Kustovnica alebo Goji dorastá do výšky až 3 m, má vajcovité až kopijovité listy a fialové kvety, ktoré kvitnú od júna do septembra. Rodí bobule oranžovo-červenej farby, ktoré dozrievajú od augusta do októbra, pre tie sa tiež kustovnica aj pestuje.
Plody môžete konzumovať ako čerstvé, tak sušené. Tie sa zbierajú, akonáhle je zrelých asi 90% úrody, sušia sa najlepšie rozprestreté v polotieni. Pri sušení s plodmi nehýbte, inak by došlo ku stratám vitamínov aj chuti.
Plody kustovnice majú sladko-kyslú chuť, tá sa veľmi podobá brusniciam, šípkam a jablkám. Používajú sa rovnako ako hrozienka.
Liečivé účinky
majú blahodarné účinky na ľudské zdravie - považuje sa za rastlinu spomaľujúcu starnutie a predlžujúcu život
posilňuje imunitu
zlepšuje zrak
je silným antioxidantom
znižuje krvný tlak
čaj z kustovnice podporuje funkciu obličiek a pečene
má afrodiziakálne účinky
stimuluje tvorbu červených a bielych krviniek
je bohatým zdrojom karotenoidov
zmierňuje závraty a hučanie v ušiach
zabraňuje poškodeniu buniek a starnutiu organizmu
Aj napriek jej skvelým liečivým účinkov, je potreba konzumovať plody s mierou. Nežiaduce účinky z predávkovania neboli preukázané, ale citlivejší jedinci môžu mať problémy so zažívaním. Primeraná dávka plodov sú asi dve hrste čerstvých bobúľ, deťom mladším desiatich rokov postačí polovičná dávka. Kustovnicu nepodávajte deťom mladším ako rok a pol.