reklama

Môžu Tatranci rozhodnúť o veľkej lanovke v referende?

Firma TMR znova žiada zmeny, ktoré umožňujú postaviť dve veľké lanovky v Tatrách. Či áno, alebo nie, v podstate rozhodnú 10 poslanci mesta Vysoké Tatry. Ani jeden projekt nie je jednoznačný. Obsahujú viaceré za a kontroverzné proti. Postoje poslancov sú tiež rôznorodé, ako letná tatranská dúha.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

 Je etické na začiatku povedať, že som jeden z tej desiatky. Vypočul som výzvy prezidenta Kisku a kandidoval. Vlastne lanovky boli prvotnou motiváciou. Hrozil som sa predstavy, že nejaká náhoda, koho práve zvolia, rozhodne o tak dôležitej veci. Oba projekty sú rozdielne. Treba sa na ne preto pozrieť oddelene.

1. Lanovka, nová zjazdovka z Bukovej hory k Botanickej záhrade v Tatranskej Lomnici a veľké cca 600 miestne parkovisko. Tu som jednoznačne proti. Dôvodov za je málo a proti veľa. Uvádzam ich v tomto príspevku. Svoj postoj som napísal veľkými písmenami vo volebnom letáčiku. Ľudia sa vyjadrili vo voľbách. V týchto dňoch, každého koho stretávam, sa pýtam a všetci odpovedajú to isté. Lanovku nie.

Napriek tomu ani letáčik ani odpovede nemožno vnímať ako zaručený prieskum verejnej mienky. Ak by 80 percent obyvateľov chcelo túto lanovku, ani moje silné presvedčenie „nie“ by jej nemalo brániť. Referendum sa mi tak javí ako ideálne riešenie. Aj preto, aby sa problém vyriešil natrvalo. Teraz každé voľby ľudia tŕpnu, ako dopadnú výsledky a stále musia nosiť túto vec v hlavách.

2. Druhý projekt má oveľa väčšie parametre a dosah. Skrátka, je to iná káva.

Lanovka, ktorá má naprieč dolinami spojiť Hrebienok (Starý Smokovec) so Skalnatým Pesom (Tatranská Lomnica) radikálne zmení Tatry, ako ich teraz poznáme. Ich najviditeľnejšiu panorámu, jeden z najfrekventovanejších úsekov tatranskej magistrály priam na nepoznanie.

Tu mi tiež rozum viac hovorí projektu povedať nie.

1. Tatrám stále dominuje letný turizmus a lanovka by ho čiastočne poškodila. Panorámy, chodníky, túry, výhľady, všetko by bolo iné. Menej hôr, viac civilizácie. Je rozdiel „šlapať“ v nedotknutej prírode a popod moderné dopravné stavby. Tatry sa tak môžu pre mnohých stať menej atraktívne.

2. K Tatrám máme úctu, sú to naše hory. Sú miesta, kde veľké veci nestaviame. História, tradície, charakter prostredia tu tiež miešajú karty.

3. Projekt ohrozuje lokálny biznis, napríklad tradičné tatranské chaty. TMR je v Tatrách vítaný investor, ale monopolizácia môže paradoxne uškodiť všetkým. Javí sa, že ekonomicky tento projekt prospeje viacmenej iba jednej firme. Hoci biznis firmy TMR je inšpiratívny a želám jej to najlepšie, záujem jej akcionárov nemôže byť prvoradý a už vôbec nie jediné kritérium v rozhodovaní. Sú to ich zisky a ich záujem, nie naše. Ak sa v tomto prípade nezhodujú (otázka do diskusie, je to tak?) v dostatočnej miere so záujmami obyvateľov mesta a krajiny a ďalších podnikateľov, tak jednoducho nie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

4. Hoci sa to mnohým nepáči, Tatry sú stále národným parkom s cennou prírodou a stavby naprieč nedotknuté zóny nám národný park berú preč.

    Argument za, ktorý zvažujem najviac, je oživenie Smokovcov ako zimného strediska. Teraz sú to v zime pusté osady bez života. Z hľadiska „iba a len“ lyžiarov lanovka prináša pokrok. Avšak.

    TMR tvrdí, že bez lanovky z Hrebienka nové zjazdovky v Smokovcoch nepostaví. Môj názor je, v takejto polohe "podmienok" by sme uvažovať nemali. Či tu ide zo strany TMR o blaf, nie je možné zistiť. Je to na ich rozhodnutí. Ak zistia, že chcú a sa im to rentuje, zjazdovky v Smokovcoch postavia. Ak nie, tak nie. Ak TMR investuje v malých poľských strediskách, je možné, že raz sa rozhodne aj v Smokovcoch. S Lomnicou ich miesto lanovky bude spájať existujúca cesta.

    Znova sú to iba moje postoje. Téma má celoslovenský presah. Preto o čom inom by už malo rozhodnúť prvé referendum v meste, ak nie o jednom a druhom projekte?

    Hlavný dôvod pre referendum
    Referendum pre mňa neznamená iba urny a plenty. Ale najmä kvalitnú verejnú diskusiu, množstvo informácií jednej a druhej strany, argumentov za a oproti. Nemyslím si, že štátna ochrana prírody a Štátne lesy TANAP-u si pri posudzovaní týchto projektov urobia z rôznych príčin ideálne svoju robotu. Preto stanoviská nezávislých expertov sú potrebné o to viac. Rovnako miestnych obyvateľov, podnikateľov, čo by pre nich tento mega projekt znamenal. Aj tu býva gro skryté v detailoch.

    Nie je to tak, že zajtra ráno idem zbierať podpisy na vyhlásenie referenda (treba ich od 30 % voličov mesta). Uvažujem, pýtam sa, aký je to nápad. Voči tomuto referendu som u niektorých zaznamenal tvrdý odpor, ale argumenty nie. O daniach sa naozaj nehlasuje, o „ochrane rodiny“ by sa tiež nemalo. Lanovka naprieč Tatrami je podľa mňa ale tá správna téma. 

    Tomáš Tišťan

    Tomáš Tišťan

    Bloger 
    • Počet článkov:  76
    •  | 
    • Páči sa:  1x

    V združení Dobrý základ - Fundación Buena propaguje účinné a "rýchle" spôsoby učenia sa cudzích jazykov. Teraz pripravuje špeciálny komiksový slovník španielčiny Coco Rojo.O šikovnejšom učení napísal aj jednu knihu. Predtým pôsobil niekoľko rokov ako novinár v denníkoch Korzár, Sme a HN. Je milovník stredomorskej kuchyne a olivového oleja. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

    Prémioví blogeri

    reklama
    reklama
    SkryťZatvoriť reklamu