reklama

Internetová televízia na Slovensku alebo Príbeh o prvej práčke v dedine

Dnes o pol ôsmej ráno by mala začať vysielať prvá slovenská internetová televízia - Tvin.sk. Najskôr mnou prešiel prúd pocitu šťastia a potom ma na zem zložila krutosť našej slovenskej reality. Vhodná je paralela z čias môjho starého otca.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

"Starký" údajne u nás na dedine patril medzi priekopníkov noviniek každého druhu. Doslova sa v nich vraj vyžíval: kým iní plákali bielizeň v potoku, on zdarne používal prvú práčku v dedine a mnohí mu ju chodili obzerať. To isté bolo s traktorom a neskôr dokonca s farebným televízorom.

Hoci podobné novátorstvo malo pre neho nesporné výhody (kto už pral v rukách, dá mi za pravdu), okrem výsmechu verejnej dedinskej mienky ho zrejme raz za čas museli trápiť výčitky svedomia, že na svoje výstrelky míňa veľa peňazí. V čase, keď práčky prišli do módy a skveli sa v takmer všetkých reformovaných dedinských domácnostiach, tá jeho už dávno nemala toľko vymožeností, hoci svojho času stála aj desaťkrát viac.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Starý otec mal svoje novátorstvo rád a stál si za ním za každú cenu. Keby sa však nechcel nasilu správať neekonomicky, zrejme by dedinské žienky najskôr ešte zo päť rokov stretávali starú mamu na potoku.

Pri pohľade na Tvin.sk ma premkýna pocit paralelnosti s týmto rozprávaním; lebo kto chce internetovú televíziu v čase, keď nie je typický ani počítač, je buď blázon - rovnako ako môj starý otec alebo vizionár, ktorého raz všetci pochopíme, no svoju daň za to ešte zaplatí.

Až priveľmi chcem veriť Braňovi Kráľovi, súčasnému riaditeľovi, že príchod internetovej televízie na trh, je podložený ekonomickým rozborom a chcem veriť jeho úprimnej viere, že jeho stránky s vysielaním budú denne sledovať (alebo navštevovať?) desaťtisíce. Chcem veriť HBO, že našla projekt, ktorý si zaslúži podporu a chcem veriť v pozitívny úsudok inzerentov, ktorí by podľa Kráľa mali tento alternatívny formát čoskoro podporiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prieskumy hovoria o 30%-nej penetrácii slovenského internetu a ja musím tvrdiť, že to je pre Kráľa prehnané číslo. Minimálne ak nečaká, že jeho televíziu ľudia nebudú sledovať za peniaze z internetových kaviarní, prípadne že si ju bez problémov "nenaladia" v zamestnaní. A azda nečaká, že ľudia pripojení prostredníctvom dial-upu si k televízii prinesú pukance, hoci zvuk ich chrúmania by im ten vychádzajúci z internetovej televízie musel iba pripomínať.

Napriek vyslovenému je medzi prvou práčkou v dedine a internetovou televíziou len jeden zásadny rozdiel - v čase, keď môj starý otec prijal do svojej zbierky nový, elektrinou poháňaný stroj, mala už každá domácnosť doma aspoň zástrčku. Internetová televízia Tvin by naopak pokojne mohla začať vysielať pre odborníkov v oblasti informačných technológii.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A možno sa mýlim a pravdu má Braňo Kráľ. V tom prípade budem prvý, kto sa mu ospravedlní a jeho internetovú práčku mu vychválim do nebies. Inak ale platí, čo som povedal: radšej prať v rukách, ako pri praní v práčke prísť o gate a ak hovoríme o ekonomike novátorstva na našom internete potom ešte: "radšej neskôr, ako skôr a už úplne najradšej - nikdy"

Súvislosti:
Mediálne.sk: Nová slovenská televízia už o pár dní
Živé.sk: Uživí Slovensko internetovú televíziu?
Spustili novú internetovú televíziu Braňa Krála

Tomáš Ulej

Tomáš Ulej

Bloger 
  • Počet článkov:  119
  •  | 
  • Páči sa:  0x

(bývalý) novinár, aforista, autor článkov a textov, zakladateľ Zlatého fondu denníka SME. Do SME pravidelne píšem stĺpčeky Listy z Webu Zoznam autorových rubrík:  AktuálneTechnológieVoľný štýlSurfujemZaujímavostiSlovenčinaSpamDojmy z čítaniaPoéziaZvukMiniatúryPríbehy z veľkej BratislavySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu