Po usušení zápach z listov nahradí príjemná vôňa.
Využiť sa dajú všetky jeho časti od koreňov, cez stonky a listy až po semená. U nás sú však najčastejšie využívané semená, ktoré sa po usušení rozdrvia na prášok. K ich zberu je najvhodnejší júl a august, sušia sa pri teplote do 35 ° C.
Stonky a listy nemajú dlhú trvanlivosť, je vhodné ich zabaliť do vlhkej utierky a vrecka, takto vám v chladničke vydržia pár dní. Usušené semená skladujte na suchom a chladnom mieste.
Korene zbierané po odkvitnutí sú v juhovýchodnej Ázii varené ako zelenina.
Liečivé účinky
podporuje žalúdočnú činnosť a tiež chuť do jedla
zlepšuje trávenie
pomáha pri hnačkách a žalúdočných chrípkach
je močopudný
listy koriandra pôsobia protizápalovo a sú ľahkými analgetikami
obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerály
dokáže znižovať horúčku
je účinný proti baktériam a vírusom
osviežuje dych
využvía sa pri anémii
pozitívne pôsobí na cholesterol
pôsobí ako prevencia proti rakovine
pomáha pri ekzémoch, alergiách a mykózach
posilňuje imunitný systém
Toto korenie pridávajte do pokrmov až pred koncom varenia, tým si zachová výraznejšiu arómu a viac liečivých účinkov.