieru a hovorí o hodnotách podľa ktorých sa riadi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalší o niečo starší pán, je taktiež podnikateľ (tiež študoval v zahraničí). Tento pôsobí o niečo vyzretejšie i keď toto konštatovanie je skôr adaptovateľné na pracovnú úroveň ako na jeho súkromný život. Žije totiž v Číne bez manželky, ktorá je v New Yorku a on na ňu stále myslí, ale bojí sa ísť navštíviť ju čo i len na víkend, lebo má strach o svoje podnikanie. Pracuje pre Lenovo - niečo ako obchodný cestujúci, keďže každý týždeň niekam lieta (myslím, že medzičasom začal podnikať v oblasti solárnych kolektorov), ale jeho vlastným biznisom je moderné internet cafe, do ktorého vráža nemalé prostriedky, ktoré úspešne zužitkuje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tretí asi najstarší podnikateľ v oblasti hotelierstva, je tiež veľmi ambiciózny. Má svoj pomerne dosť luxusný hotel, ktorého zariadenie ho stálo veľa úsilia. Teraz neviem či ich má viac. Zaujímavý je pohľad na jeho súkromný život, ktorý má tri úrovne ako sa v dokumente zdôveruje. Prvú úroveň tvoria jeho rodičia s najbližšou rodinou, druhú exmanželka s dieťaťom a tretiu jeho súčasná manželka s novorodencom. A samozrejme všetci sú v iných čínskych mestách. O život všetkých týchto sa stará a to popri namáhavej práci okolo hotela.

Štvrtý mladý muž už nie je žiaden podnikateľ, ale lekár v pomerne veľkej nemocnici. Ide o veľmi milého a skromného doktora, ktorý sa trápi nad množstvom chudobných ľudí každodenne čakajúcich v nekonečných radách pred nemocnicou. Vie, že môže pomôcť len malému množstvu z nich, ale snaží sa pomôcť aj tou troškou. Zo súkromia je toho menej, ale príbehy o zoznámení sa s priateľkou - jeho budúcou ženou sú hrejivé, je tiež lekárka, ale v inom obore ako on, ktorej prácu veľmi oceňuje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Posledný mladík ma najviac prekvapil. Ide o rappera. Áno, čítate správne. Počúva americký rap či hip-hop, a inšpirácie premieňa do čínskej roviny. Stará sa sám o seba po smrti dedka, ku ktorému odišiel po hádkach s rodičmi. Je veľmi cieľavedomý, dokáže sa uživiť sám. Po večeroch pracuje ako DJ, ale má už aj svoje menšie koncerty a dokonca aj videoklipy. Zaľúbi sa do jednej dievčiny cez chat na internete, a dokonca jej aj pošle peniaze, za čo si z neho jeho kamaráti robia riadne žarty. Je ešte trošku naivný, ale neľahký život mu udeľuje cenné lekcie.

Konečne ženy. Tie sa delia na dve s minimálnym a dve s vysokoškolským vzdelaním. Prvé dve predstavujú čínsky vidiek, ktorý je vysoko zaostalý v kontraste k modernému veľkomestskému životu, kde žijú a pracujú druhé dve hrdinky. Prvá mladá dievčina je povolaním niečo ako sezónny či migrujúci pracovník. Čiže dlhé obdobia je mimo domova a rodiny, kde celé mesiace tvrdo pracuje vyše 10 hodín denne a to nehovorím o víkendoch. Je tam úplne sama, ale ku cti jej pridáva fakt, že to neberie ako najväčšiu tragédiu. Skôr sa bojí o svoju budúcnosť v súvislosti s vydajom. Jej rodičia jej podľa tradícií vnucujú ženícha podľa ich výberu. V skutku netradične sa im vzpiera a verí v lásku, ktorú si chce sama vybrať. Nakoniec začne chodiť s iným migrujúcim pracovníkom, ktorého má rada a čo je najdôležitejšie, pre ktorého sa sama rozhodla.

Hrdinka číslo dva je mladá rurálna (miestna, vidiecka) „žienka domáca", ktorá sa stará o chod domácnosti v celej svojej veľkej rodine. Čiže stará sa o rodičov, starých rodičov, deti, vykonáva všetky ženské roboty a ešte k tomu pracuje s inými ženami na poli, kde to naozaj nie je jednoduché. Jej veľkým snom je navrátenie svojej unesenej matky späť domov. Ako migrujúci pracovník bola odvlečená do „otroctva" k inej rodine, kde má už tiež svoje dieťa. Jej dcéra ju navštívi, ale po komplikovaných a smutných rozhovoroch sa zatiaľ aj naďalej rozhodne zostať v rodine cudzincov, lebo má strach o svoje malé dieťa, keďže nedôveruje svojmu násilnému mužovi. Toľko zo zložitých prvkov zaostalého života na vidieku.

Ďalšie mladé ženy riešia úplné odlišné problémy. Prvá z nich pracuje ako šéfka marketingového oddelenia veľkej firmy. Je vydatá za muža, ktorý nie je tak úspešný. Má úlohu živiteľky rodiny a muž to bezproblémovo prijíma. Nevie poriadne variť. Muž nahrádza vo väčšine prípadov jej prácu v domácnosti, ale nesťažuje sa keďže je veľmi hrdý na svoju ženu. Tak ako celá rodina. Hrdinka sa nám zdôveruje s tajomstvom, vždy mala lepší vzťah so svojim otcom ako mamou, z ktorej mala vždy strach či pocity nervozity.

Posledná hrdinka je mladá právnička zaoberajúca sa environmentálnymi témami či obhajovaním verejného záujmu v zložitých prípadoch. Cestuje po celom svete ako moderný človek využívajúci výdobytky globalizácie. Úplný workoholik znie moja krutá charakteristika. Má úžasného priateľa, ktorý jej kompletne zariadi krásny byt, stará sa o ňu a potom sa s ňou rozíde, lebo si na neho nenájde čas. Dokonca mu to ani nezazlieva, len si neskoro uvedomí, ako veľa pre ňu znamenal. Pomaly si začína zvykať na myšlienku, že jej osudom je zostať sama, pri takom vysokom pracovnom nasadení.

Tak to bolo v skratke všetkých deväť osudov. Podľa mňa v skutku krásne mapujú dynamické zmeny v súčasnej Číne. Rastúci konzumný spôsob života, vo vyššej triede sa objavujú západné sociálne problémy, obrovské regionálne rozdiely, kariéra je v Číne ešte niečo dôležitejšie ako v našich končinách, strácajú sa základné hodnoty a obyčajné šťastie sa viac a viac prekrýva potrebami a nedostatkom času. V niektorých prípadoch je dôležité položiť si otázku, na čo je človekovi úspech, keď sa o neho nemá s kým podeliť. Na čo sú mu peniaze, keď mu neposkytujú dodatočné šťastie. Keď sa už musíme v tejto dobe tak veľmi ponáhľať, myslieť a cítiť by sme zabudnúť za každú cenu nemali.

Pre aktuálne profily hrdinov:

http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/youngchina/

Tibor Švarda

Tibor Švarda

Bloger 
  • Počet článkov:  124
  •  | 
  • Páči sa:  1x

The man who is trying not to become a man of success but rather a man of value. Absolvent Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave. Žijúci a pracujúci v Zürichu vo Švajčiarsku. Zoznam autorových rubrík:  Na zamyslenieSvetové dianieFilmový kútikTýždeň vo sveteČínaFotky

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu