Vňať a listy zberajte ešte pred rozkvetom, v chladnejších a suchých dňoch, pretože, pri vyšších teplotách sa obsah účinných látok znižuje.
Zber usušte čo najrýchlejšie v tieni alebo za použitia umelého tepla. Teplota by nemala presiahnuť 35 °C.
Správne usušená medovka si uchová rovnakú farbu aj vôňu.
Liečivé účinky
tlmí bolesť
zmierňuje stavy úzkosti
na nechutenstvo a bolesti žalúdka je dobré medovkové víno z čerstvých listov
znižuje krvný tlak
zabraňuje nadúvaniu
na upokojenie je najlepšie si pridať do kúpeľa odvar z medovky
na reumu a bolesti kĺbov prikladajte obklad namočený v náleve
pri nespavosti pite medovkový čaj
lieči opary (prevenciou je potieranie pier čerstvým listom medovky)
pôsobí proti stresu