V tých časoch sa varilo pivo, každý týždeň a to jeden var. Nepodarilo sa mi vyzistiť o aký objem piva šlo, ten jeden var. Pri sedliackych svadbách, fašiangoch a jarmokoch sa varili dva vari. S tohto objemu piva uvareného sa podľa predpisov pre pivovar, časť piva dala miestnemu farárovi a to citujem: „ Item povinen jest piovarči s každeho varu pomimo tech štrnasti beček panu fararovi tridcet i dve holby čisteho piva nalet, podobnym spusobem patrum franciskanum do klaštera tež tricet i dve holby.“ S toho usudzujem, že v tých časoch sa mali v chotári obce Vršatec, celkom dobre. Až na nájazdy Turkov sa mali určite dobre. Keby neboli Turci Turkami, aj pivo by si možno dali( prepáč Alah). Tak som sa v mysli presunul do tej doby a hrialo ma na duši. Keď si tak predstavím akoby som sa spíjal s miestnym farárom, aj tým františkánom by som sa stal... A to ani nechcem vedieť ako také pivo chutilo. Muselo byť skvelé, aj keď asi bolo teplé, ale muselo byť dobré.Rozhodol som sa. Skúsim si uvariť pivo doma. Len s tým sladom a chmeľom bude problém...Držte mi palce.
29. apr 2005 o 14:30
Páči sa: 0x
Prečítané: 869x
Trochu o pive a o starej slovenčine
Po dlhom hľadaní v kronike Slovenska som našiel pozoruhodnú správu. Je v nej jediná zmienka o pive v našich končinách. Výňatok z kroniky panstva Vršatec v chotári obce Pruské ma zaujal. V roku 1683, o tristo rokov nato som sa narodil(o 16 rokov som začal piť pivo) sa namojdušu varilo pivo a varil ho ľud slovenský, prostý a jednoduchý.
Písmo:
A-
|
A+
Diskusia
(14)