reklama

Vitajte na Spišskom hrade..

Vitajte na Spišskom hrade. Veta, ktorou Vás privíta každý sprievodca na našom najväčšom stredovekom hrade. Preto aj ja musím začať týmito slovami. Vitajte teda na Spišskom hrade. Presnejšie na jeho malej virtuálnej prehliadke..

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)
Jeden z najväčších stredovekých hradov Európy - Spišský hrad
Jeden z najväčších stredovekých hradov Európy - Spišský hrad (zdroj: Kamil Tomčofčík)

Spišský hrad sa nachádza v nadmorskej výške 634 metrov nad morom a patrí medzi najrozsiahlejšie hradné komplexy Európy. Hradný kopec bol za miesto ľudského sídliska vybraný už v piatom tisícročí pred Kristom. Najmohutnejšie praveké osídlenie spadá do obdobia prelomu letopočtov, keď si na ňom svoje sídlisko vybudoval ľud tzv. Púchovskej kultúry, významne ovplyvnený keltskou kultúrou. Mohutné slovienske hradisko stálo na susednom kopci Dreveník už v 7. storočí. Zánik tohto hradiska spadá až do obdobia začleňovania dnešného územia Spiš do Uhorského kráľovstva.

V 12. storočí sa život znova presúva na hradný kopec, kedy v jeho najvyššej časti bola vybudovaná mohutná obytná veža typu Donjon. Krátko po jej výstavbe došlo k jej zrúteniu. V 13. storočí bola vybudovaná dnešná strážna veža a Románsky palác. Hrad v roku 1241 odolal útoku Mongolov (Tatárov). V nasledujúcom období k hradu pribudlo Románske predhradie a neskôr aj dnešné stredné nádvorie. Najrozsiahlejšie stavebné úpravy vykonal Ján Jiskra z Brandýsa v polovici 15. storočia. Vtedy vzniklo najväčšie dolné nádvorie. V jeho priestore stála pevnôstka kapitána jiskrových vojsk. Po odchode vojakov hrad získala šľachtická rodina Zápoľských. Hrad prebudovala na reprezentačné šľachtické sídlo. Na Spišskom hrade sa narodil Ján Zápoľský, ktorý sa stal uhorským kráľom. Neskôr bol hrad aj vo vlastníctve bohatej rodiny Turzovcov. Poslednými majiteľmi boli Čákiovci. V 18. storočí bol však hrad nepohodlný a jeho údržba bola veľmi nákladná. Majitelia si vybudovali kaštiele v blízkych dedinách a hrad opustili. Opustený hrad v roku 1780 zničil rozsiahly požiar. O jeho obnovenie sa už nikto viac nepokúsil.

Pozrite sa teda na Spišský hrad mojimi očami..


Pohľad na Spišský hrad od Spišského podhradia

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SH1
SH1 




Pohľad od pohoria Branisko

Obrázok blogu




Expozícia archeológie na hornom hrade

Obrázok blogu




Bastión hradu

Obrázok blogu




Tieto hradby chránili hrad pred nepriateľom 600 rokov

Obrázok blogu




Paláce Zápoľských

Obrázok blogu




Tesne pod hradom

Obrázok blogu




Keď sa zotmie..

Obrázok blogu




Spišský hrad je od roku 1993 súčasťou Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Spišský hrad online

Kamil Tomčofčík

Kamil Tomčofčík

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zoznam autorových rubrík:  Spišský hradSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu