reklama

Predbehne nás Ukrajina?

Pri pohľade za našu východnú hranicu a straty, bohužiaľ, nielen územnej suverenity, ale aj majetku, ľudských životov, zdravia a domova mnohých rodín je len ťažko predstaviteľné, že by nás táto krajina mohla v niečom predbehnúť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ako som pochopil z rozprávania Oleha, na Ukrajine sa aktuálne hovorí o dvoch obdobiach v histórii tejto krajiny. Pred a po Majdane. Udalosti na Majdane vníma Oleh v podstate ako revolúciu, ktorá odstránila systém a politikov reprezentujúcich skorumpované vládnutie, rozkrádanie verejných financií a majetku. Aspoň sa o to pokúsili. Negatívom Majdanu je, že nemal pripravené riešenia, ktoré by zaujali miesto po odstránení starých organizačných štruktúr a väzieb. V mnohých oblastiach ostalo takmer vzduchoprázdno. Dobrým príkladom je výpadok funkčnosti armády, a tým aj účinnej obranyschopnosti, čo využilo Rusko a s ľahkosťou zabralo územie Krymu. Tému geopolitickej situácie na Ukrajine uzavriem veľmi odvážnym tvrdením Oleha, podľa ktorého či už za priamymi alebo skrytými aktivitami Ruska na území Ukrajiny je v skutočnosti snaha zakryť veľké geopolitické, finančné a populačné problémy Ruska s Čínou. Táto téza by si totiž zaslúžila samostatný blog.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale aby som už konečne predstavil Oleha, s ktorým som sa stretol koncom minulého týždňa v Bratislave. Oleh Levchenko pracuje pre ukrajinskú vládu a je niekoľko rokov veľmi blízkym spolupracovníkom súčasného predsedu parlamentu Volodymyra Groysmana. Ten svoju politickú kariéru začínal ešte v roku 2005 ako primátor mesta Vinnytsia, z ktorého spoločne s Olehom urobili modelový príklad transparentnej samosprávy. Oleh v súčasnosti pripravuje pre ukrajinskú vládu projekty celoplošného zavádzania e-governmentu, reforiem podporujúcich zavádzanie a ďalší rozvoj možností spoluúčasti verejnosti na vládnutí s dôrazom na využívanie moderných komunikačných nástrojov a technológií takzvaného e-vládnutia, ako aj niekoľko ďalších projektových aktivít podporujúcich okrem zvyšovania transparentnosti aj regionálny rozvoj.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A tak sme sa vlastne stretli. Oleh bol týždeň na Slovensku aj s takmer dvadsaťčlennou skupinou expertov. Ich cieľom bolo nazbierať čo najviac informácií, ale hlavne reálnych skúseností z oblasti transparentnosti a protikorupčných opatrení vo verejnej správe. Okrem slovenskej pobočky Transparency International, ktorá sa s nimi podelila s praktickými skúsenosťami z projektov Otvorená samospráva a Transparentné mesto, sa zaujímali aj o projekt Voľby Open. Ale spúšťačom nášho stretnutia bol ich záujem aj o dva projekty našej strany.

Prvým je Spolupráca proti korupcii, druhým Transparentná strana. Pri našom rozhovore sme zistili, že prinajmenšom jedno máme spoločné. Prístup. Oleh sa o zmenu k lepšiemu snaží už niekoľko rokov a ide na to, ako sa hovorí, zdola. Transparentný projekt, ktorý rozbiehal vo Vinnytsii, rozširuje postupne do ďalších ukrajinských miest. Podobne ako nás, ani jeho k tomu netlačia žiadne legislatívne zmeny či príkazy. Aj my sme sa rozhodli naším projektom Spolupráca proti korupcii nečakať na to, kým sa konečne naozaj rozhýbu zákonodarcovia, a protikorupčné zmeny pretláčame do praxe systémom zdola. A tu sa dostávame k bodu, z ktorého sa odvíja moja otázka – či je možné, aby nás Ukrajina predbehla. Momentálne sa Oleh a ľudia, s ktorými spolupracuje, dostali k moci a pracujú na zmenách, ktoré sme na Slovensku nedosiahli za ostatných 25 rokov. Zaujímavým bolo aj Olehove tvrdenie, že z prieskumov po Majdane im ako tri najdôležitejšie požiadavky verejnosti vyšli: boj proti korupcii, možnosť participácie, alebo jednoduchšie povedané spolupodieľania sa na vedení krajiny, a efektívne využívanie verejných financií a zdrojov. A oni sa do toho pustili. Ak nemajú dostatok skúseností doma, neváhajú a cestujú po miestach, kde skúsenosti už existujú. U nás sú to protikorupčné opatrenia, v Estónsku napríklad zbierajú poznatky o dobrom fungovaní elektronických volieb. Verím, že aj na Slovensku je možné vládnuť a robiť politiku v prospech ľudí a verejného záujmu. Ináč by som do politiky nevstupoval. Budúci rok budeme mať parlamentné voľby. Verím, že ich výsledok zabezpečí, aby nás nikto nepredbehol a aby sme aj my dokázali držať krok s tými najlepšími. A čo vy? Pustite sa do toho s nami!

Tomáš Hudec

Tomáš Hudec

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Predseda politickej strany TIP Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu