reklama

Školstvo a reforma

Tak ako každý logicky rozmýšľajúci učiteľ, tak aj ja som sa tešila na školskú reformu. Tešila som sa na to, že žiakom sa odbúra množstvo učiva, budú mať viac času v škole na sebarozvoj, na učenie sa hrou a pokusmi. Nevadilo mi, že polovičku prázdnin som strávila s kolegyňami  nad školským vzdelávacím programom, len aby sme do vyučovacieho procesu zaradili okrem matematiky a slovenského jazyka aj nové záživnejšie predmety. Predmety, kde naozaj žiaci budú skúmať, pracovať a zároveň sa učiť. Všetko vyzeralo nádejne a pekne. Neľutovala som čas, ktorý iní trávili na dovolenke s rodinou, zatiaľ čo ja som sedela nad zákonmi a predpismi z rezortu školstva. Brala som to ako súčasť mojej práce, po ktorej príde očakávaná odmena. Spokojní žiaci, učitelia aj rodičia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Spočiatku sa to všetko tak javilo. Žiaci si predmety ako informatická výchova, tvorba projektov a prezentačné zručnosti, či anglický jazyk obľúbili. V prvom ročníku sa učili riešiť projekty, vystupovať pred kolektívom a obhajovať svoje riešenie, spievali anglické piesne a tvorili na počítači, za čo im dávala pani učiteľka včeličky. Včeličkami nešetrila pani učiteľka ani na písaní či matematike. Veď žiakov treba motivovať a keďže sa nehodnotí v prvom ročníku známkou, tak čím hodnotiť a povzbudiť žiaka, ak nie včeličkou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ubiehal deň za dňom, až prišiel čas zúčtovania. 23 decembra vydalo MŠ SR metodický pokyn na hodnotenie a klasifikáciu žiakov, kde všetci s hrôzou zistili, že aj žiaci v prvom ročníku sa klasifikujú. Prečo až vtedy??? Žeby učitelia a hlavne riaditelia škôl boli naozaj takí nezodpovední a nepreštudovali si zákon o výchove a vzdelávaní 245/2008 ????? Podľa pána ministra sú učitelia nezodpovední a zakomplexovaní, nevedia čítať.

Čiastočne to môže byť pravda. Veď zatiaľ, čo parlament mal parlamentné prázdniny, každý riaditeľ školy študoval v práci alebo doma Zákon o výchove a vzdelávaní a Štátny vzdelávací program, aby mohol pripraviť okrem plánu práce aj vlastný Školský vzdelávací program. Študoval a študoval, až preštudoval všetky zmeny hlavne novinky. Každá zmena bola potvrdená aj v Pedagogicko organizačných pokynoch pre nový školský rok. Až na jednu a to je hodnotenie a klasifikácia žiakov v prvom ročníku. Je zaujímavé, že táto jediná zmena sa neobjavila v POP. Žeby sa stalo to, čo predpokladáme? Žeby aj samotné MŠ SR prišlo na túto zmenu až 23. decembra?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže pán minister! Som šťastná, že nie som sama nezodpovedná, zakomplexovaná a neviem čítať. Som rada, že sme na jednej lodi spoločne.

Jarmila Tesková

Jarmila Tesková

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som magnetĽudia si môžu myslieť že som blázon...ale nestanem sa bláznom len preto,že oni to chcú!Som zodpovedná za svoje srdce..! Srdce je pripravené riskovať,je hazardný hráč!Hlava neustále kalkuluje.Srdce nekalkuluje..! Cesta srdca je cestou odvahy,znamená žiť v neistote,v láske,znamená pohybovať sa v neznáme! Život je nebezpečný! Iba zbabelci sa vyhýbajú nebezpečiu..Život je záhada,ktorú treba žiť, milovať, prežívať! Nesnažím sa ho pochopiť,PRETO HO ŽIJEM! Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu