reklama

Deti na "vodítku"

Po opustení Slovenska a zavítaní do nového kraja, som sa rozhodla viac ho spoznávať. A tak zisťujem obrovskú pravdivosť onoho známeho - Iný kraj, iný mrav. Veci, ktoré sú tu iné je dosť a tak si vezmem na mušku jednu, ktorá ma tu upútala asi ako prvá z nich. Je to mierne strelená odchýlka od štandardného „VOĽNÉHO" chodenia detí na prechádzkach, čo je úplne normálna vec u nás doma. Tu sa deti dosť často ocitajú na vodítkach ako psíci a hoci ma to v prvom momente šokovalo, pustila som sa do hľadania dôvodov tejto čudnej metódy „venčenia detí".

Písmo: A- | A+
Diskusia  (50)
Obrázok blogu

Zoberme si to ale z toho hľadiska, že čo by malo byť na tom vlastne šokujúce keď ako sa tak pozerám vôkol seba, veru dakedy ani neviem identifikovať, že či to dievča, čo tlačí kočík alebo ťahá to dieťa ako na špagáte štýlom „ POĎ PSÍČEK POĎ" či je to jeho opatrovateľka, sestra, alebo - čo je vždy najpravdepodobnejšie - jeho matka. Tak potom prečo sa vlastne čudovať tomu, že deti sú na vodítku namiesto toho aby ich matka držala za ruku, keď sú to len deti majúce deti a jediné o čo im ide je asi najjednoduchší (ale sotva najlepší) spôsob dopravenia dieťaťa z bodu A do bodu B... Ale ako tak vidím a zisťujem, každá matka má na to iný dôvod a keď sa nad tým zamyslím, môžem ich rozdeliť do troch skupín.
Najmladšia skupina sú matky tak vo veku okolo tých 15 rokov. V robote som mala kolegu, ktorý mal šestnásť rokov a jedného dňa prišiel šťastný do roboty a ukazoval mi darčeky ktoré kúpil pre svoju priateľku. Nehovoriac o tom, že darčeky ktoré pokúpil svedčili o tom (a čo by som nemala zabudnúť podotknúť), že môj kolega sa mal stať čoskoro otcom pričom jeho priateľka, nastávajúca mamička mala ledva 16 rokov.
Kolega začal vyťahovať darčeky ktoré kúpil pre svoju milovanú a jednu z vecí vytiahol takmer víťazoslávne a podával mi ju s hrdosťou vraviac: „Pozri aké je super a aká kvalita!" A ja pozerala som na tých pár kúskov špagátov a čudovala sa, že čo je na tom také super. Ako mi tak kolega rozprával zistila som, že dané VODITKO je nástroj ktorý (aj v tomto prípade) slúži pre sebadôveru mamičky a pre jej dobrý pocit, že sa vie o dieťatko dobre postarať a že nebude mať problém s ním chodiť v rušných uliciach Nottinghamu. Zdá sa mi, že mladé mamičky si zaobstarávajú túto pomôcku najmä pre potlačenie strachu, že by sa mohlo niečo stať a veria, že je lepšie držať dieťa nakrátko. Ale vôbec ich nenapadne, že držaním za ruku preň robia oveľa viac než že sa starajú o to aby sa mu niečo nestalo, ale mu aj pomáhajú cítiť lásku. Ale nad láskou zjavne víťazí strach z toho ako by asi znel konečný verdikt v prípade ak by sa niečo stalo a dieťa by na vodítku nebolo. Verejnosť by pravdepodobne označila za nezodpovednú pretože nevyužila tak jednoduchú pomôcku. To konštatujem podľa toho ako to vnímam ja.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Druhú kategóriu tvoria mamičky, ktoré majú pocit, že ich dieťa je príliš zvedavé a neposedné a ich vrtkavosť je väčšia ako vrtkavosť a zvedavosť iných detí. Tak si mamičky skrátka povedia: „Dám ho radšej na vodítko ako by som mala stále za ním behať a dávať naň pozor." Takto sa chcú mamičky odbremeniť od toho aby behali za zadočkom vlastného dieťatka a zveruje kontrolu svojho dieťaťa krátkemu vodítku. Dakedy keď sa tak zahľadím na takto pripútané dieťa a vidím ako sa chce rozbehnú a daná šnúra obmotaná okolo jeho telíčka mu v tom zabráni zostanem stáť v nemom úžase. Čo sa to dieťa z toho naučí? Že život sú reťaze ktoré mu bránia ísť kam chce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tretiu skupinu tvoria mamičky, ktoré daný predmet používajú skôr ako „macherstvo". Kúpia si ten najkvalitnejší a najmodernejší a svoje dieťa si priťahujú a odťahujú od seba ako keby chceli celému svetu ukázať: POZRITE SA NA TÚ VYMOŽENOSŤ!

Obrázok blogu



Myslím, že dané vodítko bolo stvorené na to, aby chránilo dieťa pred nebezpečenstvom a matku uisťovalo, že jej dieťa je vo väčšom bezpečí ako bez neho. Celé sa to snažím vnímať tak, že vodítko niektorým matkám pomáha a cítia sa sebavedomejšie vo výchove dieťaťa, obzvlášť na prechádzkach. Nemám ale pocit, že by dieťa bolo stotožnené s touto vecičkou. Obmedzuje to ich zvedavosť a chuť a právo bezstarostne si pobehovať a spoznávať svet. Vodítko je tu brané len ako dobrá vec a zdá sa mi, že každá matka to tu s radosťou využíva. Ak sa budete prechádzať po uliciach Anglických miest uvidíte matky prechádzajúce sa s dieťatkom na vodítku na každom kroku. Dúfam len, že tu nebudem keď tie deti vyrastú.

Tatiana Tóthová Paulíková

Tatiana Tóthová Paulíková

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Keď sa dostaneš do úzkych a všetko je proti Tebe, až to vyzerá, že už nemôžeš vydržať ani sekundu, nevzdávaj sa, lebo to je ten čas! Ten pravý čas keď nájdeš nové svetlo a novú silu a šanca ktorú dostaneš to bude Tvoj znovuzrodený svet. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu