reklama

Pre rodičov - návod ako sa správať k vlastným deťom po rozvode

Každý si myslí, že o deťoch vie toho dosť na to, aby mohol za ne rozmýšľať i konať. Každý z dospelých je presvedčený, že presne vie, čo je v najlepšom záujme dieťaťa. Od starých rodičov, cez rodičov až po štát.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
Ilustračné foto
Ilustračné foto (zdroj: Soňa Svetlíková)

Pritom názor detí nikoho nijako nezaujíma. Len formálne; alebo, keď sa to práve hodí, aby sa dospelý utvrdil vo svojich názoroch.

S deťmi je všetko inak. Potvrdil to nedávny rozsiahly výskum, ktorý sa sústredil práve na detský svet a na to, ako deti vnímajú situáciu po rozvode/rozpade svojich rodín. Výskum urobili odborníci z Rady pre práva dieťaťa naratívnou metódou na reprezentatívnej vzorke 1021 detí vo veku od 7 do 15 rokov z celého Slovenska. Takmer 30 pedagógov, psychológov a iných špecialistov prečítalo príbehy od detí, ktoré poslali do súťaže „Práva detí očami detí“ a vyhodnotili videnie sveta detskými očami. Na báze týchto analýz potom spracovali 20 pravidiel, ako by sa dospelí mali k deťom správať po rozvode/rozpade rodiny. Každý zodpovedný rodič by si mal tieto pravidlá zavesiť, povedzme na chladničku, aby mal stále na očiach ticho detskej duše a aby sa zdržal sebectva a egoizmu, ktoré dieťa zraňuje a zhoršuje mu život.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
  1. NEOČIERŇUJ PREDO MNOU DRUHÉHO RODIČA. (Trhá mi to srdce a cítim sa pritom veľmi zle.)

  2. NEROZPRÁVAJ NIČ O PRIATEĽOCH A PRÍBUZNÝCH MÔJHO DRUHÉHO RODIČA. (Dovoľ mi, aby mi na niekom záležalo i v prípade, že tebe je to jedno.)

  3. NEROZPRÁVAJ O ROZVODE A OSTATNÝCH DOSPELÁCKYCH VECIACH. (Robí mi to zle. Prosím, vynechaj ma z toho!)

  4. NEROZPRÁVAJ O PENIAZOCH ALEBO O VÝŽIVNOM. (Cítim sa previnilo, a mám pocit ako keby som bol majetkom namiesto tvojho dieťaťa.)

  5. NEVYVOLÁVAJ VO MNE POCIT VINY, KEĎ SI UŽÍVAM CHVÍLE S DRUHÝM RODIČOM. (Potom mám strach čokoľvek ti povedať.)

  6. NEBRÁŇ MI STRETÁVAŤ SA S DRUHÝM RODIČOM. (Som z toho smutný.)

  7. NENARUŠUJ ČAS, KTORÝ TRÁVIM S DRUHÝM RODIČOM TÝM, ŽE MI NEUSTÁLE TELEFONUJEŠ ALEBO NAPLÁNUJEŠ INÉ AKTIVITY. (Cítim sa previnilo a je mi ťažko.)

  8. NEHÁDAJ SA PREDO MNOU S DRUHÝM RODIČOM, ANI CEZ TELEFÓN, AK ŤA MÔŽEM PRITOM POČUŤ.(Bolí ma z toho brucho!)

  9. NEŽIADAJ, ABY SOM DONÁŠAL NA DRUHÉHO RODIČA. (Cítim sa nečestne.)

  10. NEŽIADAJ, ABY SOM MAL PRED DRUHÝM RODIČOM TAJOMSTVÁ, KTORÉ NEMÁM PRED TEBOU.(Cítim pritom úzkosť.)

  11. NEVYPYTUJ SA NA DRUHÉHO RODIČA A NA TO, ČO SPOLU ROBÍME. (Cítim sa nepríjemne, tak ma jednoducho nechaj. Poviem ti to sám od seba.)

  12. NEŽIADAJ MA, ABY SOM DRUHÉMU RODIČOVI VYRIADIL ODKAZY OD TEBA. (Mám obavy, ako zareaguje. Vybav si to, prosím, sám.)

  13. NEVKLADAJ MI DO TAŠKY ODKAZY PRE DRUHÉHO RODIČA. (Cítim sa potom strašne.)

  14. NEOBVIŇUJ MÔJHO DRUHÉHO RODIČA Z ROZVODU ALEBO ZA INÉ VECI.(Cítim sa naozaj hrozne! Ja chcem byť len vašim dieťaťom. Prosím, prosím, nerob zo mňa prostredníka.)

  15. NEZAOBCHÁDZAJ SO MNOU AKO S DOSPELÝM, SPÔSOBUJE MI TO VEĽA STRESU. (Porozprávaj sa radšej so svojim kamarátom alebo psychológom.)

  16. NEIGNORUJ MÔJHO DRUHÉHO RODIČA, NEVYSEDÁVAJ VZDIALENÝ ODO MŇA, KEĎ SA UČÍM ALEBO ŠPORTUJEM.(Som veľmi smutný a zahanbený. Prosím, správajte sa ako rodičia, a buďte k sebe priateľskí, i keď je to len kvôli mne.)

  17. DOVOĽ MI, ABY SOM SI MOHOL ZOBRAŤ VECI K DRUHÉMU RODIČOVI, POKIAĽ ICH UNESIEM TAM I SPÄŤ. (Pretože mám pocit, že so mnou zaobchádzaš ako s majetkom.)

  18. NEVZBUDZUJ VO MNE POCIT VINY TÝM, ŽE NA MŇA TLAČÍŠ, ABY SOM ŤA MAL RADŠEJ, A NEPÝTAJ SA, KDE BY SOM CHCEL BÝVAŤ. (Som z toho zmätený.)

  19. UVEDOM SI, ŽE MÁM DVA DOMOVY, A NIE LEN JEDEN. (Som doma všade tam, kde je mama alebo otec.)

  20. DOVOĽ MI, ABY SOM MAL RÁD OBOCH ROVNAKO A ABY SOM BOL S KAŽDÝM TOĽKO, KOĽKO LEN TO JE MOŽNÉ.

V týchto pravidlách je všetko, čo dokáže upokojiť dieťa a ochrániť ho pred animozitou rozvedených rodičov. Treba si totiž uvedomiť, že manželstvo/partnerstvo je pominuteľné, ale rodičovstvo je večné! Žena a muž sa môžu po rozchode odcudziť, ale dieťa zostane dieťaťom obidvoch rodičov naveky. Nerešpektovať túto axiómu, je rovnako obludné ako dieťa týrať.

Jozef Tinka

Jozef Tinka

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  47
  •  | 
  • Páči sa:  35x

Tento svet nezničia zlí ľudia, ale tí, ktorí sa na zlo len nečinne pozerajú. (Albert Einstein) Zoznam autorových rubrík:  justícia ako skanzen komunizmuNebojte sa úradnhíkovSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu