Táto rastlinka má široké využitie v liečiteľstve, kozmetike a kuchyni. Poznáme asi 15 druhov mäty, z ktorých je u nás najčastejšia mäta vodná, klasnatá, kučeravá alebo naša známa mäta pieporná.
Zberať môžete listy aj vňať, tú ešte pred tým, ako mäta rozkvitne a sušte ju v tenkých vrstvách v tieni. Listy sa dajú zberať po celé leto a ich sušenie je podobné ako pri vňati. Ak chcete využiť umelé teplo, nesmie teplota presiahnuť 35 °C.
Sušená mäta by sa mala skladovať v uzatvárateľných nádobách, na tmavom a suchom mieste. Listy dajte vkľude zamraziť alebo ich zakonzervujte v oleji a octe. Čerstvú mätu spotrebujte čo najrýchlejšie, pretože rýchlo vädne.
Mätu skladujte maximálne 1 rok!
Liečivé účinky
má pozitívne účinky na trávenie
tlmí prekyslenie a pálenie záhy
pomáha pri zažívacích ťažkostiach, plynatosti a črevných kŕčoch
uvoľňuje upchatý nos
pri bolestiach svalov či nervov, vmasírujte do pokožky mätový olej
čaj dokáže upokojiť morskú chorobu a nevoľnosť
povzbudzuje chuť do jedla a prináša celkovú úľavu po jedle a pri nafúknutom bruchu
na bolesti v krku je najlepšie kloktať nálev z mäty
má dezinfekčné účinky - je skvelý na chrípku, nachladnutie a iné ochorenia dýchacích ciest
stres, pocit napätia, nespavosť a bolesť hlavy potlačíte inhaláciou mätového nálevu
obklad pomôže k rýchlejšiemu hojeniu poranenej kože
V čajových zmesiach sa môže mäta piť bez obmedzenia, pokiaľ ju však pijete samotnú, urobte si každých 10 dní aspoň 7 dní pauzu.