reklama

Super účinný jazykový kurz - časť 2.

Sú štyri zázračné zásady, ktoré, ak ich v nejakom kurze nájdete zahrnuté, takmer naisto začnete novým jazykom hovoriť plynulo veľmi skoro. Stačí pár mesiacov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Takmer naisto znamená len to, že novým jazykom hovoriť chcete. Že sa do „toho“ naozaj pustíte :) 

 Prvé dve zásady prináša prvá časť. Mnohokrát spomínané ale nepochopené „Tabuľky a poučky hodíme do koša“. Moja veľmi obľúbená „Reagujeme na výzvy.“

Ostávajú teda už iba:


Tretia zásada - Od základných po rozvinutejšie 

Či už sú to funkčné slovíčka, ktoré spájajú ostatné slová do kopy (Ale, ani, prečo, čo, nad..., teda znova gramatika) alebo obyčajné slová ako dom, jablko, učiteľ, auto, zelený, je neuveriteľné účinné osvojovať si ich v novom jazyku od základných po rozvinutejšie
a od najčastejšie používaných po menej používané.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aj vedecké štúdie to dokázali. Človek si neosvojí schopnosť povedať „Išiel by som do domu“, kým nevie plynulo poľahky povedať „Idem do domu“. Nech robí, čo robí. Pri obyčajných slovách sa zase nemá zmysel učiť slová ako cvikla, baklažán, rukola, kým nepoznáme, cibuľu, zemiak, chlieb. Na prvé nám poslúži dobrá gramatická príručka s dobrými vetami. Poučky a tabuľky ignorujeme. Na druhé takzvaný frekvenčný slovník.
 

Táto zásada sa zdá taká jasná, logická a samozrejmá. Keď ale nazrieme do jazykových kurzov a učebníc, zistíme, že väčšina ju totálne porušuje a obchádza. Už v prvých lekciách sú nahustené zložitejšie gramatické javy hlava na hlave a množstvo vskutku nie dôležitých slovíčok. Veľa, veľmi veľa. Rýchlym tempom, čo najviac. No ..., nefunguje to potom.
 

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Štvrtá – Opakujeme v postupne sa zväčšujúcich intervaloch

Dobré kurzy to, čo si človek osvojí, opakujú. V postupne stále sa zväčšujúci sa intervaloch. Napríklad, prvý krát po prvej minúte, potom po hodine, po piatich hodinách, po dni, po týždni, po mesiaci, po polroku,
po dvoch. Samozrejme, na podnet výziev, nie slepo štýlom ako opakujú papagáji po ľuďoch.

Vo svete túto zásadu nazývajú Spaced repetition.


Sú desiatky ďalších postupov, ktoré ďalej neuveriteľne zrýchľujú učenie - približujú náš cieľ. Hovoriť vysnívaným jazykom čo najlepšie a čím skôr. Venujme sa ale nateraz ešte základným štyrom.

Tieto štyri zásady možno využiť dvoma hlavnými spôsobmi. Aspoň tak som zatiaľ postrehol.
 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zvukom
Niektoré kurzy na to idú zvukom. Tu ma očarili kurzy Pimsleur. Neskôr Platiquemos. Tiež kurzy FSI, hoc nepoužívajú zásadu výziev. To sa dá ale napraviť. Ostatné však perfektne do bodky. 

Po roku od začiatku učenia španielčiny som vyrazil do Mexika a zistil, že nikdy predtým som sa nenaučil nový jazyk tak ľahko a rýchlo. Teda na takej úrovni, ako som hovoril tam. Mal som „už“ 34 rokov a najmä počas učenia pracoval v novinovom denníku, kde voľného času nazvyš veru nie je.

Dobre, 34 nie je až tak veľa :) Pre mnohých ale dôvod, že svoje jazykové sny hodia do koša. Zbytočná škoda.

Okom
Potom sú také, ktoré využívajú obrázky a text. Ich veľkým propagátorom je Gabriel Wyner. Ak vás zaujímajú dobré metódy, ťažko sa jeho úvahám vyhnúť.

Pri využití týchto zásad okom sa stala svetovým hitom apka Anki. Azda najefektívnejšie plní zásadu opakovania. Lebo sa pýta, či už výrazy máte zvládnuté dobre, stredne alebo ešte nie. Aj podľa toho ich potom opakuje. Samozrejme, formou výziev a nepotrebuje na to ani gramatické pravidlá.

„Okom“ (napríklad používaním obrázkov) celkom pomáha nasadiť ďalší trik. Učiť sa len v jednom, novom jazyku. Čo ďalej učenie urýchľuje. Aj pri zvuku sú spôsoby ako sa od rodného jazyka odstrihnúť. Ich nadšencom som zase ja, až tiež som o nich napísal knihu. Objavným a dodnes zaujímavým čítaním sú pre mňa postrehy Švajčiara Michelouda.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Sú aj zmiešané prístupy Zvukom a Okom. Najnovšie v popularite boduje Duolingo. Nečudo. Ľudia ním dosahujú dobré výsledky. Osvojil si štyri zásady.


Poznať tieto štyri zásady nie je žiadny teoretický rozmar. Ak narazíte na jazyk, pre ktorý dobré kurzy nebudú alebo sa „minú“ a chcete ísť ďalej, potom aj „horšie“ nástroje, učebnice a kurzy dokážete štyrom zásadám prispôsobiť.

Vedieť o nich je veľká výhoda. Napíšem nabudúce ešte pár riadkov, ako s nimi prakticky naložiť, aby ste vaším vysnívaným jazykom naozaj hovorili celkom dobre. Minimálne do roka.

Tomáš Tišťan

Tomáš Tišťan

Bloger 
  • Počet článkov:  76
  •  | 
  • Páči sa:  1x

V združení Dobrý základ - Fundación Buena propaguje účinné a "rýchle" spôsoby učenia sa cudzích jazykov. Teraz pripravuje špeciálny komiksový slovník španielčiny Coco Rojo.O šikovnejšom učení napísal aj jednu knihu. Predtým pôsobil niekoľko rokov ako novinár v denníkoch Korzár, Sme a HN. Je milovník stredomorskej kuchyne a olivového oleja. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu