Príchod na farmu
Už samotná cesta rakúskymi dedinkami bola zážitkom. Zelené lúky s farebnými kvetmi a na nich pasúce sa kravy. Žiaden gýč. Alpská realita. Poschodové drevené domy s nízkymi sedlovými strechami. Poriadok a čisto.

Pôvodne som si myslel, že idem do Tirolska, ale predsalen som sa dnes dozvedel, že som v Salzbursku. Ale ukľudňujem sa tým, že je to vlastne na hranici s Tirolskom, tak aspoň čosi :-D.
Domácich zjavne nezaujíma, keď im tvrdím, že mám nemčinu na úrovni solídnych základov, a bavia sa so mnou len po nemecky :) Tak sa snažím, čo to dá, a už prestávam riešiť môj najväčší mínus, ktorým je hneď po slovnej zásobe, skloňovanie :) Ako mi príde na jazyk, tak to z úst vyjde :-D Na 90% im rozumiem, a oni sa tvária aj tvrdia, že aj oni mne. Ale keď na mňa rozprávajú, tak sa snažia hovoriť po rakúsky. Lebo to, čo inak dávajú, je pre mňa absolútne nezrozumiteľné a pripadá mi to ako holandština :)
Ale poďme pekne po poriadku. Prichádzam na farmu so vzrušením, čo ma bude čakať. Čaká ma nič. Teda nikto... Klopem, ale dvere sú zamknuté. Tak sa zatiaľ aspoň zoznamujem so psom, s kravami a kozami v maštali. Vychutnávam si tú krásnu zelenú prírodu. Popŕcha. Po zhruba hodine prichádza auto. To určite budú oni :) Po krátkom privítaní som nedočkavý do práce a zarovno s domácimi hádžem na seba staré oblečenie a už kŕmim kravy, kozy a kone senom a mením kozičkám vodu. A dojím.. Teda aspoň sa pokúšam :) Pani domáca mi ukazuje jednoduché ťahy, no pokým ona následne nadojí 2 plné hrnce, ja napĺňam spodok svojho hrnčeka asi dvomi decami teplého mlieka. Nevadí. Zajtra skúšam ďalej :) A snáď už ani nespadnem z tej krpatej jednonohej stoličky, na ktorej sa pri dojení snažím sedieť :)
Pred večerou domáci ešte stihnú predať inému hospodárovi 3 kozičky, ja sa snažím vybaliť a k večeri prichádzam s fľašou slovenskej slivovice. Domácemu pekne zasvietili oči a skrsol úsmev na tvári. Po večeri plnej dobrôt z tunajšieho dvora domáci nalieva po štamprlíku. Ešte prehodíme pár viet po nemecky a pomaly ideme spať, lebo ráno vstávame pred siedmou.

Prvý deň na farme
Po raňajkách začíname deň čistením maštalí, akonáhle vyjdú kravy na pašu. Nedojedené seno po kravách dávame do stajne koňom a pozametáme maštaľ. Dnes na farmu prišiel aj Štefan, ktorý tu chodí vypomáhať každý 2.týždeň. S pánom domácim kosia trávu pre zvieratá, dokonca o 2 dni skôr, lebo má pozajtra pršať. Domáci zvyknú počúvať pri jedle, prípadne aj pri práci v syrárni, správy v rádiu, a to najmä kvôli počasiu, lebo od toho závisí druh práce na dvore a plánovanie na nasledujúce dni.
Dopoludnia som si vyskúšal aj prácu v syrárni, kde som dával syr do formičiek a miešal mlieko, ktoré sa za pomoci syridla začalo premieňať na syr :) Pán domáci mi potom ešte ukázal pivnicu, kde nechávajú dozrieť vyrobený syr. Niektoré druhy pol roka aj rok.
Na obed pani domáca udusila bravčové rebierka a mali sme k nim jemne opečené varené zemiaky. Bolo to výborné. Na raňajky jedávame domáci chlieb s domácim maslom a marmeládou alebo medom. Na večeru sa podávajú rôzne druhy domáceho kozieho alebo kravského syra a domáca šunka / prosciutto. Stôl nie je preplnený, ale jedla je dosť a v každom kúsku syra a šunky cítiť kus ľudskej práce. Mnohé syry by som si v obchode isto nekúpil, ale tu si vychutnávam aj syr s hrozienkami, či jeden obalený v bylinkách. Každý z nich má inú, jedinečnú a príjemnú chuť. A na "Guten apetit" môžem zabudnúť, tu sa vraví "Mahlzeit".