V kuchyni sa používajú mladé výhonky, stopky a korene, listy sa kvôli ich horkosti nevyužívajú.
Korene zbierajte v prvom roku buď na jar, skôr ako vyrastú listy, alebo na jeseň. Koreň sa očistí a asi na 3 minútky ponorí do vriacej vody, potom ho rozpoľte a rýchlo vysušte pri teplote do 50 ° C.
Liečivé účinky
je močopudný, čistí obličky
odvádza z tela škodlivé látky
čistí krv
podporuje rast vlasov a pomáha pri lupinách
jedna z najúčinnejších bylín na problematickú pleť (akné, mastenie)
odvar z koreňa je tiež dobré používať ako oplachovú kúru pri plesniach pokožky
sparené listy upokoja nepríjemné svrbenie po bodnutí hmyzom, vyrážky, pomliaždeniny a opuchy
urýchľuje hojenie odrenín, rán, kožných vyrážok a vredov
využíva sa pri cukrovke
účinný na zápaly dutiny ústnej a ochorení kĺbov
koreň je tiež odporúčaný na reumu, hemeroidy a žalúdočné bolesti