reklama

Pobyt na detskéj kardiologii 2

Dalšia časť článku nadvezuje na prvu časť článku  http://tomasharustiak1.blog.sme.sk/c/380632/pobyt-na-detskej-kardiologii.html

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Krátko potom ako mama dohodla vyšetrenie na Kramároch sme sa vybrali do nemocnice . V nemocnici som sa trocha upokojil , predsa len vedieť že daný doktor urobí všetko preto aby vás z daného stavu vyliečil mi dodávalo pocit nádeje a bezpečia . Pevne som veril tomu , že mi ešte v ten den moje problémy zmiznu . Daju mi prinajhoršom nejaké lieky a všetko zmizne . Ach tá detská naivita. Za chvílu sme teda už klopali na dvere pani doktorky, ktorá nás s usmevom prijala . Skutočne, vyžarovala z nej taká charizma a optimizmus ktorý bol až nákazlivý. Večšina doktorov si drží k pacientom odstup , čo je však velká chyba .Podstupil som teda zopár vyšetrení ako ekg (elektrokardiogram) kde sa mi monitorovala elektricka aktivita v srdci a taktiež rýchlosť uderov srdca, teda pulz .Ekg je naozaj velmi doležitá diagnostická pomocka pri určovaní chorob srdca. Nielenže to dokáže hned rozoznať infarkt ,ale dokáže to aj rozoznať rozne druhy arytmie kedže to meria velmi presne rýchlosť uderov srdca .Takisto ekg dokáže rozoznať podla ekg krivky či arytmia (zrýchleny pulz nad 90 ) je iba prechodná, to znamená že trvá iba niekolko hodín , alebo dlhšie to znamená že arytmia trvala už nejaku tu dobu , dni , týždne, až mesiace . 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ekg vyšetrenie dopadlo vcelku v poriadku . Síce sa u mna vylučila dlhodobejšia arytmia , to znamená že zrýchlený pulz ktorý som pociťoval zrejme trval maximalne iba niekolko dní , možno len od včerajška kedy som sa začal cítiť blbo po vyfajčení cigarety, avšak zrýchleny pulz konkrétne 96 uderov za sekundu (ideálny pulz je okolo (60-75) bol zachytený na ekg . Meral sa mi aj krvný tlak , ktorý som mal docela zvýšený 150/78 (idealny krvný tlak je 120-130/80-85) 

Taktiež sa mi urobilo Echo ( echokardiografia srdca) . Ide o bezbolestné ultrazvukové vyšetrenie srdca . Velmi užitočná metoda na odhalovanie stavby a štruktury srdca . Dokáže odhaliť prípadne zužené vencovité cievy (cievy vyživujuce srdce ) a takisto odhaliť rozne srdcové defekty , alebo zvečšené srdce (hypertrofia ) a mnoho iných srdcových abnormalít. Našťastie Echo dopadlo dobre takže jedine v čom bol problém bol zvýšený krvný tlak a takisto pulz . 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vzhladom nato že som bol v tom čase dosť vystrašený , čoho si zrejme všimla aj doktorka mi nasadili Magne B6 . Lieky na srdce mi nasadiť nechceli . Vzhladom nato že mohlo ísť iba o prechodný stav a mohlo to byť všetko ovplyvnené aj stresom a taktiež hodnoty tlaku a pulzu neboli zase až tak extrémne zle aby sa nasadzovali lieky . Lieky na srdce su zvečša návykové a samozrejme aj samotný doktor sa vždy snaží urobiť všetko preto aby nasadenie liekov bola to posledná možnosť ktoru bude musiet urobiť . Vždy je potrebné vylučit všetky možné príčiny , ktoré možu daný stav sposobovať a až ked sa tieto možnosti vylučia a daný stav bude dalej pretrvávať , až potom sa začne uvažovať o nasadení medikamentoznej liečby . Bol som teda poslaný domov s tým že si mám denne merať tri krát (ráno, na obed, a večer ) krvný tlak a aj pulz . Ak budu hodnoty nadalej neuspokojivé zváži sa prípadna hospitalizácia . 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odchádzal som od doktorky so zmiešanými pocitmi . Na jednej strane som bol rád , že sa nezaznamenali nejaké vyraznejšie defekty na srdci , a že si ma nenechali v nemocnici na pozorovanie . No na druhej strane problémy stále pretrvávali . Nemal som náladu a ani som nebol v stave nikam ísť . Celý den som bol zavretý doma a poctivo si meral krvný tlak , ktorý však bol tak ako pulz stále rovnaký . Stále mierne zvýšený . Velmi ma zaujímalo, či je ten pulz a tlak naozaj iba zo psychiky, alebo je možné že by som ešte po 24 hodinách mal v sebe nejaké škodlivé látky z tých cigariet ? doktorke som o tom nič nepovedal , rozmýšlal som či som predsa len o tom nemal dačo povedať . Rozhodol som sa však že si skusim zmerať tlak večer v čase ked spím a týmpádom pokial je to sposobené stresom , tak predsa v noci ked som uplne pokojný by som nemal mať zvýšené hodnoty. Požiadal som teda mamu , či by mi nemohla večer zmerať tlak tak aby ma nezobudila. Suhlasila , a tak som si večer lahol a po chvílke zaspal . No ale krátko nato som sa zobudil ked som počul pípanie ktoré značilo, že sa mi práve išiel merat tlak. Kedže som sa hned nato zobudil celé meranie bolo teda neefektívne . Skušal som si viacej krát zmerať tlak no ani raz to nedopadlo uspešne a tak som to vzdal . Taktiež som sa občas zobudzal zo spánku čo zrejme naznačovalo tomu že aj počas spánku som mal problémy s tlakom . Ako inak si to vysvetliť ?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ubiehali dni a ja som sa stále necítil fit, stále som mal zvýšene hodnoty i ked je pravda že niekolkokrát som mal aj vcelku v norme hodnoty .Pár krát som mal pulz okolo 85 a tlak 140/85 čo by sa ešte dalo ako tak zniesť . Avšak aj tak to boli hodnoty vysoké nato že išlo o mladého človeka ,ktorý by mal mať ideálne hodnoty a nie hodnoty hraničné ! Taktiež som celé tie dni nebol ani v škole, jednoducho by som v škole aj tak nedokázal myslieť na učenie a bol by som tam len ako chodiaca mrtvola a takto to dalej nemohlo ísť . Bolo to peklo na zemi , ktoré muselo raz skončiť . Cím skor tým lepšie . I ked nerád, predsa som išiel za mamou a povedal jej nech zavolá doktorke či by sa nedala vybaviť hospitalizácia. Našťastie hospitalizácia sa dokázala vybaviť ešte v ten týžden čo bola pre mna asi jediná pozitívna správa v tom období . Mal som v tomto šťastie ,kedže viete si asi predstaviť ,že v našom zdravotníctve takéto veci niekedy trvaju naozaj dlho, dakedy až týždne , ba aj mesiace . 

( o tom ako dopadla hospitalizácia , a čo všetko sa pritom udialo napíšem, až v dalšom článku )

Tomáš Haruštiak

Tomáš Haruštiak

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Student 4 ročníka gymnázia čiastočne aj počítačový programátor , ktorý každému rád pomože ak ho o to dakto požiada a ktorý je za každu srandu :) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu