reklama

Recept na komerčný úspech: smrť

Bol by Peter Fiala komerčne úspešný, ak by nebol býval zomrel? Ktovie. Smrť umelcov a následné legendy zvyčajne pomáhajú obchodom s ich dielami. V tejto súvislosti chcem pozornosť čitateľov pritiahnuť na Evu Cassidy, krehkú ženu s nádherným hlasom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
Eva Cassidy
Eva Cassidy 

Predčasná smrť prospela obchodu s legendami – od Buddyho Hollyho cez Jima Morrisona, Janis Joplin, Elvisa Presleyho až po Johna Lennona, Freddieho Mercuryho či Kurta Cobaina. Speváčka Selena za svoj prienik z latino do popmusic „vďačí“ práve tragédii, pri ktorej prišla o život. Čím neobyčajnejšia smrť, tým lepší základ pre budovanie romantických legiend a mýtov.

Dnes chcem napísať pár slov o speváčke, ktorej cestu k popularite vybudovala jej smrť. Ak máte Evu Cassidy vo svojom playliste, zvyšok článku ignorujte. Ale hoci jej nahrávky pokorili britskú hitparádu pred nejakými troma-štyrmi rokmi, donedávna len málo z mojich známych tušilo, o kom rozprávam.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Eva Cassidy sa narodila 2. februára 1963. Vyrastala neďaleko Washingtonu v prostredí veľmi priateľsky naklonenému hudbe. Rodinná country kapela však po krátkom čase narazila na prekážku: Eva mala problém odspievať koncert pred väčším publikom. Bola až patologicky hanblivá a strémovaná. Nezriedka sa na pódiu rozplakala a nakoniec vzdala spevácke angažmán v miestnom zábavnom parku.

Hudbe sa však neprestala venovať a začala spievať v malých kluboch. Zrejme by sa o nej svet nikdy nedozvedel, keby... Dostala ponuku spievať zadné vokály v malom štúdiu, patriacom Chrisovi Biondovi. Ten v nevysokej dievčine objavil úžasný talent (na istý čas aj živnotnú partnerku): „Už po dvoch notách som vedel, aká je dobrá,“ hovoril neskôr. Vydal Eve v neveľkom náklade album, kritika ho prijala pozitívne, ale veľké nakladateľstvá to nezaujalo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo Eva spieva? Krásne, pomalé, citlivé a komorné balady. Je v nich cítiť jazz, folk i gospely. Aranžmány sú jednoduché, nechávajú vyznieť speváčkin krásny hlas. Ide o coververzie iných skladieb, Eve sa jej vlastné pesničky nepáčili. Nahrala hŕbu krásnych vecí: od Whitersovho Ain’t No Sunshine cez Lennonove Imagine až po Lauperovej Timer after Time a Stingove Fields of Gold. V jej tvorbe nájdete i neskutočne silnú verzia piesne Somewhere over the Rainbow, What a Wonderful World či Cheek to Cheek. Albumy však vydala len dva, za minimálneho komerčného záujmu.

Hudbou sa uživiť nedalo, takže sa Eva rozhodla privyrábať si maľovaním. Získala kontrakt na výzdobu školských kaviarní v Annapolise. Maľovanie na steny vyžadovalo, aby stála dlhé hodiny na rebríku – až ju začal bolieť bedrový kĺb. Lekárske vyšetrenia však ukázali, že na vine nie je rebrík, ale rakovina. Išlo o metastázu v kostiach, pôvodné ložisko bolo v koži (malígny melanóm). Ochorenie napriek liečbe rýchlo postupovalo. Tesne pred smrťou jej priatelia zorganizovali koncert, ktorým jej vzdali úctu; Evu doviezli na vozíku. Vynútila si právo zaspievať – z posledných síl zaspievala poslednú pieseň vo svojom živote: What a Wonderful World. Všetci okrem nej plakali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Eva zomrela 2. novembra 1996, za sebou mala dva vydané albumy s celkovým nákladom 20.000 kusov. Zdalo sa, že kapitola sa smrťou speváčky uzavrela. Posmrtne jej vyšla kompilácia Songbird (1998). Jedného dňa sa dostala do rúk producenta Paula Watersa z BBC Radio 2. Zaujala ho natoľko, že do playlistu raňajšieho programu Wake up to Wogan zaradil skladbu Somewhere over the Rainbow. Okamžitá reakcia poslucháčov rádio prekvapila. Ako uvádza BBC, prichádzali faxy, maily a telefonáty, ľudia popisovali, ako museli zastať s autom, pretože kvôli slzám neboli schopní ďalej šoférovať. Silný a zároveň krehký, zraniteľný hlas Evy Cassidy...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V roku 2001 sa takto zrodila hviezda. Deväť týždňov bol Songbird na čele britskej albumovej hitparády. A kým za svojho života predala len spomínaných 20 tisíc nosičov, odvtedy sa situácia dosť zmenila. Predaj jej albumov presiahol 5 miliónov kusov. Na albumy sa dostávali postupne nahrávky, ktoré sa zachovali v archívoch, rôzne demoverzie. Eva už nijakú novú pesničku nenahrá. Tie ostatné sú preto vzácne ako klenoty. Vypočujte si ich, neoľutujete. Pár pesničiek som dal dole do súvisiacich linkov, ale skúste si zohnať aj ďalšie.

Tomáš Szalay

Tomáš Szalay

Bloger 
  • Počet článkov:  132
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Kedysi som pripravoval reláciu ZEM, bol som členom reformného tímu ministra Zajaca. Dnes pracujem ako analytik v Health Policy Institute. Milujem hudbu (najmä sixties), hrubé knižky a puding s ovocím. Môj Google profilMôj blog Zoznam autorových rubrík:  Populárna vedaHudbaZdravotníctvoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu