reklama

Kaštieľ v obci Stakčín

Stakčín je vcelku veľká a aj celkom pekná, východo východo východo východoslovenská obec. :-) Nachádza sa 257m n. m., vo východnom okraji Nízkych Beskýd. 7 km na VSV od Sniny. Stakčín sa prvý raz spomína v roku 1492. V polovici 16. storočia mala obec 8,5 porty, 4 želiarov a 2 šoltýsov, takže nie je vylúčené, že pochádza ešte z 15. storočia. Patrila humenských Drugethovcom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Kaštieľ – predný trakt (1914)
Kaštieľ – predný trakt (1914) (zdroj: Ing. Miroslav Buraľ - pravdepodobne)

Začínam kaštieľom v Stakčíne - dá sa o ňom zohnať asi najviac informácii a fotografií. Čo sa o niektorých ostatných kaštieloch povedať nedá.

Históriu obce moc nebudem rozvádzať. V obci sa nachádza kaštieľ, pôvodne rokokový, postavený začiatkom druhej polovice 18. storočia. V štyridsiatych rokoch 19. storočia bol prestavaný a v druhej polovici 19. storočia upravený. K úpravám kaštieľa došlo aj po druhej svetovej vojne. Pôvodne to bola stavba prízemnej blokovej obdĺžnikovej budovy so stredným arkádovým rizalitom na oboch stranách. Pôvodné priečelie sa zachovalo na vstupnej fasáde s rokokovou úpravou manzardovej strechy. K tejto budove pristavali v 40. rokoch 19. storočia nový trakt, ktorý pozmenil pôdorys kaštieľa na štvorcový. Priečelie nového traktu zakončili šestbokými malými nárožnými vežičkami a celú fasádu členili romantickými lomenými oknami, situovanými do silných lizénových rámov. Ku kaštieľu patrila klasicistická hospodárska budova z prvej polovice 19. storočia, členená pilastrami a malými nadokennými rímsami.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V polovici 19. storočia barón Ján Fröhlich postavil kaštieľ v rokokovom slohu. Na základe údajov z roku 1869 vieme, že v ňom bolo 25 izieb, 2 komory a jedna kuchyňa. Ku kaštieľu patrila i jedna sýpka, pivnica, kôlňa, sklad a dve maštale.
Pred kaštieľom na mlynskom prítoku z Cirochy dal vybudovať veľký rybník. Voda z rybníka bola odvádzaná k vodnému mlynu, ktorý vtedy stál v blízkosti dnešného pomníka s tankom. V okolí rybníka sa v uvedenom období zakladal nový anglický park. Grófsky záhradník býval v budove, ktorá stála v blízkosti gréckokatolíckej cerkvi.
Za kaštieľom sa nachádzal starý park a francúzske záhrady. Severnejšie od nich, kde dnes stojí rímskokatolícky kostol a škôlka, sa rozprestieral grófsky sad. Budova správy kaštieľa a lesná správa sa nachádzala na mieste, kde sú dnes bytovky na Ulici parkovej.
Súčasťou pánskeho majetku bola i hájenka pri Chaľcanovcovom potoku a rybník na potoku Rakovec, ktorý sa spomína už v roku 1660.
V druhej polovici 19. storočia bol kaštieľ grófom Filipom Eugenom značne rozšírený na úkor francúzskych záhrad. Pristavaný bol nový trakt v neogotickom slohu, ktorý pozmenil pôdorys kaštieľa na štvorcový. Ten bol prepojený so starým traktom osembokovým átriom. Priečelie nového traktu bolo zakončené šesťbokými malými nárožnými vežičkami. Posledné stavebné úpravy na kaštieli boli vykonané po druhej
svetovej vojne v súvislosti s jeho následným kultúrno-spoločenským využívaním (kultúrny dom, kino, knižnica, miestnosti pre spoločenské organizácie). V súčasnosti kaštieľ je vo vlastníctve obce. Z hospodárskych objektov sa zachovala iba kamenná sýpka z 19. storočia a hrádza rybníka na potoku Rakovec.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo sa týka súčasného stavu - je žalostný (ale na druhej strane aspoň nieje rozpadnutý). Kaštieľ viac menej chátra a spomínané stavebné úpravy po druhej svetovej vojne mu tiež nepomohli. Z veľkého a pekného parku ostalo pár starých stromov (dúfam, že nepodľahnú výstavbe). Pred obcou by mohol byť nejaký pútač alebo informácia že sa v tejto obci nachádza kaštieľ. Ak by boli peniaze a trochu sa zreštauroval, mohol by byť aspon menším lákadlom aj pre turistov, ktorí prechádzajú obcou.

Čo sa týka ostatných fotografií, keď sa naučím ako ich pridať na stránku viacej tak ich doplním :-)

Použitá literatúra:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

S T A K Č Í N
prírodné, kultúrno-historické zaujímavosti
a turistické možnosti
(s anglickým a nemeckým resumé)
1. vydanie
Autor: © Ing. Miroslav Buraľ

Z MINULOSTI K DNEŠKU

Autori: Peter Adamov, Štefan Polovka, Andrej Sivčo

Tomáš Ontkóc

Tomáš Ontkóc

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Chalan, ktory ma rad pamiatky a prirodu vychodneho slovenka a zvlast najvychodnejsej casti slovenska.Nuz a chalan, ktory vramci IT dokaze zohnat skoro vsetko :-) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu