Koreň čakanky sa zbiera na začiatku jari alebo na jeseň, ešte pred prízemnými mrazíkmi. Pozbierané korene dôkladne opláchnite a narežte na asi 15 cm kúsky. Suší sa pri teplote 50 ° C, v dobre vetranej miestnosti.
Kvety je najlepšie zbierať za neskorého slnečného popoludnia.
Liečivé účinky
masť z čakanky je vhodná na zapareniny, vredy alebo ekzémy
mastička zmierňuje aj opuchy a bolesti kĺbov
kvety sú využívané do kvapiek na očné zápaly
šťava z čakanky priaznivo pôsobí na slezinu, pankreas, pečeň a krvné riečisko (aj srdce)
šťava z koreňa vraj tiež podporuje rast vlasov
uľahčuje trávenie
má protizápalové účinky
pôsobí močopudne a žlčopudne a vytláča močové a žlčové kamene
má mierne laxatívne účinky
Čakanka šalátová je na rozdiel od čakanky obyčajnej zelenina!