Vďaka svojím študijným potulkám som mala možnosť nazrieť do jednej reštaurácie v starom meste. A nazrieť aj do jej jedálneho lístka.
A ako človek, ktorý trpí úchylkou všetko spočítať, rozanalyzovať, štatisticky vyhodnotiť....atď, nadalo mi a rozpočítala som si, koľko by ma takýto obed vyšiel, ak by som si vybrala len to najlacnejšie jedlo z ponuky a v protiklade druhú možnosť: ak by som si vybrala to najdrahšie.
..................................................................................................................................................................
Kategória „žgrloš veľmi hladný" je pre tých ktorí by sa rozhodli poctiť svoj žalúdok všetkými chodmi, ale vybrali by si to najlacnejšie čo tam je, samozrejme.
Predjedlo (80 g) - 395 sk: teľacie ľadvinky
Polievka (250 ml) - 265 sk: hustá krémová špargľová polievka
Hlavné jedlo - 495 sk: kuracie prsia
Šalát (160 g) - 295 sk: výber z troch šalátov
Dezert (120 g) - 245 sk: horúca čokoládová tortička
Suma činí: 1695 korún slovenských a keďže nesmieme zabúdať (veď sme slušní ľudia) na minimálny tringelt 5% (84,8 sk), celkovo to vyjde 1779,8 sk
Nebudem trochárčiť aj keď som „žgrloš veľmi hladný" a čašníkovi ponechám 1800 sk. (len pre 1 osobu, pri pozvaní manželky či frajerky 3600 sk)
.................................................................................................................................................................
Kategória „žgrloš nie príliš hladný" je pre tých čo sa už boja zdupkať z vybranej reštaurácie a tak sa aspoň rozhodnú vystačiť si klasicky s polievkou a hlavným jedlom. (z vyššie uvedenej najlacnejšej ponuky)
Suma činí: 760 korún + tringelt 5% (38 sk) , celkovo to vyjde 798 sk
Po zaokrúhlení čašníkovi ponechám iba 800 sk. Uff :o( (+manželka resp. frajerka 1600 sk)
.................................................................................................................................................................
Kategória „utrácač obyčajný" je pre ľudí z opačného súdka :o)
A just si vyberiem to najdrahšie čo tam majú:
Predjedlo (80 g) - 795 sk: Foie gras du cannard trio (znie to síce vznešene, je to však kačacia pečeň alebo niečo podobné s jablkami, slivkami a figami)
Polievka (250 ml) - 325 sk: Bouillabaisse (rybacia polievka)
Hlavné jedlo - 1950 sk: škandinávsky morský mix
Šalát (160 g) - 295 sk: výber z troch šalátov
Dezert (120 g) - 495 sk: syrový tanier
Suma činí: 3860 korún + tringelt aspoň 5% (193 sk), celkovo to vyjde 4053 sk
A keďže som „utrácač obyčajný" zaokrúhlim sumu minimálne na 4100 sk. (nezabúdať ani tu, že len pre 1 osobu. Pri pozvaní manželky či frajerky 8200 sk)
...............................................................................................................................................................
„Light" verzia „utrácača ubyčajného" sa uspokojí len s polievkou a hlavným jedlom, to ho vyjde na 2275 + (114 tringelt) = 2389 sk, zaokrúhlene 2400 sk. (+manželka resp. frajerka 4800 sk)
..............................................................................................................................................................
Nuž, dobrú chuť prajem všetkým. A idem do tesca na tresku....