reklama

Dostihy mojimi očami

Dlhú dobu som už túžila ísť na dostihy ale nikdy sa nenašiel čas alebo......nevyšlo to. Ale sobota bol mojím prvým dostihovým dňom a určite nie posledným.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Každú nedeľu chodíme na market. Je to miesto kde sa nachádza aj dostihová dráha. Vždy sa tam v duchu zamyslím ako to môže vypadať v skutočnosti na takých dostihoch. Zatiaľ som ich sledovala len v televízore. Moja túžba vidieť ich na živo sa každým marketom zväčšovala. Netrvalo dlho a moje blížiace sa narodeniny moju túžbu premohli k činu. Lístky kúpil môj manžel a venoval mi dostihy ako darček. Stala som sa aj členkou dostihového klubu. Nemám žiadne privilégia ale aspoň budem informovaná o každom dostihu čo bude nasledovať a záleží už len na mne či sa naň rozhodnem ísť. Dostala som hneď informáciu aj o dostihu na ktorý sme si už kúpili lístky. Môj prvý dostih bol pod názvom Ladies night. A prečo? Asi preto, že brána sa otvorila ku večeru okolo piatej hodine a celé podujatie trvalo do noci. Zaujímavosťou tohto dostihu tiež bolo, že Ladies ktoré sa rozhodli zúčastniť dostihu mali prísť v starodávnom oblečení. Páni zas mali mať klobúk. Samozrejme, že sa našli aj ľudia ktorí danú podmienku ignorovali ale.... Ja som bola nadšená predstavou obliecť sa do starodávneho oblečenia. Tak sobotňajšie predpoludnie som strávila nakupovaním vhodného oblečenia pre mňa a nejakým pekným klobúčikom pre môjho muža. Nakoniec sme sa rozhodli, že si kúpime oblečenie ktoré je zároveň aj starodávne ale aj vhodné na dnešnú dobu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Pred piatou hodinou sme sa vybrali na dostihy. Od nášho domu je to asi dvadsať minút peši a cestu nám spríjemňovalo slniečko. Po príchode na dostihy sme zistili, že prvý dostih sa mal začať tak okolo šiestej hodine a tak sme mali ešte čas na pohár piva, vypočutie si danej kapely čo tam spríjemňovala atmosféru. Stihli sme si aj popozerať areál a zistiť na aké miesto sme si kúpili lístky. Pri ich kúpe sme to nevedeli kde dané miesto je a tak sme teda až na dostihu preskúmali areál. Miesta pre divákov boli rozdelené do troch častí. Jedna z častí bola v reštaurácii z ktorej sa obecenstvo mohlo pozerať a aj ujedať si zo zakúpeného jedla / pripadala mi to časť zbohatlíkov / ďalšia časť bola balkónového typu a tretia časť piknikového typu. Ako sme zistili pri obzeraní areálu my sme patrili do piknikovej časti a tak sme sa pohodlne usadili do trávy a začali snívať ako si to spríjemníme na ďalší dostih prinesením deky a nejakých tých maškŕt.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Zo snívania nás vytrhol hlásateľ a jeho informácia o programe ktorý bude nasledovať. Po tejto informácii už nasledoval prvý pretek. Odštartovali ho mladé slečny, ktoré začali pretekať tento rok alebo tento deň mali svoj prvý pretek. Vzdialenosť prvého dostihu bola 1,7 km čo bol skoro ako celý okruh, ktorý bol voľným okom ťažko viditeľný. Aby sa dali lepšie pozorovať preteky, približovala nám ich veľká obrazovka. Za ktorú sme boli vďační lebo štart prvého dostihu ale ako aj tých ostaných nebol možný vidieť na vlastné oči. Ako to už na dostihoch býva nie je dôležité kto vybehne prvý ale kto ako prvý dobehne do cieľa. Ten sme zhodou okolností mali rovno pod nosom a tak sme mali možnosť vidieť ako kone prechádzali cieľom. Po preteku sa udeľovala cena a bol rozhovor s víťazom. Prvý pretek vyhrala slečna / a to treba pripomenúť lebo sama sa tým pochválila / ktorá sa zúčastnila aj dostihu v Bratislave a ako aj tu aj tam pretek vyhrala.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

 Po rozhovore nasledovala prehliadka koní ktoré sa zúčastnili ďalšieho preteku. Druhý pretek odštartovali džokeji a vzdialenosť dostihu bola 0,7 km. Štart aj keď to bola vzdialenosť kratšia nebolo vidieť a tak zas nám dostih dopomohla vidieť obrazovka ale záver sme si pekne vychutnali pekne z blízka. Nasledovalo oceňovanie víťazov. Neoceňovali sa len džokeji ale potom aj páni, ktorí sa zúčastnili súťaže / prebiehala v prvých dvoch kolách / pod názvom „Najlepšie oblečený džentlmen". Tu sa ale musím priznať, že táto súťaž mohla dopadnúť aj lepšie. Páni, ktorí boli vybratý boli z časti pri reštaurácii a podľa môjho názoru nič nemali na sebe extra oblečené čo by nasvedčovalo, že by mali vyhrať. Jedine ak ich snobský pohľad a plná peňaženka. Nechcem tým nikoho uraziť ale neviem z akého dôvodu do súťaže boli zapojení len páni z časti pri reštaurácii. Zrejme je to asi preto aby džentlmeni, ktorí boli víťazi s radosti potom obohatili dostihy svojim sponzorským darom. Nálada bola ale úžasná a na záver nasledovala prehliadka koní, ktoré sa zúčastnili nasledujúceho preteku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Nasledoval dostih pre džokejov a džokejky a to na dĺžku preteku 0,7 km. Neviem ani čo dodať lebo každý jeden pretek mal v sebe niečo unikátne. Aj po tomto preteku sa ocenil víťaza ale tiež oceňovali Ladies, ktoré sa zúčastnili súťaže pod názvom „Najelegantnejšie oblečená dáma" / súťaž prebiehala počas prvých kôl / Výsledok súťaže a ani oceňovanie dám sme nevideli. Rozhodli sme sa radšej pozrieť do časti kde sa pripravovali kone na pretek. Bolo to priestranstvo kde sa kone sedlali a čistili a tiež prechádzali so svojimi zverencami. „Je to unikátny pohľad vidieť toľko krásnych koní" Obdivovanie koní na tomto mieste sme museli prerušiť lebo nasledoval pretek už v poradí štvrtý a týkal sa džokejov s dĺžkou dráhy 0.9 km.

Obrázok blogu

Po dostihu sme celú prestávku strávili na už spomínanom mieste pri koňoch kde sa pripravovali na dostih alebo tam už len relaxovali. Nevedela som sa na ne vynadívať ale so zapadajúcim slnkom sa začal záverečný pretek. Odštartoval sa o ôsmej hodine a dĺžka bola 1,7 km. Zúčastnili sa ho džokejky aj džokeji. Pohľad na tento posledný pretek bol prenádherný. Dráha presvetlená západom slnko a bežiace kone na ktoré tiež dopadal lúč slnka. Bol to dostih presýtený romantickou atmosférou a mne pripadal ako najkrajší sen.
Dostihový podvečer pokračoval do noci popíjaním si drinkov a počúvaním kapely, ktorá spríjemňovala atmosféru dostihu po celý čas. .

Obrázok blogu
Tatiana Tóthová Paulíková

Tatiana Tóthová Paulíková

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Keď sa dostaneš do úzkych a všetko je proti Tebe, až to vyzerá, že už nemôžeš vydržať ani sekundu, nevzdávaj sa, lebo to je ten čas! Ten pravý čas keď nájdeš nové svetlo a novú silu a šanca ktorú dostaneš to bude Tvoj znovuzrodený svet. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu