Bazalku je vhodné zberať v období, keď začína kvitnúť (čo môže byť už v priebehu júna), pretože v túto dobu je jej aróma najsilnejšia.
Akonáhle bazalku odrežete, musíte ju ihneď spracovať, inak rýchlo stratí svojú výraznú chuť.
Pokiaľ by ste si chceli bazalku ponechať na neskôr, je najlepšou voľbou mrazák, pretože len tak si bazalka uchová všetky liečivé látky! Ak ju chcete usušiť, rozložte ju do tenkých vrstiev a dajte ju na tienisté miesto. Teplota pri sušení by nemala byť vyššia ako 35 °C.
Tip: Bazalka je vhodná hlavne do omáčok, polievok, cestovín, mäsa alebo na pizzu, pretože pri tepelnom spracovaní sa jej chuť ešte znásobuje.
Liečivé účinky
Keďže má bazalka veľký obsah vitamínu C, minerálnych látok, silíc a trieslovín, je jej využitie v zdravotníctve veľmi rozsiahle.
zvyšuje chuť do jedla
proti nadúvaniu
povzbudzuje tráviacu činnosť
stimuluje tvorbu žlči
odbúrava tuky
inhalácia éterických olejov a nálevov je jedným z najúčinnejších prírodných antidepresív
kompletne zlepšuje metabolizmus
kloktadlo je dobré na afty a zápaly ďasien
účinný na bolesti kĺbov, reumatických problémov a pomliaždeniny
éterický olej zmierňuje bolesti hlavy
obklady zo šťavy z listov sú výborné na zle sa hojace rany, bodnutia hmyzom alebo zapareniny
Nedoporučuje sa tehotným alebo dojčiacim ženám a deťom do 12 rokov.