reklama

Ceny PHM znižujú príjmy v štátnom rozpočte

To, že ceny PHM sú na Slovensku vysoké vieme už dávno. Vieme aj to, že sú najvyššie spomedzi našich susedov, Rakúsko nevynímajúc. Stovky ľudí, ktorí bývajú v pohraničných oblastiach bežne jazdia doplniť svoje pohonné látky k našim susedom, a keď už sú tam, zastavia sa aj v supermarkete a urobia nákup na celý týždeň, pretože potraviny sú tiež lacnejšie a mnohokrát aj kvalitnejšie. A to sa predsa oplatí, nie? Žiť zdravšie, jesť kvalitnejšie, jazdiť lacnejšie - pre občana skvelá vec. Takisto je to skvelá vec pre poľského obchodníka, českého pumpára, maďarského farmára, ukrajinského liehovarníka či rakúskeho čašníka, lebo veď po ceste na nákupy sa človek aj na nejakú tú kávičku, či malinovku zastaví. V neposlednom rade treba myslieť aj na radosť okolitých ministrov financií, ktorí sú priam blažení. Toľko ľudí má predsa osoh z toho, že Slováci jazdia na svoje nákupy za hranice. Toľko radosti pokope, v tom bude asi nejaký háčik. Veď predsa len tie nákupy v zahraničí musia ísť na úkor niekoho. Hľa, nebude to predsa len slovenský minister financií, slovenský farmár, slovenský pumpár či slovenský obchodník? Presne tak

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Dovolil som si nahliadnuť do Plnenia daňových príjmov do štátneho rozpočtu za rok 2012 a 2013, konkrétne do sekcie spotrebné dane z minerálneho oleja (PHM). V oboch rokoch Slovenská republika nedosiahla plnenie voči rozpisu rozpočtu, dokonca príjmy zo spotrebnej dane za PHM boli v roku 2012 nižšie ako v roku 2011 (29 835 tisíc EUR) a v roku 2013 nižšie ako v roku 2012 (1 752 tisíc EUR). Dôvod? V tomto prípade citujem z dôvodovej správy za rok 2012 (dôvod zo správy 2013 je odlišný len kozmeticky): "priemerné ceny pohonných látok v krajinách hraničiacich so Slovenskou republikou sú dlhodobo nižšie ako v SR, čo podporuje cezhraničné nakupovanie". Frustrujúce sú na tomto dve veci. Za prvé, naša vláda si uvedomuje (za predpokladu, že niekto tú dôvodovú správu čítal), že menší odbyt je spôsobený cezhraničným nakupovaním. Za druhé, je to fakt, že sa s tým nič nerobí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ceny pohonných látok ovplyvňujú oveľa viac ako si častokrát vieme predstaviť. Ako som už vyššie spomenul, najmä slovenský obchodník a pumpár stratí tým, že nepredá. Tým pádom stratí aj štát, či už na DPH alebo na dani z príjmu. To nehovorím len o tých Slovákoch čo by nakupovali doma. Hovorím tu o tých cezhraničných nákupoch, ktorými by sme my lákali našich susedov. Ukrajinca by sme na cenu PHM, či Rakúšana na kvalitu potravín nezlomili, ale stále je tu obrovský priestor pre tých ostatných.

Aké by boli vlastne následky zníženia cien PHM? V prvom rade by sme jazdili lacnejšie, čím by sme ušetrili a zvýšila by sa kúpyschopnosť obyvateľstva. Za druhé by sme mohli my propagovať cezhraničné nákupy na Slovensku. Za tretie ceny potravín by sa znížili, keďže by klesli náklady na logistiku. Za štvrté, keďže by boli nižšie ceny, ľudia by kupovali viac, podniky či farmy by viac produkovali, znížila by sa nezamestnanosť a možno by konečne začali rásť aj mzdy. A hlavne, porástli by príjmy v štátom rozpočte, či už zo spotrebnej dane, DPH a dane z príjmov (keďže by sa viac produkovalo a viac ľudí by sa zamestnalo). Znížili by sa výdaje na podporu v nezamestnanosti. Priemerná mesačná dávna v nezamestnanosti bola za rok 2013 321€, vyplatená 40,593 ľudom mesačne, t.j. 13,030,353 € mesačne! Predstavte si zníženie počtu nezamestnaných čo i len o jedno percento - to by predstavovalo mesačné šetrenie vo výške 130,303 €, teda 1,563,636 € ročne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je však naozaj ťažké predpokladať skutočné čísla a do akej miery by to ovplyvnilo štátny rozpočet. Jedno je však isté, Slováci tankujú a nakupujú za hranicami. Veď prečo nie, Schengen a ani ceny im v tom nebránia. Schengen nezmeníme (teda aspoň dúfam), ale tie ceny zmeniť môžme. Ako tvrdí americký ekonóm Arthur Laffer, zníženie daní stimuluje prácu v ekonomike, zvyšuje sa zamestnanosť a celkovo je ekonomika produktívnejšia.

Zdroj dát: zaparkujte.sk, istp.sk, financnasprava.sk

Juraj Tilesch

Juraj Tilesch

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Juraj Tilesch na rôzne témy. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu