reklama

Liek na krízu v zdravotníctve: opatrne s liekmi

Publikácia Slovenské zdravotníctvo 2009 - Dopady krízy obsahuje návrhy 30 protikrízových opatrení v zdravotníctve. Za kľúčové však autori z Health Policy Institute (vrátane mňa) považujú udržanie kontroly nad výdavkami na lieky a zdravotnícke pomôcky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)
Obrázok blogu

Lieky tvoria tretinu všetkých nákladov v sektore. Náklady na ne budú aj tento rok rásť, odhadujeme, že medziročne o 10 %. Nielenže na navyšovanie platieb lekárom a nemocniciam nebudú dodatočné zdroje. Keďže sa koláč peňazí kvôli kríze nezväčšuje, výdavky na lieky budú stúpať na úkor zvyšku zdravotníctva. Alebo inak: ak sa podarí pribrzdiť rast výdavkov na lieky, zmiernia sa dopady krízy na zdravotnícke zariadenia a zdravotníckych pracovníkov.

Do konca roku 2008 sa ministerstvo zdravotníctva pokúšalo zasiahnuť proti nárastu výdavkov na lieky zavedením degresívnej marže a plošnými znižovaniami cien kvôli posilňovaniu slovenskej koruny voči euru. Medziročný rast (2008/2007) výdavkov na lieky tak dosiahol 8,2 %, čo je o jeden bod menej než tempo medziročného rastu zdrojov. Inými slovami, podiel liekov na celom zdravotníckom koláči mierne klesol, čo je z pohľadu financovania zdravotníctva pozitívna správa.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na druhej strane, farmaceutické firmy sa na uplynulý rok rozhodne nemôžu sťažovať. Vďaka posilňovaniu koruny náklady na lieky v cenách výrobcov v eurách zaznamenali medziročný nárast 2008/2007 až o 23,9 %.

Ministerstvo zdravotníctva pracuje na referencovaní cien, teda porovnávaní cien liekov u nás a v zahraničí. Zatiaľ je referencovanie v plienkach a založené skôr na dobrovoľnosti. Výrobcovia liekov sa spoliehajú, že ministerstvo nemá databázu cien liekov v iných krajinách a nemôže si ich ceny dôsledne overovať. Toto opatrenie zrejme nebude samo osebe stačiť, aby udržalo rast liekov na uzde. Plošné znižovania cien z dôvodu kurzových rozdielov sa tento rok už robiť nedajú, keďže sme korunu nahradili eurom. Sú potrebné ďalšie nástroje a opatrenia, aby sa podarilo rast liekov udržať na vlaňajších ôsmich percentách. Napríklad:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • Generická preskripcia
    Ide o predpisovanie liekov generickými názvami, nie názvami konkrétnych produktov od konkrétnych výrobcov. Lekárnik vydá pacientovi na základe receptu liek s najnižším doplatkom. Pacient ušetrí na doplatkoch, lekári nemusia podrobne sledovať každú kategorizáciu a zníži sa efekt marketingových aktivít farmaceutického priemyslu. Generická preskripcia funguje napr. vo Veľkej Británii.

  • Poplatky
    Zvýšenie poplatku za recept a znovuzavedenie poplatkov za návštevu ambulancie umožňuje preukázateľne znížiť nadbytočný dopyt a dosiahnuť efektívnejšie využívanie solidárnych zdrojov. Nedávna skúsenosť z Českej republiky ukazuje na potenciál úspor v našich podmienkach vo výške okolo 150 mil. eur/ročne (viac než polovicu tvoria úspory na liekoch). Samozrejme, pri súčasnom zavedení ochranného limitu na spoluúčasť (písal som o tom minule).

  • Prísnejšia kategorizácia
    Údaje o vývoji doplatkov za lieky ukazujú, že ľudia si na spoluúčasť pri liekoch zvykli a zníženie doplatkov nebolo sprevádzané poklesom celkových výdavkov obyvateľstva. Kategorizačná komisia by to mala využiť na efektívnejšie využitie zdrojov. Okrem zvýhodňovania nákladovo efektívnych spôsobov liečby by mala o.i. vyradiť (a nezaraďovať) z kategorizácie liečivá, ktorých účinnosť nebola potvrdená relevantnými klinickými štúdiami.

  • Limity na lieky
    Lekár má od zdravotnej poisťovne limit na predpísané lieky. Ak tento limit neodôvodnene prekročí, znáša sankciu. Naopak, v prípade úspory dostáva navýšenú platbu od poisťovne. Limity v takomto režime fungujú napr. v Českej republike.

  • Ambulantný liekový formulár
    Ide o zúžený zoznam liekov, ktoré má lekár uprednostňovať pri preskripcii. Použitie iných liekov musí lekár odôvodniť. ALF bol na Slovensku používaný na sklonku 90-tych rokov.

  • Rozbaľovanie balení liekov
    Ak by lekárnici mohli rozbaľovať balenia a individuálne ich nastavovať podľa potrieb pacienta, ušetrili by pacienti i zdravotné poisťovne. Rozbaľovanie liekov funguje napr. v Nemecku.

Aj keby sa uvedené opatrenia prijali, ich efekty sa prejavia naskôr koncom roka. S rozhodovaním treba preto začať čo najskôr. Niet na čo čakať - každá ďalšia správa o stave financovania zdravotníctva bude len horšia.
 

Tomáš Szalay

Tomáš Szalay

Bloger 
  • Počet článkov:  132
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Kedysi som pripravoval reláciu ZEM, bol som členom reformného tímu ministra Zajaca. Dnes pracujem ako analytik v Health Policy Institute. Milujem hudbu (najmä sixties), hrubé knižky a puding s ovocím. Môj Google profilMôj blog Zoznam autorových rubrík:  Populárna vedaHudbaZdravotníctvoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu