reklama

Neznesiteľná hlučnosť. Takto úrady takmer 20 rokov ignorujú ľudí!

Za protihlukovú stenu v okolí Brnianskej ulice bojujú obyvatelia márne.

Neznesiteľná hlučnosť. Takto úrady takmer 20 rokov ignorujú ľudí!
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Obyvatelia Brnianskej ulice a ostatných okolitých ulíc už roky prosia, žiadajú a urgujú samosprávu aj ostatné kompetentné orgány, aby sa zaoberali ich problémom, ktorý im spôsobuje nadmerný hluk a vibrácie z dopravy na tejto vysoko frekventovanej mestskej ceste, ako aj z paralelnej medzinárodnej železničnej trate v kombinácií s opakovaným klaksónovým trúbením. Nadmerný až neznesiteľný hluk im výrazne dlhodobo znižuje kvalitu života s nežiadúcim vplyvom na zdravotný stav. Viacerým sa už prejavujú poruchy sluchu, kardiovaskulárne ochorenia a poruchy spánku, u detí v spojení s množstvom exhalátov respiračné ťažkosti a poruchy imunity.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na problém upozorňovali prvýkrát ešte v roku 2004. Postupne kontaktovali magistrát - ako vlastníka a správcu cesty, mestskú časť Staré Mesto, Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), Regionálny úrad verejného zdravotníctva, Krajský dopravný inšpektorát aj VÚC (cesta 2. triedy). Márne!

Na inštitúcie sa obracali individuálne, no po skúsenosti, kde ich kompetentní ignorovali sa rozhodli v roku 2006 založiť Občiansku iniciatívu „Za vykonanie opatrení na zníženie hluku z dopravy na Brnianskej ulici v Bratislave“.

Katarína Pancáková zastupuje Občiansku iniciatívu „Za vykonanie opatrení na zníženie hluku z dopravy na Brnianskej ulici v Bratislave“.
Katarína Pancáková zastupuje Občiansku iniciatívu „Za vykonanie opatrení na zníženie hluku z dopravy na Brnianskej ulici v Bratislave“. (zdroj: R.T.)

Iniciatívu zastupuje Staromešťanka pani Katarína Pancáková, ktorej rodina žije už 64 rokov na rohu Javorovej a Brnianskej ulice, a v rodinnom býva v súčasnosti aj so svojimi dospelými deťmi a ich rodinami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Komunikuje s úradmi, susedmi, zisťuje si informácie z verejných zdrojov a obrátila sa aj na viacerých odborníkov z oblasti ochrany zdravia pred hlukom aj dopravných analytikov. Danú problematiku má detailne naštudovanú aj z odborného hľadiska.

Historicky problém ignorovania protihlukových opatrení zo strany samosprávy, respektíve investora pozná aj z archívnej dokumentácie svojho otca z čias, keď túto šesťprúdovú cestu ešte v roku 1974 začali stavať. Už v tom čase totiž obyvatelia rodinných a bytových domov požadovali, aby vzhľadom na očakávaný nárast intenzity dopravy bola do projektu zapracovaná výstavba protihlukového plotu-steny a aby toto bolo súbežne so stavbou cesty aj zrealizované. Samospráva, respektíve investor sa k tomu aj zmluvne zaviazali. Ani po 45 rokoch sa však obyvatelia protihlukovej steny nedočkali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Takto vyzerá schéma komunikácie s úradmi.
Takto vyzerá schéma komunikácie s úradmi. (zdroj: R.T.)

Exponovaný úsek cesty v tesnej blízkosti rezidenčnej lokality (cca 8 – 10bm), Základnej a Materskej školy patrí podľa vyjadrenia magistrátu a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v cestnej doprave k úsekom s najvyšším prekročením prípustných hodnôt hluku a vibrácií (deň aj noc) a tiež aj k najhlučnejším úsekom železničnej dopravy patrí paralelný úsek Hl. stanica – Kúty,“ vysvetľuje pani Pancáková.

Obyvatelia v r.  2018 a opakovane v roku 2019 zaslali Magistrátu petíciu obyvateľov s cca 200 podpismi, v ktorej žiadali riešenie situácie a výstavbu protihlukovej steny.

Brnianska ulica.
Brnianska ulica. (zdroj: Archív RT)

Regionálny úrad verejného zdravotníctva opakovane potvrdil, že vykonané merania preukázali vysoké a zdraviu významne škodlivé prekročenie prípustných hodnôt hluku, ale podľa platnej legislatívy nemá priamu kompetenciu na realizáciu konkrétneho riešenia. Od roku 2004 tak opakovane vyzýval, respektíve uložil povinnosť Magistrátu hl. mesta SR Bratislavy na prijatie a vykonanie účinných opatrení na ochranu zdravia obyvateľov pred hlukom z dopravy v dotknutej lokalite.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Magistrát ešte v roku 2006 sľuboval, že do roku 2008 (aj v ďalších rokoch) bude komplexne zhodnotené predmetné územie s následným návrhom protihlukových opatrení, to jest hlukové mapy a akčný plán. Ani jedna doterajšia verzia Akčného plánu nezohľadňuje nápravné ani žiadne preventívne opatrenia na zníženie hluku a vibrácií z dopravy v predmetnej obytnej lokalite Brnianskej ulici,“ opisuje pani Pancáková.

Drevený plot

Na Brnianskej ulici v smere na Patrónku – presne oproti zástavbe rodinných domov pred rokmi naviac postavili čerpaciu stanicu, čo ešte viac znehodnotilo kvalitu života v tejto lokalite. Na základe protestu obyvateľov investor pristúpil k vybudovaniu drevenej steny - jednostranne v úseku od Dubovej ulice po Javorovu ulicu, ktorá však pre jej kvalitu a nedostatky nebola nikdy skolaudovaná. Podľa vyjadrenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva neplní funkciu protihlukovej steny. V súčasnosti je otázna už aj jej bezpečnosť.

Tento drevený plot mal byť protihlukovou stenou.
Tento drevený plot mal byť protihlukovou stenou. (zdroj: R.T.)

Obyvatelia zastúpení spomínanou iniciatívou sa nevzdávajú, naďalej žiadajú prijatie a realizáciu funkčných nápravných a preventívnych opatrení na ochranu zdravia a života pred hlukom na Brnianskej ulici vrátane jej priľahlej lokality. Magistrát odpovedá, že je to problém a dlhodobá záležitosť na riešenie. Zatiaľ však nereagoval či vôbec a ak áno, kedy sa realizáciou protihlukovej steny bude zaoberať. Ostatné navrhované nápravné opatrenia – finančne nenáročné a krátkodobo realizovateľné odmietol.

Čo žiadajú obyvatelia z lokality Brnianskej ulice?

  • Vysadiť vhodné dreviny do stredového pásu inkriminovanej cesty. Ide o najlacnejšie a najrýchlejšie aspoň minimálne preventívne riešenie.

  • Zákaz vjazdu/prejazdu všetkej kamiónovej nákladnej dopravy a ťažkej dopravnej techniky so sankčným postihom s viditeľným označením a osadením zodpovedajúcej dopravných značiek. Takéto vozidlá by aj podľa súčasného dopravného značenia mali povinne využívať trasy cez tunel Sitina, prípadne Mlynskú dolinu a nie cez obytnú zónu Starého Mesta.

  • Zníženie maximálnej povolenej rýchlosti obojsmerne na Brnianskej ul. zo súčasných 70km/hod na pôvodných 50km/hod, ktorá tu platila kedysi. Z hľadiska hluku ide pri zníženej rýchlosti o rozdiel až 20 dB.

  • V spolupráci so železnicami zrušiť používanie výstražných klaksónov v obytnej zóne Brnianskej ulice formou výnimky z predpisov v danom úseku, prípadne zvoliť iný spôsob výstrahy. Obťažovanie hlukom vysokej intenzity cca 150-200dB/súpravu aj v nočných hodinách zhruba päťkrát za sebou je naozaj neúnosné.

  • Inštaláciu radarov na obojsmerné úsekové meranie rýchlosti (aj súčasná rýchlosť 70km/h je vysoko prekračovaná).

  • Výstavbu protihlukovej steny – ako verejnoprospešnej stavby, zapracovať do všetkých stupňov dokumentácie zmien územného plánu zóny Brnianska Patrónka a územného plánu mesta, vrátane zahrnutia projektu do rozpočtu (možné financovanie z EÚ).

Pani Pancáková na ceste neďaleko svojho domu.
Pani Pancáková na ceste neďaleko svojho domu. (zdroj: R.T.)

Očakávame, že Magistrát konečne aktívne pristúpi k serióznemu riešeniu našich požiadaviek, nebude uprednostňovať iné záujmy nad záujem ochrany zdravia obyvateľov a to aj napriek opakovaným výzvam Regionálneho úradu verejného zdravotníctva,“ hovorí pani Katarína Pancáková, ktorá zastupuje Občiansku iniciatívu „ Za vykonanie opatrení na zníženie hluku z dopravy na Brnianskej ulici v Bratislave“.

Myslí si, že neriešenie situácie nespôsobil nedostatok financií a je to len otázka ochoty a záujmu o potreby obyvateľov mesta a zabezpečenie kvality životného prostredia v ktorom žijú. „Veď služba obyvateľom je hlavným poslaním a úlohou pracovníkov samospráv,“ dodáva.

Ticho o územnom pláne

V polovici januári 2022 sa zástupcovia mestskej časti Bratislava-Staré Mesto spolu so spracovateľom územného plánu zóny (ÚPN Z) Brnianska – Patrónka stretli s obyvateľmi.

Územie je vymedzené zo severovýchodu Brnianskou ulicou, z juhovýchodu Hroboňovou ulicou, z juhozápadu ulicami Lovinského a Pri Habánskom mlyne a zo severozápadu Mlynskou dolinou.

Spracovanie územného plánu obce zabezpečuje hlavné mesto SR Bratislava a územné plány zón môže spracovať mesto Bratislava alebo príslušná mestská časť, v tomto prípade Staré Mesto.

Pani Pancáková sleduje aj informácie z médií.
Pani Pancáková sleduje aj informácie z médií. (zdroj: R.T.)

Dosluhujúca starostka na spomínanom stretnutí prisľúbila, že do územného plánu zóny bude zaznačená aj protihluková stena na Brnianskej ulici. Územný plán bolo možné pripomienkovať do konca januára, pričom nový územný plán počíta aj so severnou tangentou. Toto riešenie by prirodzene ešte viac zvýšilo hustotu dopravy na Brnianskej ulici. Odvtedy je ticho!

Téme sa budem venovať aj v nasledujúcich článkoch.

Róbert Thomas

Róbert Thomas

Bloger 
Politik
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  95x

Volám sa Róbert Thomas, narodil som sa v roku 1983, žijem v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto v lokalite Horský park. Pracujem v medzinárodnej spoločnosti. Občas by som chcel napísať článok na tento blog o živote, o ľuďoch, o Horskom parku a jeho okolí, o Starom Meste... Ide výlučne o moju súkromnú aktivitu, ktorej sa venujem vo voľnom čase. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu