reklama

Sci-fi zbrane dnes ... alebo ako sa šíri demokracia v 21. storočí

Možno sa vám bude zdať, že to čo si teraz prečítate, sú nejaké sci-fi výplody z Avatara, Transformerov alebo Star Wars. Vedzte ale, že každá z týchto zbraní už existuje alebo sa na nej pracuje a vzhľadom na súčasnú situáciu vo svete, bude proti vám čoskoro použitá. To sme my ľudia. Homo sapiens sapiens. Koruna tvorstva a páni Zeme.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Názov: XM-25 CDTE

Typ: útočná, konvenčná, smrtiaca zbraň

Vzhľad: granátomet

Využitie: súčasť pechotnej výzbroje vhodnej na každý typ bojiska

Povstalci sa skrývajú za stenou a pozorne si kryjú krídla. Vždy keď sa k nim niekto pokúsi priblížiť, zasypú ho streľbou cez rozbité okno. Ako postupovať? Pri priamom útoku hrozia veľké straty a letecká podpora je na míle vzdialená. Jednotka však bola nedávno vybavená najnovším typom granátometu XM-25 CDTE. Obsluha postláča niekoľko tlačidiel na dotykovej obrazovke, zamieri a vypáli. Strela preletí oknom a vzápätí exploduje. Povstalci sú mŕtvi, cesta voľná.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Granátomet XM-25 vznikol za spolupráce nemeckého klasika Heckler & Koch a amerického Techsystems. Vyzerá podobne ako všetky ostatné granátomety len s mierne futuristickým nádychom. Jeho prednosťou je, že je napchatý high-tech vecičkami. Ma vlastný, vstavaný laserový zameriavač a počítač. Muníciou sú štyri ,inteligentné, 25mm projektily HEAB - High Explosive Air Burst. Operátor pomocou lasera nastaví vzdialenosť. Počítač náboje naprogramuje tak aby explodovali, ako náhle preletia požadovanú vzdialenosť. Tieto projektily sú štatisticky o 300% účinnejšie ako normálna munícia. Dostrel je okolo 700 metrov. Prvý krát boli XM-25 použité v roku 2010 vo vojne v Afganistane. Do roku 2012 by mal byť touto zbraňou vyzbrojený každý vojenský útvar USA.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tí ktorí videli Transformers 2 si možno pamätajú scénu, kde obrovský robot ničil egyptskú pyramídu a heroický agent Simmons po americky vybavil použite tajnej elektromagnetickej zbrane, ktorá nekultúrneho robota zostrelila. Americké námorníctvo niečo takéto skutočne testuje a je to na dobrej ceste dostať sa do bežnej výbavy amerického vojnového loďstva. Keďže zbrojársky priemysel je tak 20 rokov s vývojom popredu a prvé správy o úspešnom teste sú z roku 2005, možno očakávať, že pár lodí už disponuje touto technológiou v plnom rozsahu.

Názov: RAILGUN

Typ: útočná, elektromagnetická, smrtiaca zbraň

Vzhľad: delo

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Využitie: kdekoľvek ako náhrada konvenčných kanónov

Tento elektromagnetický kanón predstavuje úplne nový, revolučný typ zbrane než na aké sme boli doteraz zvyknutý. Projektily nevystreľuje zastaraným spôsobom pomocou explózie a následného tlaku ale vodivý projektil urýchľuje po dvoch koľajniciach pomocou elektromagnetického impulzu. Takto vymrštený náboj dosahuje rýchlosť mach 8 (2800m/s, M16 vystrelí náboj s rýchlosťou 930m/s). Neobsahuje ani žiadnu explozívnu zmes, na deštrukciu využíva len svoju kinetickú energiu. Výsledok takéhoto zásahu je porovnateľný s konvenčným projektilom. Ďalším plusom tejto zbrane je jej operačná zóna. Dostrel lodných kanónov používaných dnes je len nejakých 13 míľ. Ak by sa na loď inštaloval RAILGUN s rozmermi konvenčného kanónu, tak dostrel bude rekordných 100 míľ. O bezpečnosti prepravy výbušných a nevýbušných nábojov ani písať nemusím.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hoci táto zbraň vznikla v zjednodušenej podobe už v roku 1922, vraj je stále vo vývoji. Američanom sa stále nepodarilo vyriešiť napájanie takéhoto dela. Každé by potrebovalo menšiu elektráreň. Ďalším problémom je, že projektil za sebou necháva plazmový oblak, ktorý ničí koľajnice a tie treba každú chvíľu meniť. Každopádne, kapitán ktorý bude stáť proti takejto zbrani by mal mať na palube minimálne Chucka Norrisa.

Doba keď ľudia zabíjali ľudí je ,,nanešťastie,, preč. Dnes túto špinavú prácu už prenechávame strojom ktoré nebudú váhať o správnosti či morálnosti toho čo sa chystajú urobiť. Ostáva len dúfať, že sa Skynet neuvedomí a Arnold nebude musieť opäť zasiahnuť. Je už totiž dosť z formy.

Názov: MAARS (Modular Advanced Armed Robotic System)

Typ: Útočná, konvenčná, smrtiaca zbraň, prieskumník

Vzhľad: Robot na zneškodňovanie trhavín s namontovanými palnými zbraňami

Využitie: všetky druhy bojísk, strážne zariadenia

Nevyzerajú síce ako coolové roboty s dvoma rotačníkmi z Terminátora ale svoj účel splnia. Ide vlastne o upraveného pásového robota, ktorého pyrotechnici používajú na zneškodnenie trhavín. Tomuto ale namiesto ramena namontovali guľomet kalibru 7.62 a 4 granátomety. Samozrejmosťou sú infra a termo kamery, chemické, teplotné, plynové a radiačné senzory. Ovláda sa z ovládacieho centra ktoré sa zmestí do kufríka. Dokážu zdolať piesok, sneh, vodu a schody. Jeden kus tejto high-tech hračky vyjde na 60 000 dolárov.

Názov: MQ-1 Predator

Typ: útočná, konvenčná, smrtiaca zbraň, prieskumník

Vzhľad: modelárske lietadlo v životnej veľkosti

Využitie: prieskum, terénny typ bojiska

MQ-1 Predator nie je len lietadlo ale celý systém - 4 lietadlá, pozemná základňa, satelitná komunikačná sada, 55 osôb. Správy o Predatorovi sú pomerne staré. V bojoch je už od roku 1995. Slúžil zväčša na prieskumne misie ale môže niesť aj dve riadené strely Hellfire.

Názov: The Active Denial System

Typ: obranná, mikrovlnná, nesmrtiaca zbraň

Vzhľad: Hummer s veľkou mikrovlnou anténou na streche

Využitie: rozohnanie demonštrácií

V meste sa koná summit G8. Demonštranti sú v presile, majú strety s políciou, prerážajú zátarasy a snažia sa summit prekaziť. V tom príde klasický vojenský Hummer s podivným zariadením na streche. Vyzerá ako veľká anténa, ktorú používame na príjem TV signálu, akurát že táto je plochá a nie parabola. Otočí sa smerom k davu a je počuť bzučanie. V okamihu sa dav rýchlo rozuteká čo najďalej od Hummera. Čo sa stalo? Okrem bzučania nebolo nič vidieť ani počuť.

Na dav bola práve použitá najnovšia mikrovlnná, nesmrtiaca zbraň. ADS vysiela vysokovýkonný lúč mikrovlnného žiarenia s frekvenciou 95GHz. Rovnaký aký vzniká v mikrovlnke. Tento lúč excituje molekuly vody pod pokožkou a človek má pocit, že horí. Zbraň je vraj nesmrtiaca. Vraj. Nezasahuje vnútorné orgány a mäso, len bunky tesne pod pokožkou.

Názov: Long Range Acoustic Device

Typ: obranná, zvuková, nesmrtiaca zbraň

Vzhľad: čierne kruhové lízatko

Využitie: rozohnanie demonštrácií

Táto zbraň je určená na podobné akcie ako predchádzajúca ADS s tým rozdielom, že tu sa využívajú zvukové vlny. Kolísavý vysoký tón spôsobuje bolesť. Kúpiť si ho môže v podstate hocikto, napríklad výletné lode ho používajú ako obranu pred pirátmi alebo lovci veľrýb na odplašenie greenpeaceákov.

Názov: PHASR Personnel Halting and Stimulation Response Rifle

Typ: útočná, svetelná, nesmrtiaca zbraň

Vzhľad: puška s reflektorom namiesto hlavne

Využitie: policajné zložky

PHASR je zbraň, ktorá vysiela lúč svetla určitej frekvencie, na ktoré je človek citlivý. Môže človeka dočasne oslepiť, dezorientovať a vyvolať nevoľnosť či bolesť hlavy. Zvyčajne býva len ako bonusové vybavenie klasických strelných zbraní.

Názov: Dragon Skin

Typ: nepriestrelná vesta

Vzhľad: klasická nepriestrelná vesta

Využitie: súčasť výstroje bezpečnostných zložiek

Dragon Skin, v preklade dračia koža, je nepriestrelná vesta podobná tým ktoré poznáme. Je zložená z modernejších materiálov ale jej odolnosť je v tom, že sa skladá z nepriestrelných krúžkov ktoré sa navzájom prekrývajú (vyzerá to potom ako šupiny) a tak lepšie absorbujú náraz.

Názov: EMP (Electromagnetic Pulse)

Typ: útočná, elektromagnetická, nesmrtiaca zbraň

Vzhľad: bomba

Využitie: taktická zbraň hromadného ničenia

Teroristi v centre mesta uložia bombu. Skryjú sa a odpália ju. Dôjde však len k veľmi malej explózií a mestom sa prerúti modro-biely elektromagnetický záblesk. Zrazu všetko zhasne. Mesto sa ponorí do absolútnej tmy. Auta sa zastavia. Výťahy zaseknú. Lietadlá a vrtuľníky sa rútia k zemi. Nesvieti jediná žiarovka, nefunguje jediný stroj. Ako je to možné?

Bomba vyvolala vysoko intenzívny, širokopásmový, veľmi krátku dobu trvajúci výron elektromagnetickej energie, ktorý spôsobil absolútny energetický blackout. Kovové predmety sa správali ako antény v ktorých sa indukuje vysoké napätie. Spolu s vysokým prúdom ničí všetku neodtienenú, neuzemnenú elektroniku. Najničivejší účinok má na polovodiče a tranzistory. Na organizmy nepôsobí. Po útoku takouto zbraňou je treba vymeniť takmer celú elektrickú sieť.

Berte prosím do úvahy, že tento článok je laický a má len všeobecne informovať. Je určený širšiemu okruhu ľudí. Preto mi, páni technici, odpusťte ak som zle použil nejaké technické termíny alebo neúplne vysvetlil zložité fyzikálne javy. Na to nemám diplom.

Tomáš Kvasňovský

Tomáš Kvasňovský

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu